A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - MVÓI 2015/2016-os nevelési évének rövid áttekintése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

MVÓI 2015/2016-os nevelési évének rövid áttekintése

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-06-27 11:51 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Mezőberény Város Óvodai Intézménye

2015/2016-os nevelési évének rövid áttekintése

 

Intézményünk működése és működtetése egy folyamat eredménye, mely összetett és sokrétű. Bár gyakori a változás napjainkban, vannak olyan feladatok, melyek évek óta jó rutinná értek, beépültek a mindennapokba, ezek szinte hagyomány szintűek, és magja nevelő munkánknak. Annak ellenére, hogy rutinszerűek ezek a feladatok nincs két egyforma év, mert mások a gyermekek és a szülői elvárások, a törvényi előírások, személyi feltételek.

 

Óvodánkba 257 gyermek jár, ebből 70 fő megy iskolába; eddig 56 gyermek iratkozott be a következő nevelési évre.

Ebben az évben 2016. június 17-én tartottuk a Nefelejcs Óvodában a nevelési évet záró szakmai és egyben „gasztrokultúrális” értekezletünket, ahol lezártuk az évet, értékeltük a munkánkat.

 

Természetesen a sok változás, a törvények és rendeletek bevezetése szakaszos és folyamatos, ezért értekezleteken, konferenciákon folyamatosan tájékozódtunk a kialakítandó intézményi munkáról. Igyekeztem a nevelési év során olyan belső szakmai képzéseket szervezni a Kollégák számára, amelyek hasznosak és adaptálhatóak a mindennapi munkánkban, amiből a hozzánk járó gyermekek is kamatoztatni tudnak általunk. Így pl.: Pedagógus-minősítés (Nedényiné Törőcsik Anna - óvodai szakértő, tanfelügyelő); Gyerek labdajáték” - Sportjátékok megalapozása (Gaál Sándorné - nyugalmazott főiskolai docens, Rudnerné Sipos Hajnalka – óvodapedagógus); Minősítés, tanfelügyelet, önértékelés (Nagy Gabriella – POK szaktanácsadó).

 

Belső dokumentumainkat a nevelési évünk elején kiegészítettük, átírtuk, módosítottuk.

Az új értékelési rendszer, életpálya modell, a pedagógusok előmeneteli rendszere, a tanfelügyeleti rendszer működése és az önértékelés bevezetése, az abban való aktív részvétel nagymértékben leterhelte a kollégákat; a rengeteg plusz munka, a sok dokumentáció a saját szabadidő rovására ment.

 

Intézményünkben sikeres minősítő vizsgát tett: Hőgye Zita,

                                                                             Puskás Rita;

sikeres minősítő eljárásban vett részt: Szabóné Gecse Éva,

                                                             Kovács Annamária,

                                                             Kreiszné Szilágyi Tünde,

                                                             Borguláné Balogh Emese,

                                                             Czinkóczki Ágnes.

                               

Óvodáinkban biztosított a biztonságot nyújtó, ingerekben és élményekben gazdag környezet, melyben kutatásra, felfedezésre, az egyéni érdeklődésnek megfelelő tevékenységek végzésére is lehetőségük van a gyermekeknek. Mindezt otthonos, szeretetteljes légkörben, folyamatosan nyomon követve a gyermekek fejlődését, - értelmi-, érzelmi-, mozgás-, szociális fejlettség terén - mely figyelembe veszi a gyermekek egyéni fejlődési ütemét, képességét, tehetségét, szociokulturális hátterét. Intézményünkben a szülőket kiemelt partnerként kezeljük.

Az MVÓI Pedagógiai Programja híven tükrözi óvodáink specialitásait, amelyek a mindennapokban folyamatosak, egymásra épülnek. Az Alapprogramon kívül rengeteg érdekes, változatos rendezvényt, programot tudhatunk magunk mögött ebben a nevelési évben is. Intézményi rendezvényünk volt: „A Mikulás kesztyűje” bábelőadás - sorozat és a  „Télkergető”, illetve minden óvoda részt vett a Bozsik-programban. Szerepeltünk városunk sok-sok rendezvényein. Óvodáink élete is színesebbé vált ebben a nevelési évben. Emlékeztető néhény jeles eseményről a sok közül:

Mosolygó Központi Óvoda / Zöldág járás, Fotócolor Klub kiállítások, Amatőr csillagász bemutató;

Csiribiri Óvoda / „Csiribiri- Királyság”, Projektzáró kiállítások, Kerti-party a gyereknek;

Magyarvégesi Óvoda / Magyarvégesi Sokadalom; Hagyományörző Táncházak; só-szobai terápiák;

Nefelejcs Óvoda / Haluska- és szilva lekvár főzés, csigakészítés a szlovákokkal; a Jókai színház előadásainak megtekintése;

Tóparti Óvoda / Ovi-Origami, Méhecske-nap, Egészség-hét.

Ebben a nevelési évben is sikerült a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését szakemberekkel biztosítanunk, megbízási szerződéssel.

Sok új kolléga érkezett az elmúlt nevelési évben is óvodáinkba. Sokat változtunk és fogunk is. Lelki és emberi értelemben azt hiszem, továbbra is bizakodással tekinthetünk a jövőbe, összpontosítva a szervezeti kultúránk megerősítésére. Annak ellenére is erre kell törekednünk, hogy a város gyermekeinek születési mutatója aggasztóan csökkenő tendenciát mutat, illetve a kialakult versenyszféra is ezt indokolja. A következő nevelési évben a 14 csoport helyett már csak 13-at tudunk indítani (26 óvodapedagógus helyett 23-at tudunk alkalmazni; 1 pedagógiai asszisztenst is el kell bocsájtanunk; illetve így 1 dajkával kevesebb lesz a nevelő munkát segítők száma). Nagy segítséget jelent számunkra az a tény, hogy a fenntartónk igyekszik maximális segítséget adni személyi ügyekben is, közcélú foglalkoztatás keretében.

 

Köszönöm a Kollektívának, hogy együtt, egyetértve, egymást segítve a megfogalmazott közös célokért intézményi szinten tudtunk dolgozni ebben a nevelési évben.

Köszönöm intézményünk fenntartójának, Mezőberény Város Önkormányzatának segítő támogatását, a Szülők szoros együttműködést!

Jó pihenést, sok kikapcsolódást és igazi feltöltődést kívánok a nyárra!

 

 

Kovács Annamária

Intézményvezető
Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2018. január hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Temesvári Gábor Tamás és Várdai Anetta Erzsébet

 

Plavecz Róbert és Kertész Boglárka

 

Balogh Gábor József és Lakatos Regina Magdolna

2019. január hónapban

 elhunytak

 

Csarnai Sándorné szül. Czinkóczki Margit (1950)

 

Erdélyi Mihályné szül. Elek Erzsébet Lídia (1919)

 

Horváth László (1965)

 

Szabó Kálmánné szül. Bodó Mária (1957)

 

Mezei Ádámné szül. Varga Irén (1934)

 

Maléth Márton (1940)

 

Telegdi Zoltán Béla (1959)

 

Hajdu Antal (1934)

 

Ábelovszki Jánosné szül. Prorok Judit (1923)

 

Kiss Andrásné szül. Litavecz Mária (1941)

 

Plavecz Györgyné szül. Hudák Mária Anna (1935)

 

Baksai Mátyásné szül. Weigert Katalin (1923)

 

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok