A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

2017-08-25 - Vadgazdálkodási konferencia

Az Országos Magyar Vadászkamara vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottsága 2017. augusztus 25-én vadgazdálkodási konferenciát tartott a művelődési központban. Jámbor László, a kamara elnöke megnyitójában kifejtette, az apróvadállomány növelését célzó vadgazdálkodási alapban az idén 200 millió forint áll a vadászatra jogosultak rendelkezésre. Ennek pályázati kiírását október 31-én teszik közzé, és a pályázatokat november 30-ig várják. A támogatási szerződéseket február végégig megkötik, és a pénzt március végéig ki is fizetik. Jövőre 620-650 millióval, 2018-ban 820-850 millió forinttal gazdálkodhat az alap.

 

 

Gergely Sándor, a szeghalmi Peroktáv Vadásztársaság fővadásza intenzív apróvad-gazdálkodási modelljüket mutatta be. Ennek lényege, hogy a nyúl élőhelyének fejlesztése érdekében a gyepterületeken kaszálatlan sávokat hagynak. A vadakat egész évben etetik, itatóhelyeket alakítottak ki, és a területükön élőhelyeket, úgynevezett vadföldeket hoztak létre. Az apróvadakat a patkánytól a rókáig nagyon sok ragadozó károsítja, ezek ellen csapdákkal védekeznek. Munkájuk eredményeként néhány év alatt jelentősen megnőtt az apróvadak hasznosítása.

  

 

Farkas László, a gerendási Széchenyi István Vadásztársaság elnöke egy másik példát mutatott be. Elmagyarázta, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság tevékenysége nyomán kialakult kultúrsivatagot, – ahol se erdő, se víz, – hogyan alakították át vadparadicsommá. Az elmúlt húsz évben a tagok nevére földet vásároltak, azokon élőhelyeket alakítottak ki, fákat ültettek és lucernát telepítettek. Etetető- és itatóhelyeket alakítottak ki, és ezt a gondoskodást a vadállomány meghálálta.

 

 

Pechtol János, az OMVK Fejér megyei Területi Szervezetének titkára arról beszélt, hogy nagyvadas jellegű vadászterületükön hogyan oldják meg az apróvad-gazdálkodást. Hangoztatta az apróvad-gazdálkodásra, annak fejlesztésére stratégiát kell kidolgozniuk.   

 

 

Dr. Szemethy László egyetemi docens arra hívta fel a figyelmet, hogy mezei nyúllal egy-kétezer hektáron nem érdemes gazdálkodni, csak nagyobb területen, mert az állatok mozgása miatt a ragadozók gyérítése nem biztonságos.

 

 

 

Szuda Zoltán, a Nemzeti Agrárkamara tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy negyven-ötven esztendővel ezelőtt a határ még előteremtette a vadat, de ma már a mezőgazdasági termelők rákényszerülnek az egyre intenzívebb gazdálkodásra, így a természetes élőhelyek tovább fognak csökkenni, ezért a vadászok rákényszerülnek, hogy ezeket ők alakítsák ki. Ennek érdekében az előadó pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

 

 

Utolsó előadóként Poroszlai Róbert, az OMVK kinológiai bizottságának tagja a vadászkutyák jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kifejtette, általában a teríték ötven százalékát kutyák segítségévek szerzik a vadászok, vízi vadaknál ez az arány nyolcvan százalék.  

 

 


A galériában található képek száma: 22Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2018. június hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Papp István és Gschwindt Márta

 

Rusznák György és Turbucz Krisztina

 

Tóth Flórián és Fekete Eugénia Barbara

 

Bozsányi Zoltán és Szász Kitti

 

Krcsmárik Roland és Balogh Andrea Vivien

 

Kovács Gábor és Kazai Renáta

 

Puskás Imre és Kovács Magdolna

 

Kolozsi Zoltán és Cseresznyák Elizabet

2018. június hónapban

 elhunytak

 

özv. Beregi Lajosné szül. Földesi Róza (1924)

 

Szlaukó Pál (1932)

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok