A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A településekért térségi összefogásban

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

A településekért térségi összefogásban

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-11-29 09:57 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Tájékoztató az EFOP-1.5.3-16-2017-00097 kódszámú, Településeinkért című projekt előrehaladásáról

 

Mezőberény, mint főpályázó konzorciumban Békéssel, Kondorossal, Muronnyal, Kamuttal és Köröstarcsával az EFOP-1.5.3-16-2017-00097 kódszámú, Településeinkért című projektjére 486,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

 

A projekt 2018. februárban kezdődött és 2021. január 31-ig tart, ennek előrehaladásáról az érintett hat település polgármestere 2019. november 28-án a mezőberényi Városházán tájékoztatta a sajtó képviselőit.

 

Siklósi István, Mezőberény polgármestere kifejtette, az elnyert támogatásból a hat település a hozzáadott érték, a vállalt indikátorok alapján részesül, így a pályázatban Mezőberény 260,5 millió, Békés 104,7 millió, Kondoros 70 millió, Köröstarcsa 34,9 millió, Kamut 11,2 és Murony 5,4 millió forinttal gazdálkodhat. A hat település azt vállalta, hogy a projekt keretében 3 900 lakost ér el, de már most látszik, hogy ez a szám lényegesen több lesz.

 

Mezőberény polgármestere elmondta, a hat település polgármestere a konzorciumi szerződést 2017 márciusában írta alá, áprilisban be is nyújtották a pályázatot, és annak sikeréről decemberben kapták meg az értesítést. Konzorciumi vezetőként a Mezőberénynek jutó támogatási összeg tartalmazza a projektmenedzsment költségét is. A pályázat keretében a város a lakosság valamennyi rétegének igényeire odafigyelt. Az önkormányzat egyik törekvése, hogy kulturális élményeket vigyen az utcára, így volt például tánc-fény-játék, amerikai autók találkozója. Az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésében mobil egészségügyi szűrőkamion jött a városba, egészséges életmódra ösztönző programokat szerveztek, illetve megoldották a munkahelyi szűrővizsgálatot is. Továbbá gyógytornászt és pszichológust alkalmaznak, szolgáltatásaikat a többi település lakói is igénybe vehetik. A projekt keretében több képzést is tartottak, így kosárfonást, mézeskalács-készítést és gyöngyfűzést. A hátrányos helyzetű csoportok munkához jutása érdekében gépírást és szövegszerkesztést tanítottak, munkaerőpiaci ismeretek-álláskeresési ismeretek képzést tartottak. Innovatív programjukban tíz nehézsorsút segítenek munkához jutásban, közülük nyolcnak sikerült elhelyezkednie. A helyi közösségek erősítését szolgálta a közösségfejlesztő képzés.

 

Siklósi István szólt arról, a gyermekek részére új játszóteret építenek, még nem adták át, mert több attraktív elemmel kívánják bővíteni. A Művelődési Központban gyermekjátszót alakítottak ki, itt iskolaidőn kívül hasznosan és felügyelet mellett eltölthetik a szabadidejüket. A gyermekek érdekei képviseletére, ötleteik megjelenítése érdekében kezdeményezik a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat megalakítását, erről 2019. december 11-én tartják az első megbeszélést. A gyerekek részére drogprevenciós tanácsadást tartanak, illetve évente nyolc nyári tábort szerveznek. Az idősek testmozgását gyógytornász segíti.

 

Mezőberény polgármestere összefoglalójában azt hangsúlyozta, a projekt végére a város indikátorait és egyéb vállalásait túl fogja teljesíteni. Képletesen szólva azt a fő cél tűzték ki maguk elé, hogy a rászorulóknak ne halat, hanem hálót adjanak, azaz megálljanak a saját lábukon.

 

Balogh Imréné, Kamut polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy a projekt keretében a községben képzéseket, közösségfejlesztő előadásokat tartottak. A testvértelepülésükkel rendezvényt szerveztek. A szülőklubjuk számára egy épületet újítanak fel.

 

Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere arról szólt, ők a turizmus fejlesztése érdekében kerékpárokat vásároltak, nyaranta egyhetes táborba viszik el a gyerekeket, egészségnapot és sportnapot szerveztek, illetve segítenek a lakosoknak eljutni vérvételre, babaúszásra.

 

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, a projekt keretében negyven eszközt vásároltak, kézműves napközis tábort szerveztek, illetve a hagyományos Madzagfalvi Napnak új lendületet adtak, például egészségügyi felméréssel.

 

Ribánszki Péter, Kondoros polgármestere kifejtette, városukban 1110 lakos bevonását tervezik. A fiatalok részére új teret alakítottak ki, a térfigyelő rendszerüket két új kamerával bővítették, javították humánszolgáltatásuk szakember ellátottságát, valamint a lakosság egészségtudatát, illetve az idősek lelki egészségét. A szülőknek baba-mama klubot, a gyerekeknek sporttábort szerveztek. Az önkormányzat ösztöndíjprogramja keretében nyolc középiskolás kap anyagi támogatást.

 

Szegfű Gábor, Murony polgármestere arról szólt, községükben több egészségfejlesztési programot, a hátrányos helyzetű gyerekeknek tábort, illetve főzőversenyt, főzési bemutatót, testvér települési programot szerveztek, továbbá bemutatták a település értékeit.

 

Valamennyi polgármester megfogalmazta, szerencsés lenne, ha egy újabb pályázat segítségével az elkezdett programok a projekt lejárta, 2021 januárja után is folytatódhatnának. Siklósi István zárszavában hangoztatta, a projektnek köszönhetően különböző felkészültségű csoportok sajátíthattak el új kompetenciákat, és a hat település együttműködésének köszönhetően fejlesztik a térségi szemléletet is.                

 

 

GALÉRIA
Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Mészáros László (Mezőberény) és Bogdán Emanuéla (Mezőberény)

 

Torma Gábor (Mezőberény) és Németh Klaudia (Mezőberény)

 

Pálfi Zoltán (Mezőberény) és Fábián Brigitta Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Eipl Krisztián (Mezőberény) és Nánási Szilvia (Mezőberény)

 

Nyéki Attila (Mezőberény) és Barát Gabriella (Körösladány)

 

Demeter Gábor Krisztián (Budapest) és Dr. Kiss Brigitta (Mezőberény)

 

Huszka Dávid Miklós (Szeged) és Egyed Erzsébet (Szeged)

 

Faragó Márius József (Békéscsaba) és Darócz Adrienn (Mezőberény)

 

Szabó Zsolt (Mezőberény) és Farkas Ágnes (Mezőberény)

 

Kolozsi Krisztián (Mezőberény) és Kéki Nóra (Mezőberény)

 

Bódi Barnabás (Vác) és Hoffmann Nóra (Mezőberény)

 

Ollé Attila (Mezőberény) és Nagy Anikó (Záhony)

2020. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Hermeczi Sándorné szül. Friedmann Mária (1935)

 

Nádas Ádámné szül. Mrska Mária (1927)

 

Szabó Péter (1950)

 

Prorok Pál (1962)

 

Nádas Mártonné szül. Toman Mária (1926)

 

Ficzere Zsolt Jánosné szül. Somogyi Róza Mária (1961)

 

Vígh Ida Julianna (1941)

 

Diósné volt Katona Vincéné szül. Tóth Julianna (1928)

 

Pataki József András (1952)

 

Anda Károlyné szül. Károlyi Ilona (1927)

 

Tóth András (1940)

 

Széplaki Ferenc (1929)

 

Drenyovszki Pál (1956)

 

Baráth Imre Antalné szül. Babarik Ilona (1937)

 

Károlyi Jánosné szül. Martincsek Mária (1923)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok