A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Szlovák Napok

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Szlovák Napok

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-10-06 11:12 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Egy szlovák közösség három napja

Mezőberényben, 2015. október 2-3-4-én egy kisebb közösségi csoda történt, és nemcsak azért mert a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat megrendezte a már hagyományosnak számító Szlovák Nemzetiségi Napot "Elődeink hagyatéka" címmel, hanem ahogyan. 


A három nap hivatalos programja pénteken délben kezdődött, amikor megérkeztek a gútai vendégek, Litvai András a Kolarovo-Gúta-i Szlovák Kultúra Baráti Társaság elnökének vezetésével. A delegációval érkezett Németh Iveta Gúta város képviselője is. A vendégeket rokonok vagy barátok várták, hiszen a látogatások alkalmával hosszú évek óta berényi családoknál alszanak. A késő délutáni kulturális programon a Mezőberény Óvodai Intézmény Nefelejcs óvoda szlovák műsora után a környező települések szlovák közösségei, Kétsoprony, Szarvas mutatkoztak be és köszöntötték egymást. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ aulájában Martin Balázs szlovákiai fotóművész fotóiból nyílt kiállítás, ahol köszönthettük a művészt és feleségét.  Az eseményt megtisztelte Tolnai Péter Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, Mucsi András a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke, Dr. Csarnai Judit a Békés Járási Hivatal vezetője és Siklósi István Mezőberény város polgármestere. A közel 300 fő színvonalas, a szlovákság hagyományait felidéző műsort láthatott, szlovák nyelven elhangzott dalokat hallhatott. A szervezők a több mint 250 fős Szlovák Bált a Berény Étteremben rendezték meg, ahol Lustyik István és társa zenéjére ropták hajnalig a bálozók. Szombaton 10 órától a Városháza dísztermében került sor " Őseink útján" címmel Kugler József: "Berényiek voltak, Berényiek lettek" könyvének bemutatójára és a "Felvidék" című film vetítésére. A jelenlévők, ahogy többen megfogalmazták, még mindig sok újat tudtak meg a kitelepítésről és az akkori eseményekről. A film könnyeket csalt a szemekbe, emlékeket idézett fel és emlékezésre késztetett.  A rendezvényt megtisztelte többek között Paulik Antal, Hollerné Racskó Erzsébet, Zellmann Ferenc, Siklósi István, Dr. Erdész Ádám, Körösi Mihály, Uhrin Erzsébet is. Köszönthettük a programon a gútai vendégek mellett Kiskőrösről, Dr. Nagy Gabriella aljegyzőt és munkatársait, valamint a mezőberényi vendégeket. És ami más volt, hogy az idei évben gazdagította a programot "Gazda udvar - Mamicska konyha" a Piaccsarnokban, ahol a délelőtti előkészületeknek köszönhetően 6 helyszín várta a vendégeket. A piaccsarnok jelképesen gazdaudvarrá változott, és kellemes, szlovák kék sátrakban kóstolhatták meg az érdeklődők a szlovák finomságokat: káposztás lángost, mákos tésztát, juhtúrós, káposztás, diós haluskát, lebbencslevest, öreg tarhonyát. A Békés megyei szlovákok összefogásának jó példája volt, hogy a kék sátrak összképe fogadta az érkezőket és a szlovák ételek elkészítéséhez is kaptak más településtől segítséget. Ezen a napon adott helyet a szlovák nyelvű istentiszteletnek a II. ker. Evangélikus Egyház temploma, melyet Nobik Erzsébetnek, Szarvas evangélikus lelkészének köszönhetett a berényi közösség. A szombat programja volt még a Süteményes Könyv kiadása is, mely berényi süteményreceptek gyűjteménye, és szlovák nyelven is olvasható recepteket tartalmaz. Az este a gútai baráti kör és a berényi szlovákok találkozójáról szólt, a zenéről, a beszélgetésről.

A harmadik nap az emlékezésé volt a főszerep: a tót temetőben történt koszorúzás, az elhunyt barátokra való emlékezés mellett a Jeszenszky utcai Klub ház előtt emlékfa ültetésére, koszorúzásra is sor került. A közös ebéd után indultak haza a vendégek. Búcsúzáskor elmondták, hogy szeretnek Mezőberényben lenni, szeretik Mezőberényt. Litvai András szerint " Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne". Véleménye szerint illik ide Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényének befejező mondata. Ez a mondat kifejezi az embernek az igényét az otthon iránt, ami jelentheti az emberi közösséget is, amit itt mindig megtalálnak. 


Siklósi István polgármester megköszönte a szlovák közösségnek és Borgula Györgynének, a Szlovák Szervezet elnökének az óriási munkával járó hibátlanul megszervezett három napot, és kiemelte azt a csodát, melyet a közösség végrehajtott. Minden évben megújulnak, újabb és újabb szlovák hagyományt, szlovák történetet húznak elő az emlékezetből, és azt meg is valósítják.  És maga a csoda ez a közösség, mert valljuk be, nem fiatalok, többsége 60, 70 éves nénik, bácsik, mégis tele energiával, lelkes tenni akarással vesznek részt rendezvényről-rendezvényre. Főznek, sütnek, vendéget várnak, házi szappant főznek, a Szlovák Páva tagjai, énekelnek, óvodásokat látnak vendégül, és máris a következő szlovák programon gondolkodnak. Köszönet nekik, hogy küldetésüknek tekintik, hogy összefogják a helyi szlovákságot, segítik gyökereik megőrzését. Tevékenységükkel tesznek, hogy a mezőberényi szlovák közösség megőrizhesse identitását, gazdag hagyományát, kultúráját. 

 

 

 

 

A rendezvényről készült képek a galériában találhatók.

 

 


 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK