A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Szilvalekvárt főztek az óvodások

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Szilvalekvárt főztek az óvodások

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-09-14 08:26 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Valamikor régen nagyanyáink hatalmas üstökben főzték a szilvalekvárt szabad tűzön, cukor nélkül, sok-sok órán keresztül kevergetve, mígnem sűrű, sötét színű masszává vált a gyümölcs. Természetesen a kész lekvárig nem ennyi a történet. Bemutatva a teljes folyamatot, óvodás gyermekeknek szervezte meg a szilvalekvárfőzést Mezőberényben a szlovák közösség. 2016. szeptember 12-én délután a magvazásra gyűltek össze a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjai.


A Nefelejcs Óvodát meghívva kezdték előkészíteni a lekvárfőzést. A gyermekeket is bevonva mosták, magvazták a szilvát, és készítették elő a férfiak az üstöket. Másnap - a hagyományoknak megfelelően - cukor nélkül, állandó kevergetés mellett kezdték főzni kellő sűrűségűre. Ekkor már az óvodások is szemtanúi voltak a munkának, és a Nefelejcs Óvoda mellett a Magyarvégesi Óvoda nagycsoportja is részt vett rajta. A kicsik csodálattal nézték az eredeti rézüstben készült finomságot, melynek illatát már messziről érezni lehetett. Érkezésükkor a már felfőzésben lévő masszát, a lédús ciberét szinte azonnal kóstolhatták a résztvevők. Kb. 6-8 órás főzés után sűrűsödött be és készült el a lekvár, amit még forrón szerdtek ki az üvegekbe, mellyel elérték, hogy megfelelően ülepedjen. Mutatóba a mai üvegek mellett a hagyományos cserépszilkébe is szedtek a lekvárból. Régen a kemencébe is bekerült ezután, hogy kellően beszáradjon a teteje, ezzel garantálva, hogy ne romoljon meg.

A munka végeztével még az óvodások előtt kis üvegekbe szedték a szlovák asszonyok a lekvárt,  és adnak majd ajándékba az óvodai csoportoknak egy-egy üvegnyi finomságot. A lekvárfőzés alapját, az egészséges szilvát a Szőke házaspár közreműködésével tudták biztosítani, a főzés a szlovák tagság segítő támogatásával valósult meg. A szilvalekvárfőzés azonban csak az egyik hagyományőrző tevékenysége a közösségnek, hiszen a szervezet tagjai szükségét érzik, hogy a hagyományt őrző programokat megmentsék, és az ezzel kapcsolatos ismereteiket átadják az utókornak, óvodásoknak, iskolásoknak. Rendezvényeik a kultúra továbbéléséhez elengedhetetlenül szükségesek, hiszen a múltra való emlékezés által tudják a kulturális értékeiket megőrizni és továbbadni.

 

G A L É R I A

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK