A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Film a németek elhurcolásáról

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Film a németek elhurcolásáról

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-03-28 17:05 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület szervezésében 2019. március 28-án az I. kerületi Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében mutatták be a GUPVI lágerek foglyai című ismeretterjesztő filmet a magyarországi németek – köztük a berényiek – elhurcolásáról.


Történelmi filmklub keretében az NKA támogatásával a filmet most több településen is bemutatják. A berényi vetítés előtt Rozsnyai Ilona szerkesztő-rendezővel és filmet kiadó Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (röviden: Német Kör) elnökével, Matkovits-Kretz Eleonórával beszélgettünk.

 

  • Sokáig televíziós újságírással foglalkozott, arról kérdeztük, hogyan  figyelt fel a németek második világháború utáni kálváriájára? – kérdeztük elsőnek Rozsnyai Ilonától.
  • A Német Kör 2016-ban felkért a Lágerjáratok utazó vagonkiállítás projektmenedzseri feladatára. Ez a tárlat 2016-ban és 2017-ben végigjárja Magyarországon azokat a vasútállomásokat, ahonnan a második világháború végén deportálások indultak a Szovjetunióba. A kiállítások során találkoztam a német települési önkormányzatok vezetőivel, túlélőkkel, és interjúkat készítettem velük. Majd 2016 júliusában gondoltam arra, hogy ezeket az interjúkat felhasználva filmet készítek a németek elhurcolásáról. A film sok eredeti dokumentumot tartalmaz, az interjúk mellett történész magyarázata segíteti az események megértését.

 

  • A Német Kör fontosnak tartotta, hogy a 90. életévkörül járó túlélőkkel ne csak interjú készüljön, hanem filmen örökítsük meg az arcvonásukat is. Szerencsére az ötlethez pályázati és egyéb támogatás is társult. Különösen fontos célunk, hogy a film az iskolákba is eljusson, hiszen a történelemkönyvek nem tartalmazzák a németek második világháború utáni elhurcolását, ezért is nagyon örültünk, hogy délelőtt a filmet a gimnáziumban is levetítették – vette át a szót Matkovits-Kretz Eleonóra.

 

  • A tanulók számára a film sok új információt tartalmaz, ezeket nem könnyen emésztik meg, de ha százból öt otthon tovább gondolja a látottakat, esetleg beszél róla a szüleivel, akkor nem hiába készítettük el a filmet – hallhattuk Rozsnyai Ilonától.

 

  • A vetítések során azt tapasztaljuk, a gyerekeket különösen érdekli az a történelmi esemény, amiről az iskolában nem tanulnak. Jellemző kérdésük: akik ezt elkövették, azokat meg büntették? Sajnálatos, hogy még mindig az áldozatok félnek és nem a bűnösök. Ez különösen tapasztalható a Vajdaságban. Még a filmvetítésre is félve jönnek. Sokáig dolgoztunk egy német származású vajdasági történésszel, de már nem mer segíteni nekünk. A horvátországi Eszékben a német származásúak azt mondták, ők ezzel nem foglalkoznak. Kárpátalján mást tapasztaltunk, ők példásan feltérképezték a történteket. A németek második világháború utáni elhurcolásáról már hat éve szeretnénk létrehozni egy dokumentációs központot, de ez eddig nem sikerült – vallja be Matkovits-Kretz Eleonóra.

 

  • A mezőberényi németek deportálását könyvben örökítették meg, ezt a többi településen is hasonlóan feldolgozták? – kérdeztük a Német Kör elnökétől. 

 

  • Ez attól függ, hogy ott helyben van-e olyan helytörténész, aki ezt szívügyének tartja. Baranya 216 falvából például 6000 németet vittek el, de kevés településen dolgozták fel a történteket.

 

  • Most milyen újabb filmet tervez? – érdeklődtünk a rendezőtől.

 

  • Eddig négy történelmi filmet készítettem, a GUPVI lágerek foglyai első és második részét, a Kicsi munkán a Kaukázusban címűt, illetve a vajdasági németek elhurcolásáról szóló Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek címűt. A következő filmem ötlete ma délelőtt jutott eszembe, ez a második világháborút követő népmozgásokról fog szólni egészen1951-ig. Ez tartalmazza majd a németek málenkij robotra való elhurcolását, majd a Németországba való kitelepítésüket, a csehszlovák-magyar lakosságcserét és annak következményét, valamint a budapesti elit vidékre költöztetését.

 

A GUPVI lágerek foglyai című film megtalálható a YouTube-on is, már 11 ezernél többen tekintették meg.

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK