A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Volt mostanában egy TÖK-JÓ napja?

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Volt mostanában egy TÖK-JÓ napja?

Nyomtatás
Létrehozva: 2015-11-06 13:53 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Sokszor tesszük fel azt a kérdést, hogy vagy? Sajnos egyre ritkábban kapunk pozitív választ erre a kérdésre. De nálunk a Mosolygó Központi Óvodában mindig van ok az örömre, mókára, kacagásra. 
Minden ősszel kerítünk egy TÖK-JÓ NAPOT magunknak!
Célunk azon túl, hogy egy jót sportoljunk a gyerekekkel az is, hogy a családok együtt legyenek óvodánk falain belül és az is, hogy népszerűsítsük a TÖK elnevezésű nem mindenki számára kedvelt növényt.
 


A  termesztett tökök nagy része öt tökfajhoz tartozik. A spárgatök, cukkini, csillagtök, óriástök, pézsmatök, laskatök.
Az imént említett tökök tápértéke igen nagy tartalmaz C- és A- vitamint. Főzhetünk belőlük levest, főzeléket, magjából sajtolhatunk olajat, a sütnivaló fajtákból süthetünk édes húsú ízletes csemegét. Az állatok számára is igen hasznos takarmány a tök, de találunk a piacon dísztököket is. 
A tök vagy ahogy egyes vidékeken mondják, a dinka, a disznó ólakból és istállókból lassan, észrevétlenül belopakodott az ínyenckonyhák hátsó ajtaján.
Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az "indián alma" húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.
A mai ember a HALLOWEEN tököket is nagyon jól ismeri. Ebből készül a közkedvelt TÖK-LÁMPÁS. Őszi dekorációnak is kitűnő, de azért ne felejtsük el, hogy milyen egészséges élelmiszer!  

 
 
 

 
„Miért egészséges a tök?
A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, így hát az emberi táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökök zömmel narancsszínű húsa a nagy karotinoid aránynak köszönheti intenzív tónusát.  A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegségekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tökök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza  a vízháztartást.”
(Forrás internet: édenkert.hu”)
A tök magja pirítva igen kellemes és egészséges rágcsálni való, hasznos a féreghajtásban,húgyúti betegségek kezelésében is.. A tök másik „mellékterméke” a tökmagolaj linolsav tartalmának köszönhetően a vér koleszterinszintjét csökkenti.
A babák nagy kedvence a sütőtök püré és a sütőtök lé, amit előszeretettel ettek kisdedjeink apró korukban.
De, ha régen szerették mi változott meg?
A választ nem tudjuk,de mi a MOSOLYGÓ KÖZPONTI ÓVODA gyermekei és nevelő közössége mindent elkövetünk, hogy ez az értékes növény kultúra ismét az étkező asztalok népszerű étke legyen!
Hogyan? A saját eszközünkkel, játékosan! Hiszen az óvodáskor sajátja a játék. A TÖK-JÓ napon minden a tökről szólt. Az óvodai dekorációtól, a tökös muffinon át, a közös együttlétig.
A sportversenyen a tököt gurítottuk, tereltük, „ültettük”, dobtuk, kerültük! A jutalma a résztvevőknek természetesen tök volt- egy tök-jó kitűző!
A tök-jó táncház alapozta meg a tök-jó hangulatot és egy tökös „Bütykölő délutánon” családi kézműves nappal koronáztuk meg a rendezvényünket!
A nap végén természetesen hazavihették a családok a faragott tök lámpásokat, a tökmagból készült mozaikképeket, a tök forgót, a kekszből készült mini tököt stb.
Mindenki tök-jól elfáradt és tök jól érezte magát!!!
Ezúton szeretnénk megköszönni minden kedves Szülőnek, aki a saját kertjéből „gurította” be a mulatságban megfaragható tököket, a süteményt, a szőlőt, amiből ízletes must készült! 
Köszönjük minden kedves érdeklődőnek szülőnek, nagyszülőnek és MOSOLYGÓ ÓVODÁSNAK a részvételt! 

 

 

Mosolygó Központi Óvoda nevelő közössége nevében 
Kreiszné Szilágyi Tünde
Óvoda vezető


 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. január hónapban

házasságot kötöttek

 

Halász Miklós és Maráz Anna

 

Hégely Csaba és Roncsek Tímea

2020. január hónapban

 elhunytak

 

J. Winter Erzsébet (1941)

 

Tóth László (1966)

 

Kanó Sándorné szül. Nácsa Aranka (1944)

 

Nacsa József (1957)

 

Bíró Ferenc (1951)

 

Kótai József (1940)

 

Kozma Géza (1940)

 

Janovits Mihály (1933)

 

Vasas Jánosné szül. Prorok Erzsébet (1934)

 

Földesi Andrásné szül. Schupkégel Julianna (1927)

 

Dobi Adrienn (1989)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok