A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Idén már háromszázötven lakástűz volt, tizenegy halálos

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Idén már háromszázötven lakástűz volt, tizenegy halálos

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-01-15 13:34 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Felhívások
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Még csak két hét telt el az évből, mégis már háromszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik, aminek az oka az, hogy a hideg időben sokkal többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk, és folyamatosan fűtünk.


Az év első két hetében már huszonhatan sérültek meg lakástűzben, tizenegy emberen pedig már nem lehetett segíteni. A legtöbb lakástűznél egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tűz miatt. Mind a sérülések, mind pedig a lakástüzek megelőzhetőek néhány egyszerű szabály betartásával.

 

A közhiedelemmel ellentétben a sérüléseket, illetve a tragédiákat a legritkább esetben okozzák közvetlenül a lángok. A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető lenne, egy jó minőségű füstérzékelő pár ezer forintba kerül, és tíz évig működik. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet még annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. 

 

A statisztikák szerint lakástüzekben többnyire egyedül élő idős emberek veszítik életüket, például úgy, hogy elalszanak főzés, vagy dohányzás közben. Olyan mértékű füstmérgezést szenvednek, ami az életükbe kerül. A szépkorú, egyedül élő hozzátartozók számára ideális ajándék lehet egy füstérzékelő, hiszen az hangos sípolásával a legmélyebben alvó embert is felébreszti.  

 

Évente csaknem négyszáz lakástűz keletkezik amiatt, mert a tűzhelyen, vagy a sütőben felejtik az ételt. Érdemes főzés közben ébresztést beállítani, így biztosan nem feledkezik meg a készülő ételről. 

 

Egy normál füstérzékelő a konyhában készülő étel párájától is beindulhat, ezért fürdőszobába és konyhába kombinált hő- és füstérzékelőt célszerű telepíteni. 

 

Még mindig sokan vesztik életüket a dohányzás miatt keletkező tűzben. Még ha lakásban gyújt is rá valaki, semmiképpen ne ágyban tegye, ezzel csökken az esélye annak, hogy előbb alszik el, mint a cigaretta. 

 

Sok tűz keletkezik elektromos zárlat miatt. Otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember telepítse és ellenőrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. Azokat a kisgépeket – hajvasaló, hajszárító, kávéfőző, mobiltöltő –, amelyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt, ezzel a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, elosztót soha nem szabad használni!

 

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK