A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Várkonyi János díszpolgár lett

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Várkonyi János díszpolgár lett

Nyomtatás
Létrehozva: 2018-08-20 14:37 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényből elszármazottak identitásának megőrzéséért, emberi magatartásáért, a művészetek területén elért eredményeiért, valamint Mezőberény jó hírnevének öregbítéséért a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként, erkölcsi elismerésként a város önkormányzata 2018. augusztus 20-án ünnepi testületi ülés keretében „Mezőberény Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott Várkonyi János festőművésznek.


Siklósi István polgármester elmondta, Szent István napja jó alkalom az elismerések átadására, a várostól eddig kilencen kapták meg a díszpolgári címet. Az idén nem mezőberényi születésűre esett a választás, ugyanakkor erős szállal kötődik a városhoz. A Berényi Napok keretében augusztus 16-án nyitották meg a Muzeális Gyűjteményben 18 festményéből álló kiállítását, Mezőberényhez való kötődése jeleként az eddigi munkásságát reprezentáló gyűjteményt a városnak adományozta. Várkonyi János példát mutat arra, ha tudás és munka párosul, milyen eredmény érhető el.  

 

 

A festőművész méltatásában elhangzott, Mezőberényben 1971-ben, a 2. sz. Általános Iskolában kezdte tanári pályáját, a tanítással párhozamosan eredményes művészeti tevékenységet folytatott. Bár 1979-ben szülőhelyére, Békéscsabára tette át pedagógusi és művészi tevékenységének helyszínét, nem szűnt meg kötődése Mezőberényhez. A mai napig rendszeresen találkozik a Mezőberényből elszármazottakkal. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének 1982-től tagja, 1988-tól a Molnár-C. Pál Baráti Kör, 1991-től a Békéstáji Művészeti Társaság tagja lett.

 

 

Várkonyi János tehetségével és páratlan hangulatteremtő képességével elérte, hogy az első, 1970-ben kapott díja óta mintegy húsz rangos kitüntetést kapott meg. Meghatottan fogadta a mezőberényi Települési Értéktár Bizottság döntését, mely művészi munkásságát elismerve, azt a helyi értékek közé emelte.

 

Várkonyi János kedvenc zenekara a Republic, az együttes két tagja: Boros Csaba és Halász Gábor videóüzenetben köszöntötték a fesztőművészt.

 

 

Várkonyi János meghatottan mondott köszönetet az elismerésért. Felidézte emlékét, hogy miként érkezett 1971-ben Mezőberénybe, és milyen barátságokra tett itt szert. Elmondta, hogy az itt töltött hat esztendő alatt Bartóki Józseffel 19 közös kiállítása volt. Szólt arról is, hogy valamennyi katalógusában megemlíti, hogy pályája Mezőberényben indult el. Megfogalmazta, hogy őt két város szereti, a szülővárosa: Békéscsaba és Mezőberény.   

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Mészáros László (Mezőberény) és Bogdán Emanuéla (Mezőberény)

 

Torma Gábor (Mezőberény) és Németh Klaudia (Mezőberény)

 

Pálfi Zoltán (Mezőberény) és Fábián Brigitta Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Eipl Krisztián (Mezőberény) és Nánási Szilvia (Mezőberény)

 

Nyéki Attila (Mezőberény) és Barát Gabriella (Körösladány)

 

Demeter Gábor Krisztián (Budapest) és Dr. Kiss Brigitta (Mezőberény)

 

Huszka Dávid Miklós (Szeged) és Egyed Erzsébet (Szeged)

 

Faragó Márius József (Békéscsaba) és Darócz Adrienn (Mezőberény)

 

Szabó Zsolt (Mezőberény) és Farkas Ágnes (Mezőberény)

 

Kolozsi Krisztián (Mezőberény) és Kéki Nóra (Mezőberény)

 

Bódi Barnabás (Vác) és Hoffmann Nóra (Mezőberény)

 

Ollé Attila (Mezőberény) és Nagy Anikó (Záhony)

2020. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Hermeczi Sándorné szül. Friedmann Mária (1935)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok