A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Egy beszélgetés margójára - de lesz következő is

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Egy beszélgetés margójára - de lesz következő is

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-10-29 12:40 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

Három éve hallják a városlakók az Esély Otthon nevét és ezen belül "A Város a Tietek, a Város Értetek" elnevezést, mely a fiatalok ötlete nyomán született.
Azóta sok támadás érte már a programot és akik nem ismerték ennek lehetőségeit azt mondták, hogy ez is csak egy "olyan" pályázat A program kiírás azonban ezeket az elemeket kérte, tette lehetővé, melyeket a fiatalok meg is valósítottak. Fiatalokat megszólító, elszármazottakat haza hívó, beszélgetést kezdeményező, fiatalok által szervezett programok, rendezvények megálmodását.

 

Kezdetektől izgatta a programban résztvevő fiatalokat, hogy miért csúszik el néhol a generációk közötti kommunikáció, miért csak a "idősebbeknek" vannak programok a városban és mi rejlik azon mondat mögött, hogy "bezzeg az én időmben..." .
 
A fiatalok kezdeményezésére összejött a találkozó, beszélgetés, melyen 4 generáció képviselője vett részt, fogadta el a meghívást.
Kis Gergő vállalta a moderátor szerepét és készült teljes komolysággal az összejövetelre. Nehéz feladatot vett a nyakába, hiszen a 60+, a 40+, 25+ és a 17+ korosztály lett megszólítva.
 
Köszönet Szűcsné Sziklai Évának, Braun Péterné Kristóf Viktóriának, Stibán Richárdnak, Banuta Grétinek és Héder Márknak, hogy "kiültek" és véleményüket vállalták és mindazoknak, akik eljöttek és hozzászólásukkal gondolatokat ébresztettek.
 
 
És, talán lehetne ennyi, mert elmondani nagyon nehéz mi minden hangzott el. Kiemelni is nehéz, megfogalmazni szintén, de titok sincs az elhangzottakban.
 
Szösszenetek:
- 2020-ra érdekes irányt vett a világ, de Mezőberény még mindig egy élhető kis város, Mezőberényben sok minden működik még emberi szinten, amely csak az embereken múlik marad-e legalább ilyen
-Mezőberényben sok új dolog történik, ami jó, támogatni kell és elfogadni, hasznos a sport, a közösséghez tartozás, más megítélést, más kommunikációt sugall egy odatartozó fiatal,
-a városlakók többsége elítéli a személyeskedő, bántó közösségi kommenteket ezért a fiatalok többsége kerüli az ilyen jellegű írásokat
- az online világ szétszakítja a világot, az interneten élt élet hátrányai, az arcnélküliség, személyes kapcsolatok hiányának árny oldalai ártanak a legtöbbet, kevés a kommunikáció, nincs intelligens kommunikáció, legalább 10 éve alakul a szakadék a korrekt kommunikációban, kevesebb a valódi találkozás, külsőségek kerülnek előtérbe, nem nézik a tartalmat, negatívum a pénz túlzott szerepe, a családok átalakult szerepe, kevés helyen van meg a generációk közötti mély, őszinte kapcsolat -szülők-nagyszülők- unokák, nincsenek bázisok, mely támogató közeget jelent a fiatalnak, alapokat jelent és támogató hátteret. Mivel nincs kommunikáció, nincs oda-vissza, azt hiheti bárki, ő leírt gondolata a leghelytállóbb.
 
Megfogalmazódott, hogy az évek megszépítenek dolgokat és bizony, ami szép volt gyermekként, fiatalként, az már gond felnőttként és ezért vannak azok az igen sokat olvasható elkeseredett vélemények, kritikák a közösségi oldalakon. Gondot jelenthet a gyermekkor, a fiatal gondtalan élet után a családfenntartás, a gyermeknevelés, a munkahely megtartása, a baráti kapcsolatok ébrentartása és emiatt egyre több a negatív megnyilvánulás. Minden azon múlik, odatud-e valaki figyelni a másikra, tud-e bántás nélkül kommunikálni, személyeskedés nélkül véleményt mondani.A fiatalok esetében sokan élő szóval nem tud véleményt alkotni, csupán leírva.
 
A vélemények őszintén, hitelesen hangzottak a jelenlévőktől és végtelen köszönet nekik még egyszer, hogy eljöttek és a több mint 20 fő elkezdett valamit.......BESZÉLGETNI, korosztályok között kommunikálni egymással élőben.
 
A jelenlévőktől elhangzott, hogy optimisták és van jövője a fiataloknak, de bizony az 40+ felnőtteken múlik mit látnak, mit élnek át, mit hallanak otthon, hogyan mondanak véleményt és mit írnak és hogyan jelennek meg a közösségi oldalakon.
 
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Siklósi István, Körösi Mihály, Madarászné Bereczki Zsuzsanna és Zsótér Mária közösségfejlesztő szakember.
 
 
Másfél óra beszélgetés, több tucat tovább vitt gondolat, elmondott generációs jellemző :
a 60+ küzdő szellem, ragaszkodás
a 40+ sz.rból is várat építeni"
a 25 + innovatív, könnyebben találják helyüket a világban
a 17+ a gyors információhoz jutás képessége, kreativitás, új dolgok elfogadása
 
 
Ennyi fért bele, de a jelenlévők egészen biztos többet vittek haza magukkal.
 
 
 
 
 
 



Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok