Mezőberény Város - Értékek Mezőberényben

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Értékek Mezőberényben

Nyomtatás
Létrehozva: 2017-05-19 10:12 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

4 éve alakult a Települési Értéktár Bizottság

 

Berényi becsinált leves a Tópartról

Berény Szálló és Étterem épülete

Orlai Petrics Soma életműve

Benyovszki Mihály képeslapgyűjteménye

Famíliatészta Kft. 4 terméke

és még a felsoroltak mellett 85 érték, melyekről írásos dokumentumok is születtek és láthatók, olvashatók a www.mezobereny.hu oldalon a Települési Értéktár menüben. Természetesen ennél sokkal több értékkel rendelkezik városunk, hiszen számtalan kedves emlékünk, tárgyunk van, mely értékként él bennünk.

Mezőberény Város Önkormányzat Képviselő-testülete pont ennek érdekében hozta létre 2013. május 27-én a megyében elsőként a Települési Értéktár Bizottságot kormányzati kezdeményezés nyomán és alapította meg a város értéktárát. A bizottság feladata, hogy a beérkező (bárki által ajánlott, dokumentált) anyagokat áttekintse, arról döntsön, elfogadja települési értékként, vagy tovább ajánlja megyei értéknek. Az ajánlatok a rendeletben meghatározott adatlapon adhatók be. A bizottság elnöke Körösi Mihály, tagjai Kovácsné Nagy Krisztina és Kisari Miklós.

 

Visszatekintés:

 

A munka alapját az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtárának munkatársai által összeállított "Mber" helyismereti adatbázisa adta. A megalakult bizottság munkája nyomán jogosulttá vált, hogy országos pályázatokon is részt vegyen és programokon népszerűsítse az elkezdett tevékenységet. Az azóta eltelt időszakban az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ, intézmények, magánszemélyek és civilek készítették az ajánlásokat és segítették a munkát, bővítették a helyi értéktárat. A bizottság önkéntesen vállalt tevékenységéről félévente számol be a városlakóknak és a Képviselő-testületnek és köszöni meg az ajánlók munkáját. Az értéktári munka bemutatásra kerül megalakulása óta a város rendezvényein, közel két évig állandó kiállításon a Muzeális Gyűjteményben és konferenciák, szakmai napok – előadások során, szakemberek meghívása - szerveződtek a téma köré. A bizottság továbbra is feladatának tekinti az értékgyűjtést, értékdokumentálást, értékközvetítést, a pozitív értékrend erősítését. A beszámolók, meghívók a honlapon olvashatók, az üléseikre várnak minden érdeklődőt, az értéktárért dolgozni és tenni akaró városlakót. Köszönet illeti a szép és értékes munkában résztvevőket.

 

Eredmények, melyek az értéktárhoz köthetők, a teljesség igénye nélkül:

 

  • 32 megyéhez benyújtott érték
  • 5 elfogadott megyei érték
  • Kiállítások, bemutatók városi rendezvényeken (pl. „Mezőberény az elsők között” 2014.)
  • Fesztiválokon való bemutatkozások (Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, Megyei Értéktár Nap, Körös-völgyi Sokadalom, Körösök Völgye Fesztivál,)
  •  Szakmai konferenciákon bemutatkozás, előadások jó gyakorlatként a végzett tevékenységről
  • Kisfilm az értéktár munkájáról
  • Nyertes pályázatnak köszönhetően a Múzeum udvarban megrendezett nemzetiségeket bevonó látványdisznótor megvalósítása
  • Hungaricum Klub megalapítása
  • Pályázat „Közös Értékeink ITT és OTT” Értékgyűjtő munka Gúta – Mezőberény címmel (fotó kiállítások, kiadványok, bemutatók és a gútai értéktár megalakulásának segítése)
  • Elismerés a Megyenapon

 

Örömteli, hogy az utóbbi években az emberek nyitott szemmel járnak a városban, láthatóan erősödik az értéktudat, felismerték, hogy az adatbázis értékekkel való megtöltése közös feladat, ezért azok összegyűjtéséhez, megismertetéséhez mindannyiunk közreműködése szükséges. Közösségi oldalak alakulnak múltbeli értékeink megörökítésére és fotók, emlékek kerülnek elő. Nem feledhetjük azonban, hogy nem csak a múlt értékeinek van helye a Települési Értéktárban, hanem az jelen, a ma értékeinek is.

 

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…” írta Radnóti Miklós, de akik itt élnek és dolgoznak, azok tudják. Az Értéktár Bizottság pedig szeretné, ha más is megtudná, megismerné ezeket az értékeket. Sok esetben „csak” a leírt, lefotózott anyagként tudjuk értékeinket megmenteni, megőrizni és megmutatni. A lehetőségek gyakran ezt teszik lehetővé, ezért tekintsünk erre is értékként, hiszen mindez lenyomata a múltnak, a jelennek és üzenet a jövőnek.

 

Az értékgyűjtéshez, a munkához továbbra is szükséges az Önök, a városlakók tevékenysége. A bizottság ülései nyitottak s arra várnak minden érdeklődőt, az értéktárért dolgozni és tenni akaró városlakót.

 

Tisztelettel és köszönettel:

 

 

Körösi Mihály                                    Kovácsné Nagy Krisztina                  Kisari Miklós

  TÉB elnök                                                      TÉB tag                                        TÉB tag

 


Cimkék: értéktár  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2018. július hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Szabados Richárd és Balázs Melinda

 

Plesovszki Tamás és Wágner Enikő

 

Mészáros Antal és Boruzs Ágnes

 

Kótai Krisztián és Szalai Krisztina

 

Balogh Dávid és Boruzs Lejla Vanessza

 

Molnár Péter és Farkas Éva

 

Kovács Gergő és Karácson Olga

 

Filó András és Pataki Ilona

 

Báthori András és Hegedűs Mónika

 

Adamik Zoltán és Tóth Szilvia

 

2018. július hónapban

 elhunytak

 

 

Tímár István (1938)

 

Eczeti György (1952)

 

Janecskó Anna (1921)

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok