A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Megemlékezés a marosvásárhelyi progrom 25. évfordulójáról

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Megemlékezés a marosvásárhelyi progrom 25. évfordulójáról

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-03-09 19:57 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényi Erdélyi Kör 2015. március 9-én az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban megemlékezést tartott a marosvásárhelyi progrom25. évfordulójáról. Mivel hiteles személyiséggel kívántak az egykori eseményekről megemlékezni, ezért vendégnek dr. Kincses Előd ügyvédet, az események aktív résztvevőjét hívták meg.


Kincses Előd kifejtette, az 1989. decemberi fordulat idején Marosvásárhelyen egymásra találtak a magyarok és a románok, akkor még egységesen Király Károlyt éltették. Ő volt az egyetlen, aki a hatalmi központ tagjaként szembefordult a kommunizmussal.  Abban az időben tetemes mennyiségű segély érkezett Magyarországról Romániába, és az erdélyi magyarok ügyeltek rá, hogy ezekből a románoknak is jusson. Ezekről a kommunista irányítás alatt álló sajtó mélyen hallgatott, és ennek a következménye lett a fekete március.  Bár Marosvásárhely főterén a magyar-román összecsapást a magyarok nyerték meg, a börtönbe egy kivételével – ő verte ki Sütő András szemét – magyarok és cigányok kerültek, holott ők csak jogos önvédelmüket gyakorolták. Kincses Előd ellen koholt vádak alapján eljárást indítottak, ezért kénytelen volt elhagyni Romániát, csak öt és fél év múlva tért haza Magyarországról.

 

Mint azt Kincses Előd elmagyarázta, hogy a magyarok elleni uszító propagandának bedőltek a Görgény-völgyi románok, azt hitették el velük, hogy Marosvásárhelyen az iskolákból kikergetik a románokat. A Görgény-völgyieket leitatva szállították be Vásárhelyre, így a magyaroknak könnyű dolguk volt, hiszen részegen nem tudtak verekedni. A magyarokat segítették a cigányok, ők tették egyértelművé az összecsapás kimenetelét. Az eseményeknek hét halálos áldozata lett, öt magyar és két román.    

 

A Fehér januártól a fekete márciusig című dokumentumfilm megtekintése után Kincses Előd megfogalmazta, az erdélyi magyarok és a románok előtt példaként áll a francia-német megbékélés.    

 

Az eseményről készült fotók a képtárban


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Hősi Halottaink

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében