A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Március 1-i konferencia

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Március 1-i konferencia

Nyomtatás
Létrehozva: 2014-03-14 08:41 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

"Az értékek őrzője, a hagyományok ápolója" szlogen szellemében került sor 2014. március 1-jén arra konferenciára, amely legfontosabb célja, hogy a múlt megbecsülése mellett irányokat jelezzen számunkra, és városunk jövőbeni lehetőségeit villantsa fel a nagyvilággal összefüggésben. Az öt témában felkért előadó mindegyike kapcsolatban áll Mezőberénnyel.

Az előadásokat Dankó Béla köszöntője előzte meg, melyben részletesen beszélt városunk történetéről, valamint a Kondoros várossá válásának lépéseiről. Kondoros Békés Megye legfiatalabb városa.

A közigazgatás jövőjéről tartott előadást dr. Virág Rudolf a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium területi államigazgatás fejlesztésével és a fővárosi és megyei kormányhivatalok vagyonkezelésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

Körösi Mihály az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, helytörténész, Mezőberény várossá válásáról mondott beszédet.

Dr. Chrappán Magdolna a Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézet, intézetigazgató docense „Az oktatás, mint a helyi közösségek megtartó erejecímmel tartott előadást. Mezőberényi kötődéséről így vallott: "Itt születtem, itt érettségiztem, életem meghatározó élménye a gimnáziumban eltöltött idő. 18 éves korom óta nem lakom itt, viszont itt lakik a családom, ami nem alapos, inkább kívülálló, de rendszeres információt jelent a városról."

„Mezőberény városépítészeti lehetőségei-ről tartott előadást Sík-Behán Erika, aki a térség területfejlesztésében jelentékeny szerepet vállaló Békés Megyei Önkormányzat jelenleg GYED-en lévő munkatársa. Mezőberényi származású, gyermekkora óta Mezőberényben él. Legutóbb a Békési úti Pihenő Park tervét készítette el a város számára.

Bár a pénzügyekről és a gazdaságról szóló előadásra kértem fel Rajnai Tamást, az Uniqa Bank Kijevi munkatársát, de előre jelezte, hogy nem erről fog beszélni. Fontos kérdéseket osztott meg velünk és a kijevi események kapcsán első sorban a nyitottságra hívta fel figyelmünket minden téren. Ő maga tősgyökeres mezőberényi, iskoláit a középiskola befejezéséig itt végezte, s bár Budapesten és Kijevben él, de szülei révén, akik itt élnek sokat tud városunkról.

A „Fenntartható mezőgazdaság”-ról tartott előadást Reményi Mihály, aki jelenleg a Válogatott Bionom Termékek Kft-nél dolgozik, s emellett kertészeti témákban előadásokat tart, publikál. Mezőberényben született, általános iskolai tanulmányait Mezőberényben folytatta, a középiskolát a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban végezte. Egyetemi tanulmányai miatt költözött Budapestre, jelenleg is ott él. És az idén ünnepli 25. születésnapját.

Utolsó előadóként Rékasi TiborSmart City – az okos város és a technológia„ címmel tartott előadást a talán legdinamikusabban fejlődő tudomány és gazdasági ág, az informatika kérdéseiről. Rékasi Tibor 2013. október 1-jétől a Magyar Telekom vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese és a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Mezőberényi kötődéséről ezt írta: "Mezőberényben lettem felnőtt, életem egyik legszabadabb és legizgalmasabb időszakát töltöttem itt, amiben a legfontosabb állomások a gimnázium, a sportcsarnok és pár kocsma volt." (A Budapest környékéről származó fiatalember a mezőberényi német két tanítási nyelvű gimnázium első évfolyamán végzett.)

 

A konferencia zárásaképp a várossá válásban közreműködőknek köszöntük meg a munkáját, és emlékeztünk azokra a mai napig köztiszteletben álló emberekre, akik nem lehettek már közöttünk.

A „25 éves a város” rendezvénysorozat első eseménye jó alkalom volt arra, hogy hasznos gondolatokhoz juthattunk a fejlődés irányairól. Jó volt hallani, hogy több területen az előadók által jelzett irányban halad városunk. A konferencia előremutató gondolatai továbbgondolásra adnak okot és tudomásul kell vennünk, hogy az előadók által is megfogalmazott megállíthatatlanul zajló változásokat számításba kell venni és a tanulságokat le kell vonni.




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok