A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Pünkösdi koncert városunkban

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Pünkösdi koncert városunkban

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-06-11 08:46 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Pünkösdi program a „44 év” jegyében címmel szervezett a mezőberényi szlovák nemzetiség ünnepi koncertet a II. Ker. Evangélikus Egyházközség templomában. 2019. június 8-án Kalocsai Károly orgonaművész meghívásával csodálatos koncertet hallhattak a jelenlévők.


A Művész Úr több mint 30 alkalommal játszott már a ritkaság számba menő, eredeti állapotában fennmaradt, és még mindig tisztán szóló orgonán. A hangverseny előtt Borgula Györgyné a Mezőberényi Szlovákok Szervezete elnöke köszöntötte a jelenlévőket, Kalocsay Károly orgonaművész kiemelte, hogy a teljesen mechanikus szerkezetű és sípművű orgonából országos szinten is kevés található. Az orgona Mezőberény egyik nagy kincse, mindig szívesen és örömmel játszik rajta.

Selmeczi Lajos Péter lelkész nagy tisztelettel köszöntött mindenkit és köszönte meg, hogy ilyen sokan jelen vannak ezen a nem mindennapi ünnepi programon, hiszen a mezőberényi 28 regiszteres orgona több mint 150 éve szolgálja a gyülekezetet és a hallgatóságát. A közel másfél órás koncert szünetében Selmeczi Lajos Péter lelkész pünkösd jegyében osztott meg gondolatokat. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fejér Sándor nyugalmazott lelkész is. A zene elvarázsolta a jelenlévőket, és valóban ritka pillanatokat jelentett, méltó ünnepi program volt.

A délután második felében az orgonához és Bach életéhez kapcsolódva a Városháza dísztermében levetítésre került az 1975-ben készült Bach Arndstadban című, Bach életét bemutató film, melyben a zenei anyagot a mezőberényi tót templom orgonáján vették fel. Siklósi István polgármester köszöntötte a vetítésre érkezőket és ajánlotta a filmet.

Az ünnepi rendezvényt magánszemély adománya mellett a Miniszterelnökség támogatta, és ezáltal mód nyílott az eseményhez kapcsolódóan „Értékeink” címmel kiadvány elkészítésére, mely bemutatja a szlovák nemzetiség tevékenységét, a helyi értéktárba bekerült orgonát és a Bach filmet is.

 

 

Mertz Judit

 

 

 

GALÉRIA

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK