A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Támogatott Felnőttképzés

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Támogatott Felnőttképzés

Nyomtatás
Létrehozva: 2012-12-05 09:30 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Városházi hírek
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Idegennyelvi és

informatikai képzések
 

Értékes befektetés a jövőbe: páratlan képzési lehetőségek A magyar kormány csaknem teljes állami támogatású, példa nélküli kedvezményes felnőttképzési programja keretében 100.000 felnőtt vehet részt idegen nyelvi és informatikai képzéseken.


Különös figyelmet kapnak a munkanélküliek, a kismamák, a hátrányos helyzetű térségekben élők és a 45 év felettiek.
 

– A magyar kormány régen felismerte azt, hogy hazánk boldogulásának záloga a felnőtt lakosság elhelyezkedési esélyeinek növelése – tájékoztatott Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

 

– Dolgozni ugyanakkor korszerű ismeretek birtokában lehet. Ennek része az is, hogy a munkavállalók digitális ismeretekkel és idegen nyelvi tudással is rendelkezzenek. A magyar kormány által most útjára indított program azt tűzte zászlajára, hogy az érdeklődők az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákat, köztük az idegen nyelvi és a digitális kompetenciákat megszerezzék - tette hozzá.

A kormány célja, hogy a tanulási hajlandóság növekedjen a felnőtt lakosság körében, és az alacsony foglalkoztatási szint emelkedjen. A magyar kormány azt szeretné elérni, hogy legalább 100.000 fő csatlakozzon a képzési programokba. A projekt keretében idegen nyelvi és informatikai képzésekre lehet jelentkezni. Ezeken részt vehet minden 18. életévét betöltött felnőtt, aki nem áll középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban (kivételt képeznek a költségtérítéses képzésben résztvevők). A projekt kiemelten kezeli a hátrányos helyzetű térségekben élőket, a munkanélkülieket, a kismamának és a 45 év felettieket, felső korhatár nélkül

 

A projekt keretében elnyerhető támogatás maximális összege 90.000 Ft. A képzésben résztvevők csekély önrészt fizetnek. Az önrész mértéke a hátrányos térségekben élők esetében a képzési díj összegének  legalább 2%-a, más esetben legalább 5%-a. A képzésben résztvevők jelen képzési program megvalósításával egyidejűleg nem vehetnek részt más hazai és/vagy európai uniós forrásból támogatott idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésben.
 

A támogatás a 2012. december 1-jétől induló és 2014. augusztus 31-éig befejezett képzéseken résztvevő magánszemélyeknek adható. A program keretében olyan élő idegen nyelvi és informatikai képzéseken lehet részt venni, melyeket a projektbe befogadott akkreditált képző intézmények hirdetnek meg. Idegen nyelvből legfeljebb B2 szint megszerzése támogatható.  Az IKT 0-1 képzést azoknak hirdetik meg 20-30 órában, akik most kezdenek ismerkedni az informatika és a számítógép világával. A többi informatikai képzés keretében alap és középfokú felhasználói ismereteket lehet szerezni.
 

A TÁMOP 2.1.2. program eredményes megvalósításához 12,4 milliárd Ft Európai Uniós támogatás áll rendelkezésre.

 

A jelentkezés módjáról, a programról további tájékoztatás olvasható az alábbi honlapokon:

 

 

 

 

 


 

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) - TÁMOP 2.1.2.

 

Gy. I. K. (letölthető)

 

1. Kérdés: Mikortól lehet magánszemélyként regisztrálni a támogatásért, mikortól lehet a képzésekre jelentkezni?

Válasz: A képző intézmények és a képzési programok befogadása a projektbe folyamatos. Magánszemélyként attól az időponttól lehet majd regisztrálni, amikor a képzési intézmények konkrét, indítható képzéseinek listája rendelkezésre áll. Ez az intézmények gyorsaságán is múlik, reményeink szerint december elején már lesz olyan képzés a holnapon, melyre a támogatás igénylésével lehet jelentkezni.
 

2. Kérdés: Igaz az, hogy csak akkor részesülhetek támogatásban, ha előregisztrálok egy képző intézményben? Ez azt jelenti, hogy csak abban az intézményben vehetek igénybe képzést?

Válasz: Nem igaz. A magánszemélyeknek a www.tudasodajovod.hu oldalon kell majd regisztrálniuk, és amennyiben megfelelnek a támogatási feltételeknek, majd jelentkezhetnek azon képzésekre, melyeket a honlapunkon találnak. Ön döntheti el, melyik képzést választja. Elő regisztrációra nincs szükség. Sajnos nem ismerjük az említett dokumentum tartalmát, így nem tudjuk megmondani, milyen kötelezettséget vállalt abban.
 

3. Kérdés: Igaz az, hogy csak akkor részesülhetek a támogatásban, ha befizetem előre a képzés teljes költségét vagy előtte már ugyanazon képzőnél fizetős tanfolyamon részt veszek?

Válasz: Nem igaz. A támogatásra egyéb feltételek megléte esetén akkor jogosult, ha a képzés díjának minimum 2-5 %-át (jogosultságtól függően) a képző intézménynél befizeti a képzés megkezdésekor. Erre akkor kerülhet sor, ha Ön regisztrált a honlapunkon, kiválasztotta a képzést, és megkötésre került a támogatási szerződés. A felnőttképzési szerződés megkötésének előfeltétele az önerő befizetése a honlapról kiválasztott intézménynél, amely egy 90.000 Ft értékű képzésnél minimum 1800 Ft, maximum 4.500 Ft.
 

4. Kérdés: Igaz az, hogy csak akkor kaphatok támogatást, ha a munkahelyem engedélyezi, vagy ha a munkáltatóm csoportba szervezve írat be a képzésre?

Válasz: Amennyiben Ön jogosult a támogatást igénybe venni, regisztrál a honlapunkon és talál olyan képzést, melyet nem munkaidőben végez, a munkáltatója engedélye nem szükséges hozzá. A támogatás igénybevétele egyénileg történik, tehát Ön munkahelyétől függetlenül is jelentkezhet képzésre.
 

5. Kérdés: Mikor és hogyan jelentkezhetnek magánszemélyek a képzésekre?

Válasz: Várhatóan néhány héten belül lesz lehetőség arra, hogy a tanulni vágyó felnőttek jelentkezését fogadni tudjuk az informatikai rendszer felületén. Ennek előfeltételeként a képzők jelentkezése folyamatosan zajlik, hogy képzési kínálatot nyújthassunk az érdeklődőknek. Kérjük, kísérjék figyelemmel weboldalunkat!

A jelentkezés elektronikus formában történik. Az erre a célra létrehozott felületen a jelentkezők adataik beírásával regisztrálhatnak. A jogosultság elbírálását követő visszajelzés után a háttérinformatikai rendszerben kialakított felületen található képzési kínálatból választhatják ki az elképzeléseiknek megfelelő képzést. De felkereshetik a környezetükben található eMagyarország Pontokon dolgozó eTanácsadókat, és jelentkezhetnek közvetlenül a képző intézményeknél is.
 

6. Kérdés: Mi a program konkrét célja?

Válasz: Legalább 100 000 személy bevonása az informatikai és idegen nyelvi képzésekbe, ezáltal a felnőtt lakosság kulcskompetenciáinak fejlesztése.

 

7. Kérdés: Milyen költségei lehetnek a képzésbe való bekapcsolódásnak?

Válasz: A programban azok a felnőttek kaphatnak támogatást, akik vállalják, hogy a képzés(ek) költségeinek támogatott összegét (összesen maximum 90.000,- forint) önrésszel egészítik ki. Ez a költség a jogszabályban meghatározott hátrányos helyzetű településen állandó lakóhellyel, ill. tartózkodási hellyel rendelkező személy esetén minimum 2%, minden más esetben minimum 5%. Az önrész természetesen lehet több, amennyiben költségesebb képzést választ a támogatott, kevesebb nem.
 

8. Kérdés: Mely intézményekben folyhatnak a képzések?
 

Válasz: A képzés megvalósítására a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által minősített felnőttképzést folytató intézmények kaphatnak megbízást.
 

9. Kérdés: Milyen képzésekre lehet támogatást kérni?

Válasz: A képzők által meghirdetett

  • idegen nyelvi képzésre a B2 szintig,
  • informatikai képzésre.

10. Kérdés: Kik a támogatás alanyai?

Válasz: Valamennyi, 18. életévét betöltött felnőtt, aki nem áll tanulói/hallgatói  jogviszonyban, viszont nem kizáró ok, ha felsőoktatási intézményben költségtérítéses képzésben vesz részt. Kizáró ok lehet még, ha a jelentkező párhuzamosan részt vesz más, hazai vagy Európai Uniós forrásból támogatott idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésben.
 

11. Kérdés: Van-e felső korhatára a jelentkezésnek?

Válasz: A jelentkezésnek felső korhatára nincs.
 

12. Kérdés: Jelentkezhet-e a képzésre az, aki OKJ-s tanfolyamon vesz részt?

Válasz: Igen, amennyiben az nem államilag támogatott OKJ-s képzés.
 

13. Kérdés: Meddig tart a program?

Válasz: A támogatottak 2014. augusztus 31-ig járhatnak a képzésekre, a projekt befejezése 2014. október 31.
 

14. Kérdés: Kizáró ok, ha nem hátrányos helyzetű településen élek?
 

Válasz: Nem kizáró ok, az önrész mértéke ebben az esetben minimum 5%.
 

15. Kérdés: Van arra lehetőség, hogy papír alapon nyújtsam be a jelentkezésemet?

Válasz: Nincs erre lehetőség, jelentkezni csak elektronikus úton lehet.
 

16. Kérdés: Ha nincs otthon számítógépem, akkor hol tudom beadni a jelentkezésemet képzésre?

Válasz: Az eMagyarország pontokon, illetve a projekt megvalósításában résztvevő képző intézménynél, de bármely ismerőse számítógépének segítségével is megteheti.
 

17. Kérdés: A támogatási összeget felhasználhatom több képzési programban való részvételre is?

Válasz: Igen, a 90 000,- Ft/fő támogatási összeg mértékig. 
 

18. Kérdés: A támogatás milyen formában kerül kifizetésre?

Válasz: A sikeres (tanúsítvánnyal lezárt) képzés után a képzőnek kerül átutalásra a képzési költség támogatott összegrésze.

 

19. Kérdés: Kell-e szerződést kötni a képzettnek?

Válasz: Igen. A képzettnek a képzővel - a felnőttképzési törvény előírásai alapján - Felnőttképzési szerződést, a Projektirodával pedig Támogatási szerződést kell kötnie, amelyhez szorosan hozzátartozik az Általános Szerződési Feltételek elnevezésű dokumentum.
 

20. Kérdés: Elő- vagy utófinanszírozott a támogatás?

Válasz: Képzési csoportonként utófinanszírozott.
 

21. Kérdés: Kell-e és ha igen, kivel kell szerződést kötni a képzőnek?

Válasz: Igen. A képzőnek a projektgazdával Együttműködési megállapodást és a képzésre jelentkezőkkel Felnőttképzési szerződést kell kötnie.
 

22. Kérdés: A képzők milyen programokkal jelentkezhetnek a projektbe?

Válasz: Akkreditált képzési programokkal jelentkezhetnek, amelyek megfelelnek a projekt elvárásainak, követelményeinek.
 

23. Kérdés: Mit kell írni regisztrációkor a „képzés kódja" helyre?

Válasz: Semmit. Az informatikai rendszer generálja a számot.
 

24. Kérdés: Eszperantó nyelvet lehet-e a projekt támogatásával tanulni?

Válasz: Igen, az eszperantó is élő idegen nyelv.
 

25. Kérdés: Kaphatok-e külön értesítést az egyéni regisztráció kezdetéről?

Válasz: Elnézést kérünk, ennek a kérésnek nem tudunk eleget tenni. Százezres nagyságrendről van szó, erre nem áll a projektben rendelkezésre szolgálat. Kérjük kövesse figyelemmel a weboldalunkat és a médiákat!
 

Amennyiben nem talált megfelelő választ az Önben megfogalmazódott kérdésre, kérjük, keresse bizalommal kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

 

TÁMOP 2.1.2 ügyfélszolgálata:

(1) 235-7300 telefonszámon

vagy
tamop212@kih.gov.hu e-mail címen.

 


Cimkék: felnőttképzés  
Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK