A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Múzeumok, egyéb látnivalók

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Múzeumok, egyéb látnivalók

Nyomtatás
Létrehozva: 2012-10-20 10:40 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.

 

MÚZEUMOK, EGYÉB LÁTNIVALÓK

 

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteménye: az 1970-es, 1980-as években megkezdődött a településen a hagyományos paraszti kultúra emlékeinek gyűjtése, s felvetődött a múzeum létrehozásának gondolata is. Hentz Lajos helytörténész, néprajzkutató vezetésével és sok lelkes amatőr közreműködő segítségével létrehoztak egy városi gyűjteményt. Hentz Lajos halála után a városra hagyott magángyűjteményéből és a meglévő városi gyűjteményből 1991-ben megalakult az Orlai Petrics Soma Múzeum, amely kilenc évvel később a megyei múzeumi szervezetből kivált és mint muzeális gyűjtemény működik tovább.A gyűjtemény műtárgyállománya folyamatosan gyarapszik, több ezer néprajzi tárgyat, és dokumentumot őriz. Jelentős a kerámia-, viselet-, textília-, az archív fotó- és képeslapanyaga is.
 


 

A gyűjtemény 2002-től a Wenckheim-Fejérváry-kastélyban, a Fő út 1-3. sz. alatt található.

Tel.: 06-20/225-4846

E-mail: opsgy@mezobereny.hu

Nyitvatartás:

Hétfő: zárva

Keddtől péntekig: de. 10-12 és du. 14-16

Szombat: 10-14

 

Patikamúzeum (Puskin u. 1.): 1995. május 18-án nyílt meg az Oroszlán Gyógyszertár felszabadult raktárhelyiségében a patikamúzeum. A Mezőberényben a másodikként alapított, az "Oroszlán" nevet viselő patikának egykori berendezési tárgyait találjuk itt, melyeket egykor a tulajdonos vásárolt. A tölgyfa bútorokból, patikai porcelán- és csiszolt üvegtégelyekből álló berendezés a megye legpatinásabb gyógyszertári reliktuma. Ezt a patikát Hacskó Lajos okleveles gyógyszerész alapította 1899-ben. A patika berendezése helyi védettség alatt álló egyedi érték.
 


 

Cím: Mezőberény, Luther u. 1.

Tel.: (66)522-410

Látogatható: előzetes telefonos egyeztetés alapján

 

Bodoky Károly Vízügyi Múzeum (muzeális emlék): a Kettős-Körös jobb oldalán keletkezett belvizek beemelésére 1898. évben megépült a Hosszúfok I.sz. gőzüzemű szivattyútelep. A ma már nem üzemelő szivattyútelepen a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízügyi múzeumot hozott létre. Az épületben a falazott gőzkazán és az eredetileg felszerelt gépészeti egységek ma is a beépítés helyén láthatók. A kiállítási teremben a Körös-vidék vízügyi múltját bemutató tablók, a tárolókban pedig vízgazdálkodással kapcsolatos műszerek és dokumentumok gyűjteménye található. A szivattyútelep udvarán elődeink által alkalmazott vízgépészeti berendezések vannak elhelyezve.
 


 

Cím: Mezőberény, Külterület 55/2. Hosszúfok I. sz. szivattyútelep.

Tel.: 06-30/815-2427

Látogatható: előzetes telefonos egyeztetés alapján

 

Városháza: A mai épület helyén állt Orlai Petrics Soma festőművész szülőháza, ahol Petőfi is vendégeskedett. Bach Nándor tervező elképzelései alapján, Dékány András és társa, Gombos Imre építkezési vállalkozók kivitelezésében készült el a klasszicista stílusjegyeket hordozó kétszintes impozáns épület 1901-ben.

 

Polgári iskola: a Petőfi u. 17-19. sz. alatti iskolaépület felépítése Szabó Árpád nyugalmazott iskolaigazgató és Jeszenszky Károly evangélikus lelkész buzgólkodásának köszönhető. Az egyemeletes új épületben 1908 novemberében kezdődött meg a tanítás.
 

 

Római katolikus templom: az eklektikus stílusú templomot Fejérváry Miklósné Kárász Karolina építtette 1886-ban. A templom kertjében nyugszik az építtető lánya, Fejérváry Celestine. Helyi védettség alatt álló érték. 1886. szeptember 14-én szentelték.
 

 

Madármegfigyelő-állomás a szikes tóval: Mezőberény központjához közel, mégis nyugodt helyen található a szikes- vagy más néven Medvefejes-tó. A különleges madárrezervátum számos védett és fokozottan védett faj vonulási, gyülekező-, alkalmi előforduló- és szaporodóhelye. A természeti értékek iránt érdeklődők a környezetbe teljesen illeszkedő madármegfigyelőből követhetik nyomon a madarak életét. A madármegfigyelő a Körösök lágy ölén c . projekt keretében készült 2007-ben. A területtől néhány méterre parkoló, a családosokra is gondolva pedig játszótér is épült. Megközelíthető a 47. sz. főútról, Köröstarcsa irányába haladva a Tulipán utca felöl. A mezőberényi szikes tó országos jelentőségű, védettséget élvez. (Átadás: 2007. május 1.)

 

 

Madarak háza látogatóközpont a ligetben: a több mint 5 hektár területű mezőberényi ligetet helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították 1994-ben. A terület városi közparkként funkcionált közel 100 éven keresztül, majálisok, városi rendezvények színtere volt. A ligetben található pavilon korábban vendéglátó, zenés szórakozóhelyként működött, az utóbbi években azonban kihasználatlanul állt. A turisztikai vonzerők fejlesztése programban, a "KÖRÖSÖK LÁGY ÖLÉN" c. ökoturisztikai beruházás keretében készült el a régi pavilon átépítésével a Madarak háza látogatóközpont, a 81 m2-es fedett színpad, és a liget ökoturisztikai ismeretterjesztő útvonalának kialakítása. A ligeti pavilon felújításával egyedi tartalmú, komplex szolgáltatáskört nyújtó, a terület madárvilágának, természeti értékeinek bemutatására és interaktív programok megrendezésére nyújt lehetőséget az egész évben üzemelő látogatóközpont. A létesítmény 2007-ben készült el. (Átadás: 2007. május 1.)


 

 

Székelykapu: Pap Jenő fafaragómester alkotása a Székelyudvarhely melletti Nyikómalomfáról érkezett Mezőberénybe. A székelykaput a Mezőberényi Erdélyi Kör megalakulásának 15. évfordulója alkalmából, 2007 augusztus 20-án állította az egyesület a városi liget Hősök útja felőli bejáratánál.
 

 

Összeállította az OPSKK Könyvtára „MBER” Helyismereti adatbázisa alapján. További, bővebb információk a könyvtár honlapján (http://konyvtar.mezobereny.hu), a Helyismereti adatbázisban találhatóak.

A fotókat Vágvölgyi Mihály készítette.


Cimkék: múzeum  látnivalók  


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. február hónapban

házasságot kötöttek

 

Kornyis Béla (Mezőberény) és Sandrika Mariann (Mezőberény)

 

Móricz András (Békés) és Herbert Tímea (Békés)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok