A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - 290 év elődeink hagyatékából

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

290 év elődeink hagyatékából

Nyomtatás
Létrehozva: 2013-10-21 10:21 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


A Mezőberényi Szlovákok Szervezete   és a helyi nemzetiségi önkormányzat október elején, a 290 éves újratelepülés alkalmából háromnapos rendezvénysorozatot  szervezett.


 


Az eseményről cikk jelent meg a Ľudové noviny magyarországi szlovák hetilapban, melynek fordítását Dr. Novákné Dr. Plesovszki Zsuzsanna engedélyével közöljük:

 

290 év elődeink hagyatékából

 

A Mezőberényi Szlovákok Szervezete   és a helyi nemzetiségi önkormányzat október elején, a 290 éves újratelepülés alkalmából háromnapos rendezvénysorozatot  szervezett. Mezőberényben már közel háromszáz éve magyarok, szlovákok és németek élnek, teljes egyetértésben. A szervezők a vendégek számára gazdag programot állítottak össze, amellyel megemlékeztek a városalapítókra és kifejezték irántuk való tiszteletüket és köszönetüket. Ez a hétvégi program  a befejező  eseménye volt az ünnepi emlékévnek, melynek címe az ismerős:" 290 év elődeink hagyatékából" volt.

A szép, napos októberi napok ideje alatt sokféle esemény helyszíne volt Mezőberény, például az emlék faültetésé, a helyi szlovák szervezet és a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat táblájának elhelyezéséé. Új könyvet is bemutattak, egy receptgyűjteményt, a sós és édes  specialitásokból. Két kiállítást is megnyitottak, egy babakiállítást a szlovák népviseletet illetően, összekapcsolva múzeumi gyűjtemény népviseleteinek élő bemutatásával. A történész Körösi Mihály nyitotta meg a Berényi szlovákokról szóló fotó kiállítást az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban.

Az ünnepi megnyitóra helyi lakosokon kívül vendégek is érkeztek a környék szlovákok lakta településeiről, és a  Szlovákiából  való testvérvárosból, Gútáról. A Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Borgula Györgyné üdvözölte a jelenlevőket, és hívott mindenkit  az "Adj Úristen... "című himnusz közös eléneklésére.

A város polgármestere, Siklósi  István kifejezte köszönetét a helyi szlovák szervezet  aktivitásáért és a három nemzetiség együttélésének az értékeiről beszélt.

Az Országos Szlovák Önkormányzat nevében további sok sikert kívánt e munka területén Fúzik János elnök.

A szlovák-magyar szakos tanárnő,  néprajzkutató és irodalomtudományok doktora Dr Novákné Dr Plesovszki Zsuzsanna Kulturális örökségünk című előadását mondta el. A nemrégiben történt népszámlálás statisztikai adatairól beszélt, az integráció mértékéről, amely a mi kisebbségünk életére is vonatkozik. "Nyelvünk lassan elvész, s ha ez így folytatódik ebben az ütemben, néhány évszázad múlva teljesen kihal,- mint ahogy az összes kisnépek nyelvei a világon. A tudósok szerint azoknak van a legnagyobb esélyük a jövőre nézve és túlélésre, amelyeket a számítógépek programjainak fordításához használnak. "A továbbiakban szólt a nyelvvesztés okairól, ilyenek a kulturális alárendeltség, a diszkrimináció, az assszimiláció , a nyelvtörvények, az iskolai nyelvtanítás lehetősége. Azért, hogy a mi kisebbségünk nyelve továbbéljen a helytelen körülmények ellenére, szükséges a gyermekek meggyőzése arról, hogy az anyanyelv érték és nem hátráltató tényező. A társadalom is befolyásolja a mi döntésünket , mert azt az idegen nyelvet választjuk, amelynek nagyobb a presztizse. "A mi közös felelősségünk, hogy megőrizzük a közös értékeinket és tovább hagyományozzuk azokat- fejezte be mondanivalóját Dr. Novákné Dr. Plesovszki Zsuzsanna.

Az üdvözlő beszéd és a hozzászólások után a színtér az óvodásoké lett, a helyi Nefelejcs szlovák nemzetiségi óvodásaié. A gyerekek az óvónők vezetésével szlovák énekeket énekeltek és saját készítésű munkáikat adták át a helyi szlovák szervezetnek, így köszönték meg aktív segítő munkájukat.

Utánuk a helyi táncegyüttes tagjai léptek fel alföldi táncokkal.

A mezőberényi Pávakör tagjai szlovák népdalokat énekeltek, Ocsovszki Ildikó és Kesjár Anna kíséretével. A tótkomlósi Tremolo mandolin együttes is fellépett.

Rövid szünet után a jelenlévőket a Magyarországi Szlovákok Szervezetének elnöke, Ruzsenka Egyedová Baráneková köszöntötte. Reagált az előző népszámlálási adatokra, üzenve a hazai szlovákoknak: gyenge a nemzetiségi öntudat , senki nem beszél jól szlovákul, az iskolai oktatás problémás, s a fiatalabb generációk egyáltalán nem beszélnek szlovákul. Szavai szerint nem az a fontos, sőt, egyáltalán nem az a fontos, hogy a gyermekek  nyelvtanilag kifogástalanul tanuljanak meg szlovákul, hanem hogy érezzék, ehhez a nemzetiséghez tartoznak, hogy szeressék a Szlovák nyelvet és Szlovákiát, a szlovák embereket, akikhez  ez a nyelv hozzákapcsolja őket. S ha az ember valamit szeret, akkor azt majd jókedvvel követni is akarja, mert semmit sem lehet parancsra teljesíteni. "Háromszáz éve itt élnek szlovákok, háromszáz éve szlovákul énekelnek, táncolnak, és érzik, hová tartoznak. Ez nagydolog, s ezért ezek az emberek megérdemlik  a legnagyobb tiszteletet és a legalázatosabb köszönetet, fejezte  ki  elismerését az itt élő szlovákok iránt az elnök asszony.

A következő programban a kiskőrösi folklor duo lépett fel, gyönyörű népviseletben és szlovák énekeket énekeltek. Minden jelenlévőt megörvendeztettek a további együttesek is: az Orgován békéscsabai népdalkör, a Borouka  Pávakör Telekgerendásról, a kétsopronyi Horenka hagyományőrző együttes.

Befejezésül végül mindannyian elénekelték a magyarországi szlovákok nem hivatalos himnuszát. Az orgonazene szerelmesei a szlovák evangélikus templom koncertjén vehettek részt, ahol Kalocsay Károly játszott. Az eseményt betetőzte a szlovák est, szlovák élő zenével a Piaccsarnokban. A jubileumi eseményen a Budapesti Szlovák Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor is részt vett, és a  Szlovák Unio  vezetője, Zelmann Ferenc is. 

 

 

Fordította: Dr. Novákné Dr. Plesovszki Zsuzsanna

 

Az eredeti cikk   ITT   olvasható.

 

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok