A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Pünkösdi táncház a Magyarvégesi Óvodában

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Pünkösdi táncház a Magyarvégesi Óvodában

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-05-26 07:52 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: Önkormányzat


„Az a dolgom, hogy hidat építsek a múlt és a jövendő között.

És, hogy ennek a hídnak a pilléreibe beleépítsek mindent,

amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes.”

-  Wass Albert -

 

 

2015 szeptemberében hagyományteremtő céllal a Magyarvégesi Óvodában megrendezésre került a Magyarvégesi Sokadalom, amellyel az óvoda fennállásának 120 éves évfordulóját ünnepelte.  A jeles eseményt a 2015/2016-os nevelési évben minden hónapban az aktuális időszak szokásainak keretében családi játszó- és táncház követett. Az októberi, Dömötör napi alkalom után sorra következtek a Márton-napi, Adventi, Újév köszöntő, Télűző, Tavaszváró, Szent György-napi játékos, táncos péntek délutánok. A sort májusban a Pünkösdi táncház zárta.


A május a termékenység, a szerelem időszaka, áthatja a tavaszvárás öröme, melyet megkoronáz a Húsvétot követő ötvenedik nap, Pünkösd ünnepe. Ezen a napon, egyes területeken, a fiúk udvarlási szándékot jelezve a kiválasztott lány házánál májusfát állítottak, mely nem csak szerelmi ajándék volt, de a feldíszített zöldág egyben a természet megújulását is jelképezte.

A pünkösdi király - a különböző ügyességi versengések nyertese - a legények közül került ki, aki a cím elnyerése után egy meghatározott időszakban bizonyos kiváltságokkal élhetett: meghívás nélkül megjelenhetett a faluban szervezett táncos összejöveteleken, mulatságokon, vezethette legénytársait akár egy egész éven át. A pünkösdi királyné kedvességével, szépségével, jó énekhangjával, kicsiny voltával tűnt ki a lányok sorából. A kis királyné és társai sorra járták a házakat, ahol termékenységvarázsló dalokat énekeltek, jókívánságokat mondtak a ház lakóinak.

            Pünkösdi hangulatban, tavaszi napsütésben, az óvoda udvarán, a szabadban zajlott a májusi játékos, táncos kézműveskedő alkalmunk. Az óvoda gyermekei a mindennapokban is rendszeresen találkoznak magyar örökségünk népi játékaival, énekeivel, meséivel, hiszen a „magyarovi” nemes célkitűzése a múlt értékeinek ápolása, hagyományaink megőrzése, népi kultúránk megismerése, mindezek által pedig a magyar nemzeti öntudat ébresztgetése. A tavaszi énekes játékok, a körtáncok, a zene és a tánc most is közös mozgásra ösztönöztek, mosolyt csaltak az arcokra, jókedvre derítettek.

Ezen az alkalmon lehetőséget kapott minden óvodás gyermek, hogy pünkösdi királlyá vagy királynévá válhasson. Olyan próbákat kellett kiállni hozzá, melyekhez főképpen csak tevékenykedni akarás kellett egy csipetnyi jókedvvel fűszerezve, amely egyre csak nőtt a megtett próbák sorával.

A táncházban való részvétel után, a Nyeregben Alapítvány jóvoltából a gyerekek lóra ültek és lovagoltak, Gulyásné Magdi nénivel tulipánt nemezeltek, tojástartóból virágot készítettek, kavicsot festettek, tavaszi virágszirmokkal, zöld levelekkel terítőt színeztek, különböző növényekből fali díszt szőttek. Oláhné Tündi óvó néni vezetésével pedig edénykék készültek el immár sokadik alkalommal a korongozógépen.

A pünkösdi király ás királyné cím eléréséhez nem kellett más, mint a lehetőségek közül kiválasztani ötöt, és megoldani az adott helyszínen a gyerekeknek a rájuk váró feladatot. Sokan minden tevékenységet kipróbáltak, az óvoda udvara megtelt pünkösdi királyokkal és királynékkal, csak úgy fénylettek a fejekre saját kezűleg elkészült és díszített ezüst koronák! Köszönjük a Nyeregben Alapítványnak, Gulyásné Magdi néninek, hogy újból eljöttek hozzánk és színesítették lehetőségeink tárházát! Jó hangulatban telt rendezvénysorozatunk májusi, záró alkalma. Sokféle tevékenységet próbálhattak ki a játszani, tevékenykedni vágyók, és az eszem-iszom sem maradt el most sem. Ez volt a nyolcadik alkalom. Óvodánk épülete, udvara, mint mindig, most is megtelt jókedvvel.

            A hónapról hónapra megrendezésre kerülő játszó- és táncházak során számos kézműves tevékenységgel találkozhattak az érdeklődők, különböző technikák kipróbálásával, megőrzendő népi kismesterségekkel ismerkedhettek.

Szeretettel fogadtuk az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket, családokat, Mezőberény város lakóit.

Köszönjük a szülőknek, hogy minden alkalommal volt mit az asztalra tenni!  Köszönjük a Nyeregben Alapítványnak a lovaglást, a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak a bemutatót, a táncot, Juhász András és barátai zenekarának a zenét! Köszönjük a Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete jóvoltából Lakatos Mihálynak, hogy bevezette az érdeklődőket a vesszőfonás rejtelmeibe, Gulyásné Magdi néninek, Darányi Katalinnak a nemezelést, Ignácz György asztalos mesternek a barkácsolást! Köszönjük minden érdeklődőnek a részvételt!

Reméljük jó lehetőséget biztosítottunk arra, hogy az egykori mindennapok hagyományát újraéljük, hogy az énekek, táncok, játékok és különböző kézműves tevékenységek közben közösséget formáljunk, lelki biztonságot teremtsünk a gyermekeinknek ahhoz, hogy magabiztos felnőttek cseperedjenek Belőlük.

            Szeretnénk hinni, hogy igényt ébresztettünk arra, hogy a következő nevelési évben ott folytassuk, ahol most abbahagytuk!

 

 

 

                                                                                                              Magyarvégesi Óvoda kollektívája

 

 

K É P G A L É R I A

 

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK