A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Megújult a német evangélikus templom

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Megújult a német evangélikus templom

Nyomtatás
Létrehozva: 2016-11-27 13:21 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az I. kerületi Evangélikus Egyházközség 2016. november 27-én a felújítás után templomszentelési ünnepséget tartott, a zsúfolásig megtöltött templomban igét hirdetett Gáncs Péter elnök-püspök, illetve esküt tettek a "Katicabogár" Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda óvónői és dajkái.


A jelenlévőket Lázárné Skorka Katalin lelkész üdvözölte, reményét fejezte ki, hogy a megújult hajlék lelki megújulást is jelent. Gáncs Péter a szószéken azt hangsúlyozta, a reformáció előtt a Biblia leláncolt kódex volt csupán, ehhez csak tudósok juthattak hozzá, a reformáció juttatta el a hívekhez. Szólt arról is, a mezőberényi német evangélikus templom tornya messziről is jól látható, fehér falai pedig tisztaságot árasztanak magukból. Kiemelte, hogy a berényi templomban még ma is égő, nem elektromos gyertyák világítanak, ezek jelképek, épp olya szelíd fényt árasztanak, mint hívek. A jelképeket nem lehet gépesíteni, automatizálni. "Katicabogár" Evangélikus Német Nemzetiségi Óvoda óvónői és dajkái Kondor Péter esperes előtt tették le esküjüket.

 

Az istentiszteletet rövid közgyűlés követte, itt Lázárné Skorka Katalin köszönetet mondott a felújításban közreműködő mestereknek, illetve a felújításhoz szükséges lelki és anyagi támogatást köszönte meg. Elmondta, gyülekezeti tagok és magánszemélyek ötszáz és egymillió forint közötti összegeket ajánlottak fel erre a célra, a műemléki templom felújítására az városi önkormányzat egymillió forintot adott. A felújítás részleteiről Ábelovszki László kivitelező adott tájékoztatást. Hangoztatta, korábbi beázás miatt a gerendák egy része meggyengült. A beépített 97 gerendából csak 36-ot tudtak újra felhasználni. A munkálatok során 40 köbméter törmeléket hordtak ki, a felújításban 30 köbméter hőszigetelőt, 20 köbméter faanyagot építettek be. A falakra egy tonna glettet és festéket hordtak fel.

 

Siklósi István polgármester rövid köszöntőjében megfogalmazta, a felújítás során a német evangélikusok folyamatosan erősödő közössége ismét megmutatta, hogy mire képes.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK