A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Szoba a szlovák ősök emlékének

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Szoba a szlovák ősök emlékének

Nyomtatás
Létrehozva: 2018-10-06 13:38 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Mezőberényi Szlovákok Szervezete 2018. október 6-án tartotta meg a szlovák ősök tárgyi és szellemi értékeit bemutató terem átadási ünnepségét a Szlovák Közösségi Házban.


Borgula Györgyné, a szervezet elnöke elmondta, a bemutató teremmel, a szüleikre, a nagyszüleikre, a dédszüleikre emlékeznek, tisztelegnek az ősök előtt. Tavaly írtak levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumába, és kérték a tárca támogatását a bemutatóterem kialakításához. Miután másfél millió forintot kaptak, hozzáfogtak a tárgyak összegyűjtéséhez, a terem berendezéséhez, és mára eljutottak az átadáshoz. Borgula Györgyné megemlítette, a nagyobb felajánlók nevét egy emlékkönyvben örökítik meg.

 

Litvai András, a Kolarovo-Gúta-i Szlovák Kultúra Baráti Társaság elnöke, arról szólt, náluk, Gútán nincs ilyen szlovák emlékszoba.  A bemutató terem gyarapításához Berényből származó régi szlovák Bibliákat és egy kézi darálót hoztak vissza, illetve átadtak egy emléktáblát is a 2015-ben a Jeszenszky utcában ültetett barátságfához.

 

Nagy Tamás, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta, a mezőberényi szlovákok sokat tesznek a már feledésbe merült hagyományok felélesztéséért. A mai világban nagy szó, hogy a közösség egy pillanatra megáll, és a múltjára emlékezik.

 

Nobik Erzsébet, nyugalmazott evangélikus lelkész szlovák nyelvű igehirdetésében az emlékek fontosságáról szólt. Kiemelte, ne hallgassunk a politikára akkor, ha egymásnak akar uszítani bennünket, a szétszaggatás mindig fájdalmas, a lakosságcsere során fájdalmas volt a berényi szlovákoknak és a felvidéki magyaroknak is. Arra figyelmeztetett, hogy vigyázzunk egymásra, éljünk szeretetben, összetartásban.

 

Siklósi István polgármester megfogalmazta, a berényi szlovákok részélről nagy vállalás volt, hogy kialakították a közösségi házukat, hogy abban otthonra találjon mindenki, aki szlováknak érzi magát. A másik nagy vállalásuk a bemutatóterem létrehozása volt.  Siklósi István azt kérte a jelenlévőktől, hogy otthon szlovákul vagy tótul beszéljenek, hogy gyermekük, unokájuk két anyanyelvű lehessen, hiszen ezzel csak gazdagodhatnak.

 

Az elkészült szlovák ősök tárgyi és szellemi értékeit bemutató terem ajtaját Siklósi István és Cservenák János, a nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta ki az érdeklődők előtt.

 

Az átadási ünnepség után a piaccsarnokban a Nefelejcs Óvoda kicsinyei adtak szlovák nyelvű műsort. A gazdaudvarban mezőberényi kézművesek mutatkoztak be portékáikkal. Az érdeklődők a Mamicska konyha főztjeit kóstolhatták meg. Itt mutatták be a most megjelent VI. Nagymamáink sütötték süteményes könyvet. Műsort adott a Mezőberényi Szlovák Pávakör. 

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2019. május hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Lakatos Zsolt és Csikós Amanda

 

Mezei Zsolt és Czifra Mária Krisztina

 

Jámbor Róbert Sándor és Balogh Nikoletta

 

Balog László Lajos és Jakusovszki Ildikó

 

Ollé Tibor és Rácz Alexandra

 

Berhencz Balázs és Kiss Krisztina Klaudia

 

Sóvári Roland és Szóth Nikoletta

2019. május hónapban

 elhunytak

 

 

Kovács Imréné  szül. Gschwindt Zsuzsanna (1933)

 

Kolozsi Dániel (1976)

 

Kovács Gáborné szül. Szabó Katalin (1951)

 

Szeles Károly (1942)

 

Solymosi Sándorné szül. Deutsch Mária (1938)

 

Bőtsch Józsefné szül. Kovács Lídia (1928)

 

Beregi Istvánné szül. Dombi Mária (1938)

 

Adamik Tamás Mihály (1968) 

 

id. Csete Gyula (1923)

 

Károlyi Jánosné szül. Virág Judit (1940)

 

Szlaukó Mária Erzsébet (1954)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok