A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Otthonra talált a szlovák közösség

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Otthonra talált a szlovák közösség

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-10-01 15:09 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Mezőberényben, a Gyomai út 21. szám alatt 2016. október 1-én adták át a szlovák közösségi házat. Az átadó ünnepségen Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete elnöke köszöntőjében elmondta, a város alapjait az ide telepedett magyarok, németek és szlovákok közösen rakták le. Fontosnak tartják, hogy megőrizzék szlovák identitásukat. A közösségi munkálkodásuk otthona lesz ez a ház.


Fülöp Attila, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kifejtette, utóbbi egy évben három átadáson is részt vett Mezőberényben. Tavaly egy hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil szervezett házát adták át, az idén tavasszal a német közösségi házat, most pedig a szlovákokét. Ez azt jelenti, hogy Mezőberényben közösséget akarnak építeni. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, ma egyre többet halljuk, hogy mit jelent az identitás, erre a kérdésre keressük a választ. Az önazonosság a közösségből indul ki, hiszen csak az tud előre lépni, aki tudja hogyan éltek nagyszülei, dédszülei. A mai identitását kereső embernek különösen fontos a nemzetiséghez és az egyházhoz való tartozás, ez két erős fogódzó, mert mindkét területnek erős a múltja.

 

Fülöp Attila szólt arról is, ma Magyarországon 13 őshonos, államalkotó nemzetiség él, és mintegy 2500 nemzetiségi önkormányzat működik. Nagyon sokat léptek előre az iskolák fenntartásában, az iskolák száma néhány esztendő alatt 12-ről 70-re emelkedett.

 

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke kifejtette, a mezőberényi szlovák közösségi ház átadása ünnep a város lakosainak, illetve a magyarországi szlovákok számára is. Példa értékű, ahogy a berényi szlovák egyesület kitűzi céljait, és azok szerint cselekszik. Ugyan rendkívül fontos a nemzetiségi önkormányzatok rendszere, de a mindennapi élet mozgatói a civilek. Berényben e két szervezet egymást erősíti, és ennek az együttműködésnek gyümölcse a közösségi ház.

 

Siklósi István polgármester arról szólt, Mezőberény erőssége a civil közösségekben rejlik, ezeket olyan emberek alkotják, akik céljuk érdekében mindent megtesznek.

 

Nóbik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész azt hangsúlyozta, hogy a berényiek merjenek nagyot álmodni, mert olyan Istenük van, aki segít az álmok megvalósításában.

 

A közösségi ház jelképes átadásaként a magyar és a szlovák nemzeti színű szalagokat Fülöp Attila, Hollerné Racskó Erzsébet, Siklósi István és Cservenák János, a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vágta át.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2018. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Tóth Tamás és Deák Anita

 

Rácz Gyula és Római Melinda

 

Kertész Balázs és Frontó Katalin

 

Szabó János és Ivanics Rebeka Ágnes

2018. március hónapban

 elhunytak

 

Adamik Pálné szül. Hantos Ilona (1929)

 

Szilasi Károlyné szül. Pataki Julianna (1920)

 

Nagy Imre (1939)

 

Gureczki Jánosné szül. Orosz Etelka (1926)

 

Veress Lajos (1944)

 

özv. László Endréné szül. Gálföldi Gizella (1937)

 

Kiss Ferencné szül. Braun Zsuzsanna (1940)

 

Halász József (1924)

 

özv. Hegedűs Jánosné szül. Oláh Mária (1931)

 

Burai József (1954)

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok