A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Geotermikus Energia

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Geotermikus Energia

Nyomtatás
Létrehozva: 2012-12-20 17:25 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Városházi hírek
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Elkészült a mezőberényi geotermikus ellátó rendszer

 

Több mint 410 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással épült meg Mezőberény város geotermikus rendszere. A projekt megvalósulásával Mezőberény Város közintézményei (20 épület) olcsóbb, környezetbarát fűtési energiaellátáshoz jutnak.


2012. december 18-án került ünnepélyes keretek között átadásra a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával valósult meg a „Geotermikus energiahasznosítása Mezőberényben” című KEOP-4.2.0./B/09-2009-0046 azonosítószámon nyilvántartott projekt.
 

Az ünnepségen Siklósi István, Mezőberény város polgármestere elmondta, hogy  a város 2009. évben célként tűzte ki, hogy a Mezőberényben található közintézmények fűtési és használati melegvíz felhasználását a lehető legteljesebb mértékben és a lehető legnagyobb arányban váltsa ki a helyben feltárható termálvíz energiájával.  A projekt megvalósítása 2010. december közepén indult el, melynek keretében a termelő termálkút irányfúrással vette kezdetét Mezőberény város eddigi egyik legnagyobb fejlesztése. A beruházás 2 éves megvalósítása alatt számtalan kisebb-nagyobb probléma lépett fel, melyet a Támogató, a Hatóságok, az Önkormányzat és a kivitelezési munkákat végző AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. (6762 Sándorfalva, Sövényházi út 1.) megfelelő gyorsasággal, precizitással igyekezett és tudott megoldani.

Az önkormányzat szempontjából a gazdaságossággal szemben támasztott minimális elvárás az, hogy az általuk befektetendő pénzeszköz a beruházás eredményéből, azaz az elmaradó földgázdíj és a termál rendszer összes üzemeltetési költségének különbségéből 6-8 éven belül térüljön meg.

Mezőberény egy olyan szerencsés adottságokkal rendelkező település, ahol a helyben feltárható megújuló geotermikus energia hasznosítása nem csak a helybéliek érdekét szolgálhatja, hanem hozzájárulhat Magyarország Európai uniós kötelezettségvállalásának teljesítéséhez, a megújuló energiák részarányának növeléséhez.
 

Erdős Norbert, országgyűlési képviselő a következő idézettel kezdte köszöntőjét "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Elmondta, hogy a  "projekt fontosságát és hasznosságát két megközelítésből lehetséges értékelni. Mezőberény számára első lépésben a gazdaságos és környezetkímélő üzemeltetés, valamint a beruházás 6-8 éven belüli megtérülését kell kiemelnünk. Az így üzembe helyezett rendszeren keresztül a jövőben mintegy 20 intézménynek a hőfogyasztó, épületgépészeti berendezéseit fogják megújuló energiaforrással működtetni. Ezzel azonban nemcsak a helyi emberek életét sikerül környezetkímélőbbé alakítanunk, hanem egyben Magyarország azon uniós kötelezettségvállalásához is hozzájárulunk, melyben a fő célkitűzések között a megújuló energiák részarányának a növelése is szerepel.

A geotermikus energia egyike a leggazdaságosabb megújuló energiaforrásoknak. A most Mezőberény térségében megvalósított projekt jó példája lesz annak, miként lehet ésszerűen, környezet-kímélően és egyben gazdaságosan hasznosítani hazánk természeti adottságait. "

 

 

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK