A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tavaszváró családi játszóház

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Tavaszváró családi játszóház

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-04-04 08:48 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: Önkormányzat


„Bújj, bújj zöld ág…” énekelték a gyerekek és szüleik március 18-án, tavaszi ünnepváró népi játszóházunkban a Magyarvégesi Óvodában.


 

Immár hagyomány, hogy havi rendszerességgel megrendezésre kerülő családi táncházaink témáját a természeti év és a kalendáris ünnepek változásai határozzák meg. A jeles napok által behatárolt időszakok az évkörnek olyan szakaszai, melyek az évszakon túl jelzik az adott időszak jellemző tennivalóit, az ehhez kapcsolódó szokáscselekményeket. Játszóházunkat ezért a húsvétvasárnaphoz és más tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldágjárással nyitottuk meg, mely néphagyományunk szerint a tavaszt, a természet megújulását jelképezte.

            A népi játékokat ügyességi és sok esetben tréfás játékok követték, melyek közül legnépszerűbb a tojásgurítás volt.

            Játszódélutánjaink - programunk szellemiségéből adódóan - az egész óvoda területére kiterjednek, a csoportok átjárhatóak, lehetőséget adva mindenkinek a felkínált technikák, népi játékok elsajátítására. Az óvodába járó gyerekek, szüleik, az óvoda minden dolgozója és a programon résztvevő vendégek egy nagy családként, közösen tevékenykednek.

            Hagyományainknak megfelelően kézműves tevékenységekkel és népi kismesterség bemutatóval is készültünk erre a napra. Vendégünk volt Darányi Katalin tanárnő, aki a nemezelés mesterségébe nyújtott betekintést a számos érdeklődő örömére. Rengeteg saját készítésű, kézműves szappannal érkezett, melyet a tűnemezelés ősi technikájával díszíthetett mindenki a maga ízlése szerint. Köszönjük neki a segítséget!

            A korongozás szinte már védjegyünkké vált, így a várakozásoknak megfelelően előkerült az agyag, mely szakmai irányítás mellett formálódott kész munkává korongozógépünkön. Az elkészült alkotások a „mester” nevének jelzésével kerülnek kiégetésre, és végül vissza a készítőkhöz. A gyermekek körében igencsak kedvelt csipkelyukasztásos papírdíszítés is nagy sikert aratott minden korosztálynál. Természetesen a hímes tojások készítése sem maradhatott el egy új technikai eljárás formájában, melynek során a szülők által gyűjtött, kifújt tojásokat népviseleteinkben fellelhető textillel és farkasfoggal lehetett díszíteni. Origami technikával is dolgozhattak a résztvevők: tavaszi képek készültek, virágok és más formák hajtogatásával.

Számos résztvevő nemcsak vendég volt a rendezvényünkön, hanem ők is hozzájárultak a nap sikerességéhez, a harmadik teremben megterített asztalok kínálatához és változatosságához. Ez úton is köszönjük mindenkinek a felajánlását!

A fáradt alkotók, gyönyörködve kézügyességüket dicsérő munkáikban, jó kedvvel, bőséges megvendégelést követően térhettek haza a tavaszi szünet előtti utolsó estén otthonaikba. Bízunk benne, hogy mindenki remekül érezte magát és találkozunk a következő alkalmunkon, április 15-én a Szent György-napi családi táncházunkban. Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt, hisz ünnepeink – melyek közösségformálásunk és a családdal való együttműködésünk alappillérei – kiemelkedő jelentőségűek számunkra.

 

 

 

                                                                                              Magyarvégesi Óvoda kollektívája

 

 

 

K É P G A L É R I A

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK