A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Szilvalekvárt főztek az óvodások

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Szilvalekvárt főztek az óvodások

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-09-14 08:26 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Valamikor régen nagyanyáink hatalmas üstökben főzték a szilvalekvárt szabad tűzön, cukor nélkül, sok-sok órán keresztül kevergetve, mígnem sűrű, sötét színű masszává vált a gyümölcs. Természetesen a kész lekvárig nem ennyi a történet. Bemutatva a teljes folyamatot, óvodás gyermekeknek szervezte meg a szilvalekvárfőzést Mezőberényben a szlovák közösség. 2016. szeptember 12-én délután a magvazásra gyűltek össze a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjai.


A Nefelejcs Óvodát meghívva kezdték előkészíteni a lekvárfőzést. A gyermekeket is bevonva mosták, magvazták a szilvát, és készítették elő a férfiak az üstöket. Másnap - a hagyományoknak megfelelően - cukor nélkül, állandó kevergetés mellett kezdték főzni kellő sűrűségűre. Ekkor már az óvodások is szemtanúi voltak a munkának, és a Nefelejcs Óvoda mellett a Magyarvégesi Óvoda nagycsoportja is részt vett rajta. A kicsik csodálattal nézték az eredeti rézüstben készült finomságot, melynek illatát már messziről érezni lehetett. Érkezésükkor a már felfőzésben lévő masszát, a lédús ciberét szinte azonnal kóstolhatták a résztvevők. Kb. 6-8 órás főzés után sűrűsödött be és készült el a lekvár, amit még forrón szerdtek ki az üvegekbe, mellyel elérték, hogy megfelelően ülepedjen. Mutatóba a mai üvegek mellett a hagyományos cserépszilkébe is szedtek a lekvárból. Régen a kemencébe is bekerült ezután, hogy kellően beszáradjon a teteje, ezzel garantálva, hogy ne romoljon meg.

A munka végeztével még az óvodások előtt kis üvegekbe szedték a szlovák asszonyok a lekvárt,  és adnak majd ajándékba az óvodai csoportoknak egy-egy üvegnyi finomságot. A lekvárfőzés alapját, az egészséges szilvát a Szőke házaspár közreműködésével tudták biztosítani, a főzés a szlovák tagság segítő támogatásával valósult meg. A szilvalekvárfőzés azonban csak az egyik hagyományőrző tevékenysége a közösségnek, hiszen a szervezet tagjai szükségét érzik, hogy a hagyományt őrző programokat megmentsék, és az ezzel kapcsolatos ismereteiket átadják az utókornak, óvodásoknak, iskolásoknak. Rendezvényeik a kultúra továbbéléséhez elengedhetetlenül szükségesek, hiszen a múltra való emlékezés által tudják a kulturális értékeiket megőrizni és továbbadni.

 

G A L É R I A

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2018. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Tóth Tamás és Deák Anita

 

Rácz Gyula és Római Melinda

 

Kertész Balázs és Frontó Katalin

 

Szabó János és Ivanics Rebeka Ágnes

2018. március hónapban

 elhunytak

 

Adamik Pálné szül. Hantos Ilona (1929)

 

Szilasi Károlyné szül. Pataki Julianna (1920)

 

Nagy Imre (1939)

 

Gureczki Jánosné szül. Orosz Etelka (1926)

 

Veress Lajos (1944)

 

özv. László Endréné szül. Gálföldi Gizella (1937)

 

Kiss Ferencné szül. Braun Zsuzsanna (1940)

 

Halász József (1924)

 

özv. Hegedűs Jánosné szül. Oláh Mária (1931)

 

Burai József (1954)

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok