A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Kerékpárral hazánk megyéiben

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Kerékpárral hazánk megyéiben

Nyomtatás
Létrehozva: 2018-10-01 09:05 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Civil szervezet
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A mezőberényi Alföld Turista Egyesület augusztus 11-18. között rendezte hazánk megyéit bejáró hagyományos kerékpáros túráját, ezúttal Somogy és Zala megyében voltunk. Utunk a több mint egy évtizede tartó túra sorozatunk 15. és 16. állomása volt!


Tizenegy egyesületi tagunk vágott neki a közel 600 km-es távnak a Dombóvár-Kaposvár-Őrtilos-Nagykanizsa-Zalaegerszeg-Csesztreg-Jeruzalem-Keszthely-Balatonlelle-Siófok útvonalon. Békéscsabáról Dombóvárra a társaság egy része a kísérő autóval, a többiek vonattal érkeztek. Délután a táv Kaposvárig 35 km volt, ahol a város központjában egy panzióban szálltunk meg. Itt a társaság egy részének városnézés volt a program, míg mások a város melletti, gyönyörű környezetben fekvő Deseda-tó körül zajló szuper maratoni futáson részt vevő mezőberényi futóknak drukkoltak.

 

Másnap továbbindulva a közeli Szennán a tájegység építészetét bemutató skanzent néztük meg. A környékbeli somogyi táj öt jellegzetes portáját, házát állították fel eredeti állapotában, az 1700-as években épült templom pedig jelenleg is szolgálja a hívőket. 105 km-es napi utunk célja Őrtilos volt, ahol a Mura-Dráva összefolyását csodáltuk meg, szép természeti környezetben. Itt egy turista szállóban volt a szállásunk. Hétfőn először Nagykanizsáig, onnan rövid városnézés után Zalaegerszegig kerékpároztunk, aznapi úti célunkig, ahová 95 km megtétele után értünk. A Jánkahegyen egy panzióban szálltunk meg, itt már megtapasztaltuk azt, hogy mit is jelent a Zalai-dombság! Sehol egy méter vízszintes, csak le és fel, de mi úgy éreztük, hogy leginkább csak fel! Délután sétáltunk a dombokra épült városban, este pedig a „hegyről” nézve gyönyörű látvány volt a város milliónyi lámpájának fénye! Másnap tovább mentünk az Őrség keleti kapujáig, Csesztregig, 35 km-t megtéve, ahol két éjszakát töltöttünk eredeti állapotú, de a kor igénye szerint felújított parasztházakban. A délutánra tervezett őrségi kerékpározást sajnos elmosta az eső – a túravezető legnagyobb bánatára –, így szép hazánk e kis igazi drágakő szegletét nem tudta a túratársaknak bemutatni!

 

Szerdán reggel immár jó időben a szlovéniai Jeruzalembe vezetett utunk, hogy elmondhassuk, kerékpárral voltunk Jeruzsálemben… egyébként a gyönyörű hegyvidéken szőlőt termelnek, és ismét megtapasztaltuk, hogy a bringát nem szégyen tolni felfelé… Ezen a napon 98 km-t tettünk meg, másnap pedig Csesztregről – ismét élvezve a Zalai-dombság tájait – immár a Balatonig tekerve 95 km-t. Keszthely volt az úti cél, a szállásunk itt egy panzióban volt, a Balatontól néhány méterre. Ki is használtuk ezt és a jó időt a Balatonban való fürdőzésre és pihenésre. Pénteken immár a parton haladva Balatonszentgyörgyön a Csillagvár múzeumot néztük meg, amit a középkori végvárak emlékére rendeztek be, Balatonbogláron pedig a gömb kilátóra másztunk fel, amit az 1958-as brüsszeli világkiállítás után állítottak itt fel, és amelyről remek kilátás nyílik a környékre. Aznapi szállásunk Lellén volt egy magán háznál, 60 km megtétele után értünk oda. Utunk utolsó napján, szombat délelőtt a balatoni kerékpáros körúton Siófokig tekertünk, ahonnan túránkat befejezve a társaság egy része ismét autóval, a másik része pedig vonattal utazott haza, azzal a gondolattal búcsúzva, hogy jövőre Komárom-Esztergom és Pest megye következik!

Pusztai László túravezető


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2019. május hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Lakatos Zsolt és Csikós Amanda

 

Mezei Zsolt és Czifra Mária Krisztina

 

Jámbor Róbert Sándor és Balogh Nikoletta

 

Balog László Lajos és Jakusovszki Ildikó

 

Ollé Tibor és Rácz Alexandra

 

Berhencz Balázs és Kiss Krisztina Klaudia

 

Sóvári Roland és Szóth Nikoletta

2019. május hónapban

 elhunytak

 

 

Kovács Imréné  szül. Gschwindt Zsuzsanna (1933)

 

Kolozsi Dániel (1976)

 

Kovács Gáborné szül. Szabó Katalin (1951)

 

Szeles Károly (1942)

 

Solymosi Sándorné szül. Deutsch Mária (1938)

 

Bőtsch Józsefné szül. Kovács Lídia (1928)

 

Beregi Istvánné szül. Dombi Mária (1938)

 

Adamik Tamás Mihály (1968) 

 

id. Csete Gyula (1923)

 

Károlyi Jánosné szül. Virág Judit (1940)

 

Szlaukó Mária Erzsébet (1954)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok