A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Az ünnep alkalmával két kitüntetést adtak át

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Az ünnep alkalmával két kitüntetést adtak át

Nyomtatás
Létrehozva: 2017-10-23 13:20 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom 61. évfordulója alkalmából városi ünnepséget tartottak 2017. október 23-án Mezőberényben.


A Városháza dísztermében megtartott ünnepi testületi ülésen „Mezőberényért” posztumusz kitüntetésben részesült Pallagi Mária. A kitüntetést  lánya, Banuta Janka vette át Siklósi István polgármestertől és Szekeres Józsefné alpolgármestertől. Pallagi Mária méltatásában elhangzott, 2013-ban bekövetkezett haláláig meghatározó könyvtáros szakembere volt a település kulturális életének. Az  OPSKK Könyvtárának vezetője, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezetének elnöke, a mezőberényi helyismeret elhivatott kutatója volt. Ő szerkesztette a Mezőberényi Almanachot, a ma már MBER Helyismereti Adatbázisként ismert online helyismereti gyűjtemény létrehozójaként emlékeznek rá. 1989-ben a könyvtár akkori kollektívájával megalapították a Könyvtárpártoló Alapítványt, mely azóta is a könyvtári rendezvények aktív támogatója, a helyi civilszféra egyik legrégebbi szervezete. Kezdeményezésére 2011-ben indult útjára a Könyvtárpártoló Alapítvány segédletével a "Mesélj nekem!" programsorozat, melynek célja volt, hogy a kisgyermekekkel minél inkább megszerettessék a meséket, népszerűsítsék a meseirodalmat és az olvasást. Jelentős szerepe volt a TextLib integrált könyvtári rendszer bevezetésében.

 

Szerkesztője volt a Hiszek a Szent Szívben – Emlékkönyv dr. Marosi Endre mezőberényi apátplébános emlékére című kiadványnak. Békés megye könyvtárosai már posztumusz adhatták át családjának 2013 decemberében a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete által alapított „Év Könyvtárosa” díjat. Szakmájában végzett folyamatos magas színvonalú, maradandó értéket teremtő könyvtárosi munkájáért, a városért végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréséért kapta meg Pallagi Mária a kitüntetést.

 

„Mezőberényért” kitüntetést vehetett át Köhler Julianna. Méltatásában elhangzott, kitűnő tanulmányi eredménye ellenére nem tanulhatott tovább, mert dolgoznia kellett, 1955-től a mezőberényi I. kerületi Egyházközség munkatársa 1963-ig. Csak édesanyja halála után, 1970-ben a szerzett üzemgazdász diplomát Számviteli Főiskolán. Dolgozott főkönyvelőként, revizorként, főrevizorként és 1977-től okleveles könyvvizsgáló. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemre 1981-ben jelentkezett, és már nyugdíjasként 1986-ban kapott lelkészi diplomát.

 

A málenkij robotból hazatérés 60. évfordulóján, 2007-ben, jelent meg Album azokról, akik 1945-1949-ig jóvátételi munkán szenvedtek Mezőberényből I-II” című kétkötetes munkája. Az egyházközség megalakulásának 265. évfordulóján, 2010-ben jelent meg Történetünk című könyve, melyben a német evangélikus egyházközség történetét dolgozta fel. Saját életútját is könyvbe álmodta, 2014-ben Velem nem történt semmi címmel jelent meg önéletírása.

 

Köhler Julianna egész eddigi munkásságáért, az egyházi közösségéért végzett munkájáért, magas szintű egyháztörténeti kutatásáért, példamutató tenni akarása és a városhoz való kötődéséért kapta meg az elismerést.

 

Az ünnepi testületi ülés után a Városháza mögötti ’56-os emlékműnél megemlékezést tartottak. Ünnepi beszédében Dankó Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2017-ben mit jelent a szabadság. Kifejtette, mint 61 évvel ezelőtt, most is önállaóan akarunk dönteni a sorsunkról. Akkor szovjet tankok jöttek, ma menekültek akarják elárasztani az országot. A globalizáció térhódítása idején meg kell erősítenünk azokat az alapokat, amelyekre évszázadokon át a magyar nemzet épült, ez a kereszténység, illetve a család és a nemzet szentsége.

 

Végezetül a megjelentek a megemlékezés virágait helyezték el az ’56-os emlékműnél.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK