A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A levéltár könyvbemutatója a Közösségek Hetén

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A levéltár könyvbemutatója a Közösségek Hetén

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-05-09 18:36 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A Közösségek Hete rendezvénysorozat keretében MNL Békés Megyei Levéltárának Körök, egyletek – A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című képes albumát mutatta be dr. Erdész Ádám, a levéltár igazgatója kollégáival 2019. május 9-én a Muzeális Gyűjteményben.


Dr. Erdész Ádám bevezetőjében elmondta, levéltáruk főtevékenysége a történelmi iratok gyűjtése, de emellett az érdeklődők számára forrásanyagokat is közzétesznek, ugyanis a történettudomány az emlékezet és az identitás tudománya is, így a közösség számára meghatározó. Arra törekszenek, hogy a figyelem előterébe helyezzék azokat az időszakokat, amelyek Békés megye fejlődésében fontosak voltak. Ezért a civil társadalom történetéről konferenciát tartottak, kiállítást rendezték, majd a téma kutatását ezzel a képes albummal zárták le. A korabeli körök, egyletek a demokrácia iskolái voltak, a tagok közös célokat tűztek ki, és ezek eléréséhez vezetőket választottak. Az országban 1870-ben 3000, a két világháború között már közel 15000 civilszervezet működött.

 

A könyvbemutatón szerzőként a levéltár több munkatársa is részt vett. Bódán Zsolt elmondta, megyénkben az első civil szervezet – Tessedik Sámuel nevéhez kötődve – 1804-ben Szarvason jött létre, ez a korabeli tanítókat fogta össze. Németh Csaba arról szólt, hogy ebben az időszakban Mezőberényben legalább 33 civil szervezet tevékenykedett, legalább is ennyinek maradt fent az alapszabálya. Balogh Dorottya a gazdasági egyesületeket mutatta be, példának a csákói agarász egyesületet hozta fel.

 

Német Csaba a kulturális egyesületekről beszélt, elmondta, a csabai múzeumot egy egyesület építette fel, ebben a korban jellemző volt, hogy óvodákat, polgári lányiskolákat hoztak létre. Héjja Julianna a jótékonysági egyesületeket mutatta be, ezekben főleg nők tevékenykedtek. Mivel a tuberkulózis ebben az időben nagyon elterjedt volt, ezért a 19-20. század fordulóján Gyulán megalakították a József Szanatórium Egyesületet, és 1907-re felépítették a mai tüdőszanatóriumot.

 

Daróczyné Leiszt Emma az önsegélyező egyesületekről szólt, ezek a mai biztosítók elődjeinek tekinthetők. Az 1900-as évek elején jellemzőek voltak, a temetkezési, betegsegélyező és kiházasító egyletek. Sáfár Gyula a sportegyesületeket mutatta be. Magyarországon 1866-ban alakult meg a Nemzeti Tornaegylet, ennek mintájára hasonló szervezetek jöttek létre az országban, megyénkben elsőként Gyulán 1869-ben. A sportegyesületek száma a futball elterjedésével nőtt meg, 1912-ben Csabán egyszerre három labdarúgó egyesületet is alapítottak.

 

A civil szervezetek későbbi történetéről Bódán Zsolt elmondta, a dualizmus után a Horthy-korszak újra elhozta az újabb fellendülést, de ekkor már megjelentek a felülről irányított egyesületek, ilyen volt például a KALOT, a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete. Ennek az élénk civil életnek vett véget a második világháború után a diktatúra, 1948-után önállóan a civil szervezetek nem működhettek, feloszlatták őket vagy önmagukat oszlatták föl, a magmaradt szervezetek pedig a politikai hatalom befolyása alákerülnek. Az önálló civil szervezetek 1989-ben éledtek újjá, keresték meg a régi gyökereiket. A civilszervezetek története, aktivitása máig ható tanulságokkal szolgál.

 

Végezetül dr. Erdész Ádám megemlítette, a Körök, egyletek – A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című képes albumuk az „Év levéltári kiadványa” versenyen a forráskiadványok kategóriájában második helyezést ért el

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK