A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - 25 éve Város Mezőberény

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

25 éve Város Mezőberény

Nyomtatás
Létrehozva: 2014-03-14 08:38 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

1989-2014. 25 év, negyedszázad.

Nagy idő ez egy város életében, és okot ad a visszaemlékezésekre. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy mindezt a város polgármestereként tehetem meg, de nehéz feladat is, mert számtalan embernek tartozunk köszönettel, viszont nem lehet mindenkinek név szerint megköszönni tevékenységét, támogató segítségét. Valaki úgy fogalmazott, hogy a várossá nyilvánításért végzett törekvés csapatmunka volt, példaértékű csapatmunka, sok-sok a városért tenni akaró polgárral.

Az egész város tett azért, hogy ne csak megjelenésében, de a helyi közéletben, a belső és külső kapcsolatokban is tudjuk azt nyújtani, ami egy várostól illik, egy várostól elvárható.

A várossá válás érdekében dolgoztak a Mezőberényből elszármazottak is, elsősorban az akkor már létező és igen aktív budapesti baráti kör.

Dolgoztak a helyi közélet képviselői:

Tanács- és Végrehajtó Bizottsági tagok, a termelő egységek vezetői és munkatársaik, az egyházak vezetői, a hivatal apparátusa, a helyi jogászok, az akkori civilek. Nagyon sokat segítettek a Békéscsabán élő és dolgozó, magasabb beosztásban lévő személyek, valamint Földrajz Kutató munkatársai, akiknek kevesebb kötődése volt Mezőberényhez, de kutatómunkájuk eredményeként egy sikeres tervpályázat közreműködőivé váltak.

Név szerint 5 embert szeretnék említeni azok közül, akik talán a legtöbbet tették a várossá válás folyamatának végküzdelmében. Akik már nem lehetnek közöttünk: Szűcs Lajos volt tanácselnök és Dütsch Zsolt, a Petőfi Sándor Gimnázium korábbi igazgatója.

Akiknek személyesen is átadhatjuk köszönetünket: Zolnai László 1989-ben az MSZMP városi pártbizottságának titkára, Magyar Pál, a város egykori parlamenti képviselője és Nagy Ferenc a várossá nyilvánításkor a Hazafias Népfront helyi elnöke.

Ők valamennyien, a politikai változásoktól függetlenül, a mai napig köztiszteletben állnak, a város lakóinak többsége igazi, nagybetűs EMBERKÉNT, jó szívvel emlékezik tevékenységükre.

A velük folytatott beszélgetések, általuk elmondott történések, megőrzött írások adják vissza igazán azokat a pillanatokat, mozzanatokat melyek lépésről-lépésre közelebb vitték Mezőberényt a megtisztelő cím eléréséig. A múlt megőrzése, a 25 évvel ezelőtti dokumentumok felkutatása feladata a jelennek és megfelelő módon megadni a végzett munkáért járó tiszteletet.

S hogyan tovább? Március 1-jén konferenciát tartunk, melyen előremutató gondolatokat, ötleteket várunk a meghívott, Mezőberényhez kötődő, területükön elismert szakemberektől. Ezekből és a már meglévő elképzeléseinkből célokat kell fogalmaznunk, azokat tervekké és megoldandó feladatokká kell alakítani a sikeres jövő érdekében.

Tudjuk, hogy lesz feladata Mezőberénynek, és ezek megvalósításához szükségünk lesz a településükért tenni akaró, eltökélt emberekre, hasonlóan azokhoz, akik 1989-ben sikeresen vizsgáztak.

Köszönet és tisztelet mindazoknak, akik 25 évvel ezelőtt kivívták a városi rangot, elképzeltek, megvalósítottak, létrehoztak egy élhető várost, és köszönet mindazoknak, akik azóta és jelenleg is teszik a dolgukat, fenntartják és fejlesztik a 25 éve várossá lett Mezőberényt.
Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2017. december hónapban

házasságot kötöttek

 

Burai Antal Dávid és Horváth Éva

 

Fehér Márk és Rövid Lúcia

 

Kovács János és Katona Kitti

 

Lestyán János és Huszka Adrienn

 

Lédig Zoltán és Juhász Nikolett

2017. november hónapban

 elhunytak

 

 

Serfőző Andrásné szül. Schultz Zsuzsanna (1945)

 

Boros László (1953)

 

özv. Hudák Jánosné szül. Práth Judit (1935)

 

Braun Józsefné szül. Ábelovszki Magdolna (1959)

 

Baksai József (1948)

 

Szűcs László ( 1956)

 

Bereczki Endre (1955)

 

Puskás Lajos (1929)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok