A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Bemutatták az egyik bronzkori kardot

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Bemutatták az egyik bronzkori kardot

Nyomtatás
Létrehozva: 2018-04-05 18:42 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Múzeumi Esték-rendezvénysorozat keretében 2018. április 5-én dr. Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze tartott előadást, Időutazás – a legújabb régészeti kutatások Mezőberény környékén címmel. Az előadó szűkebb szakterülete az újkőkor.


A régész előadásában elmondta, az elmúlt években Szeghalmon, a Kovács-halomban egy edényen 7000 éves írásjelet találtak, hasonló korú írásjelek gyakran kerülnek elő a Kárpát-medencében és a Balkánon. Csárdaszállás környékén két egymástól 800 méterre lévő területet kutattak, ott 7000 éves házsorokra bukkantak. A pollenkutatások során 11 000 éves búza és lándzsás útifű került elő. Megállapítható, hogy 7000 évvel ezelőtt jóval több volt a fa és az állat. A legelterjedtebb állat az őstulok volt, ezekből az Árpádok idején ejtették el az utolsót. A földművelés időszámításunk előtt 5700-ban jelent meg, akkor a gabonaféléket még nem nagy táblákban, hanem kertszerűen termesztették.

 

Dr. Bácsmegi Gábor szólt a két bronzkori kardról is, ezeket a közelmúltban Dombi Zoltán találta meg Mezőberény határában. Az egyik öt, a másikat három darabban összetörve került elő, ezeket a földmunkagépek törték össze. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ezeket nagyobb hővel meghajlították, és úgy rejtették el őket. Érdekes, hogy a környéken hasonló lelet nem került elő. A régészek a Kárpát-medencében egyre több földvárat találnak, ebből arra következtetnek, hogy komoly csatározások folytak a területen. A régész az egyik bronzkardot be is mutatta, és elmondta, mindkét leletet hamarosan a sajtó nyilvánossága előtt is bemutatják. A leletek jelentőségét az adja, hogy egymás mellett két meghajlított bronzkori kardot még nem találtak az országban.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. augusztus hónapban

házasságot kötöttek

 

Gulyás Endre Roland (Mezőberény) és Gurmai Katalin (Mezőberény)

 

Csikós Patrik (Mezőberény) és Hidvégi Mária (Mezőberény)

 

Váradi János (Kamut) és Csomós Erzsébet (Kamut)

 

Halász Máté (Mezőberény) és Schön Noémi (Mezőberény)

 

Földesi Balázs (Igrici) és Vékony Ilona (Mezőberény)

 

Várhegyi Mihály (Mezőberény) és Kovács Hajnalka (Mezőberény)

2020. augusztus hónapban

 elhunytak

 

Ráksi Ferenc Zoltán (1955)

 

Pap Károlyné (1941)

 

Tóth János (1928)

 

Katona Lajos (1952)

 

Burai Sándor (1977)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok