A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hazánk új kerékpárútjain – Szeged-Baja

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Hazánk új kerékpárútjain – Szeged-Baja

Nyomtatás
Létrehozva: 2018-08-30 12:55 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Civil szervezet
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Egyesületünk, az Alföld Turista Egyesület életében évek óta programként szerepel, hogy az újonnan megépült kerékpárutakat bejárjuk, kipróbáljuk, megismerjük, egy szóval örüljünk, hogy ilyenek is létesülnek! Július 27-28-29-én a Szeged-Baja között megépült, az 55-ös főút melletti kerékpárúton túráztunk. 


14 túratárs indult Gyomáról és Békéscsabáról autókkal, a kerékpárokat is szállítva, hogy Szegeden találkozva és az autókat ott hagyva, megismerkedjünk a számunkra még viszonylag ismeretlen tájjal. Telepített erdők, ligetek között kerékpároztunk, ezek egy kicsit hűtötték a rekkenő hőséget.

 

A Szeged – Mórahalom – Mélykút – Csávoly – Baja útvonal 103 km-es távja igazi élmény volt. 15-20 kilométerenként pihentünk, de a meleg miatt meg-megálltunk egy korty vízre. Bajához közeledve egy igazi nyári zivatar kapott el minket, éjszakai sötétség borult a tájra délután 4-kor, nem volt hova menekülni… a főútról és a környező mezőgazdasági területről hömpölygő – szerencsére langyos –, a kerékpárok tengelyéig érő vízben értünk Bajára. Ázott verebek módjára csattogtunk be a szállásunkra, a fehér inges, fekete nadrágos pincérek őszinte döbbenetére…

 

Másnap korán keltünk, a Pörbölyről 7.40-kor induló, első vonattal mentünk a Gemenci erdőbe kirándulni. Ennek meg is volt az az „eredménye”, hogy a tegnapi zivatarban a sínekre hullott gallyakat, kidőlt fákat a vonatszemélyzetnek kellett eltakarítania, a mozdonyvezető a motoros fűrésszel darabolta, a kalauz pedig dobálta félre. Órás késéssel meg is érkeztünk Keselyűsre – közben érintve a gyönyörű Gemenc-Dunapart nevű megállót is –, ahol a kerékpárokat a vonatról lepakolva Szekszárdra tekertünk tovább. Rövid városnézés és ebéd után a nem messze levő Fritz pincészetbe vártak minket látogatásra. Idegenvezetéssel nézhettük meg a valóban impozáns létesítményt.

 

Érdekesség, hogy Szekszárd a területét és lakosságát is tekintve az egyik legkisebb megyeszékhely, a határában ennek ellenére 4700 boros pince van! A pincészetből Bátaszéken át kerékpároztunk vissza Bajára, ahol a Duna parti Potyka Csárdában fogyasztottuk el a jól megérdemelt vacsorát, kóstoltuk meg a méltán híres és finom bajai halászlét! A napot a tegnapról elmaradt rövid városnézéssel zártuk.

 

Vasárnap, utunk harmadik és egyben befejező napján, ismét rekkenő hőségben, fordított irányban, Bajáról tekertünk Szegedig. Jól összeszokott, felkészült, baráti társaságunk – nem utolsó sorban a fegyelmezett magatartásnak és a műszakilag kiváló állapotban levő kerékpároknak köszönhetően – remekül vette ezt az akadályt is, sikeresen visszaértünk a már ismert útvonalon, ahonnan ismét gépkocsira pakolva értünk haza.

 

Jó hangulatú, élményekben bővelkedő túránkkal hazánk egy újabb kerékpárútját és egy újabb kis szegletét ismertük meg – és nem mellesleg, tekertünk 280 km-t! 

 

                                                            Pusztai László

                                                                                               szervező, ATE


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Húsvéth Gábor és Kótai Adrienn

2020. április hónapban

 elhunytak

 

Garzó Imre (1952)

 

Kovács Imre (1933)

 

Cservenák Pál (1930)

 

Gregus András (1932)

 

Ujhelyi Imre (1952)

 

Zolnai László (1940)

 

Kelemen János (1942)

 

Braun Mihály "Kutyás" (1956)

 

Schupkégel Mihály (1935)

 

Barzné Csatári Erika (1966)

 

Valkovszki Mihály (1941)

 

Kötelesné Kohut Anna Mária (1948) 

 

 Róth Mihály (1944)

 

Petneházi Bálintné szül. Juhos Erzsébet (1934)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok