A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A Magyar Ovi visszavárja régi ovisait, dolgozóit

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

A Magyar Ovi visszavárja régi ovisait, dolgozóit

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-08-11 13:07 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az óvoda fennállásának 120 éves évfordulója alkalmából „Magyarvégesi Sokadalom” címmel városi szintű jubileumi ünnepséget és találkozót rendez 2015. szeptember 26-án (szombaton), 10 órai kezdettel. Ez alkalomból keresik a valamikori „magyarovisokat” és dolgozókat. Kiállítás céljából szívesen fogadnak régi relikviákat, fényképeket.


Óvodánk 1895. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit a Magyargát és a Vakaró utca sarkán. Ekkortájt minden nevezetes épület a küszöbön álló millennium jegyében készült, a névválasztás is a hazafias jelleget tükrözte. A Magyarvég a honfoglaló Árpád vezért vallotta magáénak, így az óvoda az „Árpád-kisdedóvoda” nevet kapta.

Az óvoda tervét a Békéscsabán lakó Wagner József építőmester készítette el. Kivitelezője Pilcz József mezőberényi kőműves mester volt, aki az 1894. december 16-án tartott árlejtésen a legkedvezőbb ajánlatot tette, 3350 Ft-ért vállalta az óvoda megépítését. Az óvoda határidőre el is készült. Falazata tégla, tetőzete cserép volt. A termek deszkával padozottak, a folyosók négyzetes téglával voltak lerakva. Takarékosságból az előszobát és a nyugvószobát kihagyták, melynek hiányát mind a nevelők, mind a gyerekek évtizedeken keresztül érezték. Az épület az átadást követő 80 évig nem szorult nagyobb felújításra, csupán az időnként szokásos tatarozásra, néha kisebb javításra. Az óvoda befogadóképessége ekkor 75 gyermek volt, de a magas gyermeklétszám miatt 100 fő feletti létszámmal működött.

A szűkös csoportszobában kevés játék és szegényes bútorzat volt. Tisztálkodásra egyetlen mosdótál szolgált. Minden teremben megtalálható volt a köpőcsésze, melyet egy rendelet írt elő. Akkoriban a vizet ásott kútból vették. Mivel az óvoda vize ihatatlan volt, a vasúti sorompón túl levő fúrott kútból, 50 literes lajttal hordták a vizet.

Az első világháború idején, és az azt követő időszakban beköszöntött a nélkülözés. 1919-ben Mezőberényt megszállták a román királyi csapatok. Az óvoda hetekre bezárta kapuit. A szülők a kapun sem engedték ki gyermekeiket. A román csapatok kivonulása után évekig nem növekedett az óvodai létszám, sőt inkább csökkent. Kevés gyermek járt óvodába a családok megélhetési gondjai miatt. Így vált lehetővé, hogy 1924-26 között az óvodában iskolai oktatás folyt. A második világháború még fokozottabb mértékben érintette a családokat, mint az első. Ekkor az óvoda szinte teljes mértékben a jómódúak céljait szolgálta. A bombázások idején néhány gyermek járt csak óvodába, aztán ők is elmaradtak. 1944. október 6-án, a felszabadulás napján már teljesen üres volt az óvoda.

1945. május 15-én nyitotta meg az óvoda újra a kapuit, mely szinte órák alatt zsúfolásig megtelt. 80-an jelentkeztek felvételre. Nemcsak a jómódúak gyermekei jöttek vissza az óvodába, hanem azoké is, akik eddig gondolni sem mertek arra, hogy gyermekeik óvodába járhassanak.

1950-ben 82 gyermek járt az óvodába. Ebben az időszakban vált szükségessé az óvoda elnevezésében az utcanév használata. Így lett az Árpád óvodából Kálvin utcai óvoda. Elkezdődött a fejlesztés. Megnyílt a második csoport, bevezették a vizet, játékszínt építettek, tornaszerekkel, játékokkal szerelték fel az óvodát. Nagyon sok szülői segítséget kaptak.

Az akkori tanácselnök, Siklósi Ferenc kezébe vette a társadalmi segítség megszervezését. Az üzemek is segítettek az óvodák fejlesztésében. Az 1970-es évek elején szükségessé vált az óvoda bővítése. 1972 decemberére elkészült az új terem, és a többi helyiség. A folyamatosan emelkedő gyermeklétszám azt eredményezte, hogy 1974-ben egy újabb bővítésre került sor, melyet a szolgálati lakás kiürülése tett lehetővé.  A 80-as évek elején az udvar bővítése valósult meg a szomszédos telek megvásárlásával. A 90–es években tornaszoba, közel 10 éve pedig só szoba kialakítására került sor. 2013 szeptemberében lehetőség nyílt az óvodák nevének megváltoztatására. Utalva múltunkra és elhelyezkedésünkre felvettük a Magyarvégesi Óvoda elnevezést, mely tükrözi nevelésünk irányvonalát. Nemes célkitűzésünk a múlt értékeinek ápolása, hagyományaink, nemzeti öntudatunk megőrzése, a szülőföldhöz, lakóhelyhez való erősebb kötődés kialakítása, népi kultúránk megismertetése.

Az óvoda fennállásának 120 éves évfordulója alkalmából „Magyarvégesi Sokadalom” címmel városi szintű jubileumi ünnepséget és „magyarovis” találkozót rendezünk 2015. szeptember 26-án (szombaton) délelőtt 10 órai kezdettel, ahol változatos programokat kínálunk minden kedves érdeklődő számára.

Továbbra is várjuk civil szervezetek, vállalkozások és egyének jelentkezését, akik szeretnének velünk együttműködni, ill. felajánlásaikkal támogatni kívánják a rendezvény létrejöttét és sikerességét. Keressük azokat a helyi termelőket, kézműveseket, mestereket, vállalkozókat, akik „Kirakodó vásárunkon” termékeikkel részt vennének bemutatás és árusítás céljából. (részvétel ingyenes)

Továbbá keressük a valamikori „magyarovisokat” és dolgozókat, kérjük, hogy jelentkezzenek elérhetőségeinken. Szívesen fogadnánk régi relikviákat, fényképeket az óvodáról, gyermekcsoportokról vagy dolgozókról, kiállítás céljából. (természetesen visszaadjuk tulajdonosának)

Köszönettel: Borguláné Balogh Emese tagóvoda vezető és a Magyarvégesi Óvoda kollektívája!

Elérhetőségeink:

  • Magyarvégesi Óvoda, Mb. Kálvin u. 2-4.
  • telefonszám: 66/ 352 900
  • mobil: +36 20 389 7850
  • email: kalvinovi@gmail.com
  • facebook: Magyar ovisok voltunk (nyilvános csoport)

Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok