A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Pünkösdi koncert városunkban

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Pünkösdi koncert városunkban

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-06-11 08:46 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


Pünkösdi program a „44 év” jegyében címmel szervezett a mezőberényi szlovák nemzetiség ünnepi koncertet a II. Ker. Evangélikus Egyházközség templomában. 2019. június 8-án Kalocsai Károly orgonaművész meghívásával csodálatos koncertet hallhattak a jelenlévők.


A Művész Úr több mint 30 alkalommal játszott már a ritkaság számba menő, eredeti állapotában fennmaradt, és még mindig tisztán szóló orgonán. A hangverseny előtt Borgula Györgyné a Mezőberényi Szlovákok Szervezete elnöke köszöntötte a jelenlévőket, Kalocsay Károly orgonaművész kiemelte, hogy a teljesen mechanikus szerkezetű és sípművű orgonából országos szinten is kevés található. Az orgona Mezőberény egyik nagy kincse, mindig szívesen és örömmel játszik rajta.

Selmeczi Lajos Péter lelkész nagy tisztelettel köszöntött mindenkit és köszönte meg, hogy ilyen sokan jelen vannak ezen a nem mindennapi ünnepi programon, hiszen a mezőberényi 28 regiszteres orgona több mint 150 éve szolgálja a gyülekezetet és a hallgatóságát. A közel másfél órás koncert szünetében Selmeczi Lajos Péter lelkész pünkösd jegyében osztott meg gondolatokat. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fejér Sándor nyugalmazott lelkész is. A zene elvarázsolta a jelenlévőket, és valóban ritka pillanatokat jelentett, méltó ünnepi program volt.

A délután második felében az orgonához és Bach életéhez kapcsolódva a Városháza dísztermében levetítésre került az 1975-ben készült Bach Arndstadban című, Bach életét bemutató film, melyben a zenei anyagot a mezőberényi tót templom orgonáján vették fel. Siklósi István polgármester köszöntötte a vetítésre érkezőket és ajánlotta a filmet.

Az ünnepi rendezvényt magánszemély adománya mellett a Miniszterelnökség támogatta, és ezáltal mód nyílott az eseményhez kapcsolódóan „Értékeink” címmel kiadvány elkészítésére, mely bemutatja a szlovák nemzetiség tevékenységét, a helyi értéktárba bekerült orgonát és a Bach filmet is.

 

 

Mertz Judit

 

 

 

GALÉRIA

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2019. július hónapban

házasságot kötöttek

 

 

Kutyik Tamás és Csóka Tünde

 

Kádár János és Baranyai Eszter

 

Kopányi László és Turzó Gabriella

 

Bodó Attila és Nagy Renáta Márta

 

Laszli Pál és Palotás Erzsébet

 

Bárdi Bence és Bajkán Szabina Vivien

 

Harsányi Mihály és Gyányi Margit Ágnes

 

Bánfi Zoltán és Seprenyi Nikoletta

 

 

2019. július hónapban

 elhunytak

 

 

Czirbuly Ágnes Ilona (1968)

 

Dr. Makai Gyula Levente (1943)

 

Kovács Lászlóné (1930)

 

id. Szűcs István (1937)

 

Gyulai Sándor (1968)

 

Lukács Mihály (1955)

 

Klement Mihály "Kuki" (1959)

 

Kiss Andrásné szül. Fesető Erzsébet (1932)

 

Győri Tamás (1934)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok