A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A Független Rendészeti Panasztestület tájékoztatója

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

A Független Rendészeti Panasztestület tájékoztatója

Nyomtatás
Létrehozva: 2018-12-03 09:18 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Az Országgyűlés által megválasztott Független Rendészeti Panasztestület olyan független, civil szervezet, amelynek legfontosabb feladata, hogy a Rendőrség rendészeti tevékenységét – meghatározott jogszabályi keretek között – az alkotmányos alapjogok érvényesülése szempontjából vizsgálja.

 

Ezért – állampolgárságától függetlenül – minden személy, akit rendőri intézkedés alá vontak, vagy akinek érdekében a szükséges rendőri intézkedést elmulasztották, vagy akivel szemben a Rendőrség kényszerítő eszközt alkalmazott és úgy érzi, hogy emiatt alapvető jogai gyakorlásában akadályozták, emberi jogait megsértették,

 • az intézkedéstől, az intézkedés elmulasztásától vagy a kényszerítő eszköz alkalmazásától, illetve arról való tudomásszerzéstől számított mihamarabb, de legkésőbb 20 napon (!) belül személyesen, vagy jogi képviselője (kiskorú vagy egyébként cselekvőképtelen személy esetén törvényes képviselője) útján,
 • írásban (levélben, telefaxon), illetve személyesen szóban a Testület ügyfélfogadási idejében (előzetes, telefonon történő bejelentkezés után),
 • díj- és illetékmentesen (!) kérheti, hogy panaszát ne az intézkedést foganatosító rendőri szerv vezetője, hanem a Független Rendészeti Panasztestület vizsgálja ki.

 

A Független Rendészeti Panasztestület a panaszok kivizsgálását követően, a panasztételtől számított 90 napon belül hozza meg állásfoglalását.

 

A Független Rendészeti Panasztestület

 • az alapvető jogot nem, illetve csak csekély mértékben sértő intézkedéssel szemben előterjesztett panaszokat az intézkedő rendőri szerv vezetőjéhez teszi át elbírálásra, de ha az ellen a panaszos előzetesen tiltakozik, az eljárást a Testület megszüntetni
 • az alapvető jogot súlyosan sértő intézkedések esetén az állásfoglalását megküldi az érintett szerv kilététől függően az országos rendőrfőkapitánynak, a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv főigazgatójának, vagy a terrorizmust elhárító szerv főigazgatójának, aki a panaszról az állásfoglalás kézhezvételét követő 30 napon belül – közigazgatási hatósági eljárásban – dönt, ám ha véleménye a Testületétől eltér, azt köteles megindokolni.

 

A Testület az állásfoglalásait internetes oldalán személyazonosító adatoktól megfosztva közzéteszi, kivéve, ha az ellen a panaszos előzetesen kifejezetten tiltakozik.

 

A testületnek

 • A rendőri tevékenység általános elvei (különösen: intézkedési kötelezettség, arányosság, azonosíthatóság, segítségnyújtási kötelezettség stb.).
 • A rendőri intézkedés vagy annak elmulasztása, illetőleg törvényessége (különösen: igazoltatás, ruházat-, csomag-, jármű átvizsgálás, elfogás, előállítás, idegenrendészeti intézkedés, intézkedés magánlakásban, közlekedésrendészeti intézkedés),
 • A kényszerítő eszköz alkalmazása és törvényessége (különösen: bilincs, vegyi eszköz-, sokkoló-, rendőrbot-, útzár-, testi kényszer-, csapaterő alkalmazása, tömegoszlatás, lőfegyverhasználat), tekintetében van lehetősége eljárni és az adott intézkedést, vagy cselekményt vizsgálni abból a szempontból, hogy történt-e alapjogi sérelem.

 

A Testület a jogszabályi felhatalmazás hiányában nem rendelkezik hatáskörrel, ezért nem jogosult:

 • szabálysértéseket kivizsgálni, a kiszabott szabálysértési- és közigazgatási bírságot csökkenteni, eltörölni;
 • büntetőeljárás keretében foganatosított cselekmények törvényességét elbírálni;
 • kártérítést megítélni;
 • az intézkedő rendőrök büntetőjogi-, szabálysértési- vagy fegyelmi felelősségét megállapítani.

Cimkék: Tájékoztató  
Leírás Kategória Méret Letöltés
A Független Rendészeti Panasztestület tájékoztatója Általános 527 Kb
Panasznyomtatvány Általános 375 Kb


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2019. április hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Balogh Alex és Roszik Nikolett

 

Farkas Tibor és Uhrin Júlia

 

Springel Márk és Hucz Nóra Viktória

2019. április hónapban

 elhunytak

 

 

Perei Ilona (1927)

 

Hajdu Imre (1944)

 

Zahorán Jánosné szül. Kiszely Zsuzsanna (1934)

 

Szabó Margit (1915)

 

Baranyai Lászlóné szül. Pauló Katalin (1947)

 

Nun Ádámné szül. Tóth Ilona (1954)

 

Malét Miklós (1940)

 

Bodó Ferencné szül.Károlyi Lídia Piroska (1941)

 

Varga Gábor Márton (1954)

 

Igari-Szűcs István (1929)

 

Bereczki István (1931)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok