A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Tájékoztatás helyi adózással kapcsolatban

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Tájékoztatás helyi adózással kapcsolatban

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-01-07 10:59 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Önkormányzat

VÁLTOZÁSOK A HELYI ADÓZÁSBAN

 

GÉPJÁRMŰADÓ


Megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény, mely több pontban is érinti a gépjárműadóztatás kérdését.

 

2021. január 1-től a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az önkormányzati adóhatóság helyett az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el.

 

A 2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyekben – az adókötelezettség megállapítása, az adó beszedése, végrehajtása, erre az időszakra vonatkozó ellenőrzés és szankciók megállapítása- az adóhatósági feladatokat  továbbra is Mezőberény Város Önkormányzati Adóhatósága látja el.

 

Ennek megfelelően a 2020. december 31-ig fennálló gépjárműadó tartozásokat továbbra is az önkormányzati adóhatóság  10402142-49564948-48571022 számú számlájára kell megfizetni.

 

A gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak továbbra sem kell adatbejelentést tenni az adóhatóság felé. A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a tárgyév január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli az állami adó- és vámhatósággal. Ezt követően havonta frissül az adatbázis.

 

Az önkormányzati adóhatóság 2021. január 15-ig adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára a nála 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról és a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, valamint a mentesség jogcíméről, így ezekről az adózóknak külön bejelentést nem kell tenniük.

 

2021. január 1-jét követően  az új mentességre vagy  adókedvezményre jogosító körülményekről  kizárólag az adózó bejelentéséből értesülhet az állami adó- és vámhatóság.  Az adózók bejelentési kötelezettsége csak azon esetekben nem szükséges, amelyekben a járműnyilvántartásából az adókedvezményre való jogosultság ténye megállapítható, ilyen az aztóbuszoknak, tehergépjárműveknek a megfelelő környezetvédelmi osztályba sorolása.

Az ezzel kapcsolatos információk az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján lesznek megtekinthetők. / https://www.nav.gov.hu  /

  

 

 

HIPA BEVALLÁS BENYÚJTÁSÁNAK ÚJ SZABÁLYA

 

2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóságnál lehet benyújtani a helyi iparűzési adó (HIPA) bevallásokat, javításokat és önellenőrzéseket.

 

2021. január 1-jétől az adóalanyok - főszabály szerint – a helyi iparűzési adó bevallásukat csak és kizárólag az állami adóhatósághoz kötelesek benyújtani.  Így a nyomtatványok majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https://www.nav.gov.hu/  lesznek ÁNYK formátumban elérhetők.

 

A helyi iparűzési adóbevallások Elektronikus Önkormányzati Portálról történő benyújtási lehetősége 2020. december 31. napjával megszűnt.

 

Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalanynak  (pl.:őstermelő) van lehetősége  adóbevallását papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz  történő benyújtásra, mivel ezen személyek jogszabály által  elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezettek.

 

Fontos, hogy az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is változatlanul a Mezőberény Város Önkormányzata 10402142-49564948-48571053  iparűzési adó bevételi számlájára kell teljesíteni.

  

 

 

 AZ  IPARŰZÉSI ADÓBAN MEGSZŰNT A FELTÖLTÉSI KÖTELEZETTSÉG

 

A 2020-as adóévben (2020. július 15-től) már nem kell a 2020. évi helyi iparűzési adóelőleget kiegészíteni, azaz feltölteni. Ez a szabály az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkozik.


A korábbi szabályozás (1990. évi C. tv.  41. § (9)) értelmében, a megfizetett iparűzési adóelőleget az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kellett egészítenie annak a társasági adóalanynak minősülő, kettős könyvvitelű vállalkozónak, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta.

A feltöltés határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja, tehát  december 20-a volt.

 

E rendelkezés 2020. július 15-én hatályát vesztette, ami azt jelenti, hogy a helyi iparűzési adóalanyoknak/vállalkozásoknak az adóévben már befizetett előlegeket nem kell az évi várható adó összegére kiegészíteniük, és az erről szóló bevallást (legyen az nullás) sem kell benyújtaniuk.

 

Az új szabály szerint az adókülönbözetet a bevallás benyújtásakor, legkésőbb azonban május 31. napjáig kell megfizetni.

 

 

ELŐLEGCSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGE A KISVÁLLALKOZÁSOKNAK

 

Megjelent a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet.

A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozóknak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes - a Htv. szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni, ha erre vonatkozóan nyilatkozatot tesznek.

 A vállalkozóknak (a 2021. március 15-i előlegfizetés miatt) nyilatkozatot kell tenniük legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára, ha élni kívánnak az adó felezés lehetőségével.

Az említett nyilatkozat 2021. januárjától kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

A nyilatkozat alapján a meg nem fizetendő előleg-részlet összegével Mezőberény Város önkormányzati adóhatóság a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

 

A 2021. évben végződő adóévben azon, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti vállalkozó esetén, amely azzal felel meg a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: KKV törvény) szerinti mikro-, kis- és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetében a KKV törvény 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint, a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék.

A beszámoló-készítésre kötelezett vállalkozó a 2021. évben kezdődő adóév első napján rendelkezésre álló utolsó, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint készített és elfogadott beszámoló, elfogadott beszámoló hiányában, a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok, a beszámoló-készítésre nem kötelezett vállalkozó a 2020. évben végződő adóév árbevétel- és létszámadatai, a 2021. évben tevékenységét kezdő vállalkozó esetén a becsült árbevétel- és létszámadatok alapján állapítja meg a mikro-, kis- és középvállalkozás minőségnek való megfelelést.

 

Mezőberény, 2021. január 04.

 

 

Dr. Földesi Szabolcs

jegyző


Cimkék: adó  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK