A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Orlaira emlékeztek

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Orlaira emlékeztek

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-10-23 11:24 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


2015. október 22-én délelőtt az Általános Iskola diákjai és nevelői Orlai Petrics Somára emlékeztek. A diákönkormányzat, a tanári kar és az OPSKK képviselői helyeztek el koszorúkat, virágokat a 193 éve ezen a napon született festő szobránál.
 


Orlai Petrics Soma 1822. október 22- én született Mezőberényben felvidéki eredetű evangélikus családban. Anyai ágon Petőfi Sándor másod-unokatestvére. Középiskoláit Mezőberényben, Szarvason és Sopronban végezte, Pápán pedig jogi végzettséget szerzett. Tanulmányai egy részét Petőfivel és Jókaival töltötte, hatásukra írogatott is. 1846-tól festészeti tanulmányokat folytatott Bécsben, Münchenben majd később Rómában és Párizsban is. Egy ideig Debrecenben arcképfestésből jól megélt, majd ismét Bécsben telepedett le, de a pesti állandó műtárlat megalakulása után Pestre költözött. 1851-től használta az Orlai nevet, de csak 1853-ban vette fel hivatalosan. 1854-ben feleségül vette Névery Ninát. 1861-től az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgató-választmányi tagja, olyan neves festők társaságában, mint Barabás Miklós, Zichy Jenő, Than Mór.
Orlai Petrics Somát ma sokan csak úgy ismerik, mint Petőfi Sándor rokonát, odaadó hívét és portréfestőjét, de kevesen tudják róla, hogy az éledező magyar festészet egyik előfutárát, témáinak első megfogalmazóját is benne tisztelhetjük. Munkássága a történelmi képek mellett finom portrékra, irodalmi illusztrációkra és népi életképekre is kiterjedt. Gazdag életművéből most csak néhány fontosabb Mezőberényhez köthető epizódot emelek ki: így a portréi közül a legismertebbek Petőfiről készültek. 1848 nyarán mellképet festett a költőről, amit azután több változatban s több példányban újra s újra feldolgozott. Több változata ismert a „Petőfi otthonában” című egészalakos portrénak is, csakúgy, mint a Petőfit Mezőberényben ábrázoló képnek, aminek eredetije 1849 nyarán, Petőfi utolsó, családi körben töltött napjaiban készült. Mezőberényhez köthető a vallásos képei közül az „Engedjétek hozzám jönni a kisdedeket” című oltárképe, amit 1853-ban az első kerületi evangélikus templom számára készített, melyen az életképfestészet eszközeivel hozza közel az emberekhez a bibliai témát.
Képek: ITT


Cimkék: koszorúzás  
Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK