A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hadigondozotti ellátás

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Hadigondozotti ellátás

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-04-23 13:39 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Innen-onnan
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Hadigondozotti ellátás igénylésére van ismét lehetőség minden volt málenkij robotos, hadifogoly és családtagjaik számára a 113/1994 (VIII.31) Kormányrendelet 1. § (1) bekezdése szerint.  A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény végrehajtásáról rendelkező 113/1994. (VIII.31.) Korm. rendelet 1.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a hadigondozási igényjogosultság megállapítása iránti eljárást kérelmezni kell. 

 
 

A jogosultság igazolásához vegyék elő azokat a dokumentumokat, amellyel bizonyítani tudják, hogy 1945-től több évet töltöttek el kényszermunkán (málenkij roboton) a Szovjetunióban. (Pl. a Debrecenben kapott igazolást, kárpótlási  papírokat, bármit).

(Kórházi zárójelentések nagyon kevés helyen vannak már meg, ezért a Köhler Júlia-Csávás István könyvéből fénymásolt leírásokat is be lehet adni, amelyben szó van a súlyos megbetegedésekről. Talán elfogadják. Két tanú is igazolhatja, vagy a háziorvosi-szakorvosi igazolás is megfelelő lehet, ha a Hivatal elfogadja. 2006. évi CL. törvény 63. és 64. §)
 
A továbbiakban csatolni kell a következőket:
1. Kérvény a Békés Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának
    5630. Békés, Kossuth L. u. 3.
Ebben kérjék a hadigondozási igényjogosultság megállapítását. Ha még él a málenkij robotot elszenvedő, akkor az ő nevében, ha már nem él, akkor a gyerekek részére kell kérni, megírva az elszenvedő személyi adatait (név, születési név, szül.idő, hely, anyja neve, lakcím), valamint azt, hogy mettől-meddig volt málenkij roboton és hol, milyen munkát végzett, mennyire volt megerőltető, milyenek voltak a láger- és az egészségügyi körülmények. Milyen egészségügyi károsodást szenvedett el, és ha van orosz kórházi igazolás, annak a másolatát csatolni kell.
 
 2.  A kérvényhez csatolni kell a 113/1994. (VIII.31.) Korm. rendelet 5/A. mellékletét ("IGÉNYBEJELENTÉS a volt hadiárva, a volt hadigondozott családtag és volt hadigyámolt rendszeres havi járadékának megállapításához"), valamint a 113/1994. (VIII.31.) Korm. rendelet 4. mellékletét ("Elsőfokú hadigondozási hatóság részére" )
A két nyomtatványt ápr. 23-tól a Polgármesteri Hivatal portáján kérhetik el.
 
3. Amennyiben hiányoznak a dokumentumok, akkor a VERITAS Történetkutató Intézettől kell beszerezni a hatósági bizonyítvány másolatát (mely igazolja a hadifogságban töltött időt), esetleg a kórházi zárójelentések másolatát. (VERITAS Történetkutató Intézet Levéltár, tel.: +36-1-795-3917, +36-1-795-3869, 
   
Az 1994. évi XLV. törvény 26.§ (4) bekezdése kimondja, hogy a jogosultság hadi eredetét egykorú szolgálati, katonai, kórházi iratokkal és hatósági igazolásokkal, ezek hiányában más hitelt érdemlő módon kell igazolni.
Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2006. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 63.§ szerint, ha a tényállás tisztázása azt szükségessé teszi, a hatóság az ügyfelet nyilatkozattételre hívhatja fel.
   Az Ákr. 64.§ (1) kimondja, hogy ha jogszabály nem zárja ki, az ügyfél a nyilatkozatával pótolhatja a hiányzó bizonyítékot, ha annak beszerzése nem lehetséges.
 
   A Kormányhivatal által hozott határozat megállapítja a járadékot, melynek havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 34,04 %-ának megfelelő összeg, jelenleg 9.705.- Ft.   A határozat tartalmazza továbbá, hogy a járadékra jogosultság megállapításának időpontjától jogosult a kérelmező alanyi jogú közgyógyellátásra. 
 
Az összes papírt és a kitöltött nyomtatványt a Békési Járási Kormányhivatalhoz kell bevinni személyesen, mert az ügyintéző megnézi, van-e benne valami hiány.
Információ: Kisari Miklósné: 06-30-6920-411.


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Mészáros László (Mezőberény) és Bogdán Emanuéla (Mezőberény)

 

Torma Gábor (Mezőberény) és Németh Klaudia (Mezőberény)

 

Pálfi Zoltán (Mezőberény) és Fábián Brigitta Zsuzsanna (Mezőberény)

 

Eipl Krisztián (Mezőberény) és Nánási Szilvia (Mezőberény)

 

Nyéki Attila (Mezőberény) és Barát Gabriella (Körösladány)

 

Demeter Gábor Krisztián (Budapest) és Dr. Kiss Brigitta (Mezőberény)

 

Huszka Dávid Miklós (Szeged) és Egyed Erzsébet (Szeged)

 

Faragó Márius József (Békéscsaba) és Darócz Adrienn (Mezőberény)

 

Szabó Zsolt (Mezőberény) és Farkas Ágnes (Mezőberény)

 

Kolozsi Krisztián (Mezőberény) és Kéki Nóra (Mezőberény)

 

Bódi Barnabás (Vác) és Hoffmann Nóra (Mezőberény)

 

Ollé Attila (Mezőberény) és Nagy Anikó (Záhony)

2020. szeptember hónapban

 elhunytak

 

Hermeczi Sándorné szül. Friedmann Mária (1935)

 

Nádas Ádámné szül. Mrska Mária (1927)

 

Szabó Péter (1950)

 

Prorok Pál (1962)

 

Nádas Mártonné szül. Toman Mária (1926)

 

Ficzere Zsolt Jánosné szül. Somogyi Róza Mária (1961)

 

Vígh Ida Julianna (1941)

 

Diósné volt Katona Vincéné szül. Tóth Julianna (1928)

 

Pataki József András (1952)

 

Anda Károlyné szül. Károlyi Ilona (1927)

 

Tóth András (1940)

 

Széplaki Ferenc (1929)

 

Drenyovszki Pál (1956)

 

Baráth Imre Antalné szül. Babarik Ilona (1937)

 

Károlyi Jánosné szül. Martincsek Mária (1923)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok