A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Jubileumi hétvége Münsingenben

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Jubileumi hétvége Münsingenben

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-08-06 08:35 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Testvérváros
|
Kibocsátó: Önkormányzat


„A barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. Nem velünk születik, mi teremtjük.”      Müller Péter

 

25 évvel ezelőtt Münsingen és Mezőberény hivatalos testvérvárosi kapcsolatot létesített. Azóta sok-sok találkozás zajlott már hivatalos delegációk és civilek között. Az ismerősök száma megnőtt, barátságok erősödnek évről évre. 


 

2018-ban Mezőberénybe érkezett egy nagyobb münsingeni delegáció, és együtt ünnepeltük a 25 éves jubileumot. Mike Münzing polgármester úr egy, a barátságra emlékeztető ajándékkal érkezett Mezőberénybe, egy vasvirágot hoztak számunkra.             

Az üzenet egyértelmű: a barátság akkor szűnjön meg, ha a vasvirág elszárad.   

 

Az ajándékot a Városházánál található parkban állítottuk fel, hiszen ott van a legjobb helyen, ahol sokan megfordulnak és láthatják, hogy folyamatosan, télen, nyáron virágzik, akár a két település között fennálló barátság.

 

Ezen kívül egy meghívással is éltek felénk, amely 2019 júliusára szólt: Jubileumi hétvégére invitáltak bennünket Münsingenbe. Meghívták a képviselő-testület tagjait, a mazsoretteket, a néptáncosokat, fúvósokat, mint fellépőket, a tűzoltókat, de szeretettel várták a mezőberényi lakosokat is.

 

2019. július 25-29. között került megrendezésre Münsingenben ez a jubileumi hétvége, amelyen a hivatalos delegáció mellett a mazsorettek, néptáncosok, tűzoltók, gimnazista fiatalok, városlakók vettek részt, összesen 84 fővel utazott a berényi küldöttség.

 

Július 25-én hajnalban indult a csapat. Útközben lehetőség volt Európa egyik legszebb barokk épületegyüttesét, a schönbrunni kastélyt megtekinteni.  Aki nem élt a lehetőséggel, az pihenésképpen a hatalmas kastélyparkban sétálhatott, gyönyörködhetett.

 

A hosszú, 15 órás buszos út után nagyon jóleső érzés volt a vendéglátóink fogadása: „ Ami számomra emlékezetes marad, ahogyan fogadtak minket a megérkezésünkkor, nagy szeretettel, hatalmas mosollyal és örömmel az arcukon.”- írta az útra visszaemlékezve egy mazsorettes nagylány.

A köszöntő után, egy videó-bemutató keretében megismerkedhettünk a város nevezetességeivel, az utóbbi két év nagyarányú városfejlesztéseivel. Majd Mike Münzing polgármester úr vezetésével fakultatív program keretében fagyizással egybekötött sétát tettünk a városban.

 

Pénteken Münsingen saját nosztalgiavonatával polgármester úr vezetésével kirándulást tettünk Németország legszebb kastélyába, a Hohenzollern-Sigmaringen-be, amely Duna völgyében áll, a völgyet lezáró sziklákon.

 

Este került sor a „Come together“ elnevezésű hivatalos ünnepségre az Alenberghalle-ben. Először Mike Münzig polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, emlékezett meg a 25 éve kötött partnerkapcsolatról, majd Mezeiné Szegedi Erzsébet képviselő, az Ügyrendi Bizottság elnöke tolmácsolta Siklósi István polgármester úr gondolatait – aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen - és adta át a 25 éves jubileum alkalmából Mezőberény Város ajándékát: -” És valami konkrétat is hoztunk. Bár nincs olyan tartós, mint a vas, de legalább olyan jól jelképezi a barátság kívánt hosszát, mint az Önöktől kapott vasvirág. Egy tölgyfacsemetét hoztunk, mely a barátságunkat még kétszáz év múlva is hirdetheti. Egy olyan csemetét választottunk, amely egy legalább kétszáz éves fa terméséből lett nevelve. Kérjük, ültessék el, vigyázzanak rá!”- szavakkal adtuk át a berényi kerámiák mellett a tölgyfacsemetét.

 

Az esti ünnepi fogadás meglepetése és megható pillanata volt, amikor átadták Siklósi István polgármester úr, Mezeiné Szegedi Erzsébet és Mezei József részére Münsingen Város Önkormányzatának Elismerő Oklevelét – Münsingen Város legrangosabb kitüntetését - a testvérvárosi kapcsolatért tanúsított elkötelezettségükért.

 A mezőberényiek mellett még egy münsingeni házaspár vehette át e rangos kitüntetést.

 

Szombaton a felújított münsingeni strandon volt lehetőségünk különböző játékokat, szórakozási és sportlehetőségeket kipróbálni. Csapatokat alkotva felnőtt – gyerek, mezőberényi – münsingeni - beaupréaui együtt játszott, vetélkedett, próbálta ki a felújított strand kínálta lehetőségeket.

Az önfeledt játék mellett sok új ötletet, lehetőséget láttunk, megtapasztaltuk a környezettudatos életmód, környezettudatos magatartás, környezetbarát életvitel követhető példáit, ami több diákot, felnőttet magával ragadott.

 

Szombaton este kezdetét vette a városi ünnepség, amelyen a mazsorettjeink és a néptáncosaink fellépését –a szakadó eső ellenére is – nagy közönség és vastaps kísérte. Büszkék lehettünk csoportjainkra, fiataljainkra!

 

Vasárnap délelőtt kétnyelvű evangélikus ünnepi istentiszteleten vehettünk részt a Martin templomban, amelyet Lázárné Skorka Katalin mezőberényi lelkésznő és Dr. Salomo Strauß münsingeni lelkész celebrált. Az istentisztelet színfoltja volt a berényi fiatalokból álló kiskórus.

Vasárnap délután volt a Jubileumi tábla leleplezése, majd elbúcsúztunk vendéglátóinktól és élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodva indult haza a berényi küldöttség.

 

Néhány gondolat a Jubileumi hétvégéről a küldöttség tagjaitól:

 

  • „Pozitívum volt, hogy a német nyelv mellett angolul is tudtunk beszélni “éles helyzetben”.”

 

  • “Az ilyen utazások számomra fontosak, mert, így megismerhetem más népek kultúráját, mentalitását, környezetét, életvitelét. Amiben úgy érzem, hogy színesebb, fejlettebb, élhetőbb, megpróbálom elsajátítani, megtanulni tőlük, mert ez által fejlődhetek.”

 

  • „A münsingeni strandon megrendezett “Játék határok nélkül” egy tíz állomásos, ügyességi és logikai feladatokból álló, mindemellett rendkívül vidám és szórakoztató csapatépítő programként zárult. Kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül hat fős csapatokban lelkesen fogott össze minden résztvevő. Mindenki győztesnek érezhette magát.”

 

  • „A francia nyelvtudásomnak köszönhetően sikerült megismerkednem a Beaupréau-ból, Münsingen francia testvérvárosából érkezőkkel, akiktől meghívást kaptam, hogy látogassam meg őket otthonukban.”

 

  • „Megfogott a tiszta szép környezet, környezettudatos üvegvisszaváltás.”

 

  • "Nagyon jó érzés volt, hogy a szakadó eső ellenére is lelkesen nézték a műsorunkat és tapsoltak nekünk Münsingen város lakói.”

 

  • „Jónak tartottam hogy minden üveget / flakont vissza lehet váltani, ezzel ügyelnek a tisztaságra.”

 

  • „A Münsingenben eltöltött négy napban nagyon örültem, hogy belepillanthattam a testvérvárosunk mindennapjaiba. Szép, tiszta város, és barátságos, közvetlen fogadtatásban részesültünk. Jó érzés volt a magyar néptánckultúrát ott is megmutatni, amit az eső ellenére is végignézett a közönség és vastapssal köszönte meg a táncegyüttesnek a műsort. Jó érzés volt az ottani magyar néptáncegyüttes tagjaival beszélgetni és egymás műsorát megtekinteni.”

 

  • Nagyon örülök annak, hogy mélyíthettük emberi és szakmai kapcsolatainkat a münsingeni önkéntes tűzoltó egyesület tagjaival, valamint annak is, hogy a mostani látogatás során is egymásra találtak és kedélyesen elbeszélgettek azok a barátok, ismerősök, akik a huszonöt éves testvérkapcsolat során már korábban megismerkedtek és barátságot kötöttek egymással. Véleményem szerint ezek a barátságok azok, amelyek tovább örökíthetik a két település közötti jó viszonyt a jövőben is!

 

  • „Jól eső érzés volt, hogy Münsingen legrangosabb kitüntetésében részesült mezőberényi Polgármester úr mellett még két felnőtt a berényi delegációból.”

 

  • „Jó kis csapattal utaztunk ki, érezhető volt az összetartás, támogatás.”

 

Az utazásunk bizonyítja, hogy a távolság nem lehet gátja a barátságnak, a közös gondolkodásnak.

 

Hazaérkezésünk után már sor került egy szűk körű megbeszélésre, ahol a delegáció tagjai megosztották tapasztalataikat és arról is szó esett, hogy miként tudnánk a Münsingenben látottakat Mezőberényben is kamatoztatni.

 

A városok közötti testvérvárosi kapcsolat lényege az, hogy az európaiakat közelebb hozza egymáshoz, elősegítse egymás jobb megértését és a határokon átívelő projektek létrejöttét.    

 

A delegáció tagjai között minden korosztály képviselve volt és valamennyien egy véleményen voltunk. Az ember világképe, értékrendje tapasztalatain alapul.                              

Benyomásaink, élményeink meghatározzák gondolkodásmódunkat, életmódunkat.

 

A delegáció tagjai haza hozták élményeiket Mezőberénybe és ennek lehetőségét köszönjük Mike Münzingnek, köszönjük Münsingennek.

Örök emléket hoztunk haza!                                                        

 

 

 

Mezeiné Szegedi Erzsébet

önkormányzati képviselő

 

 

GALÉRIA I.

 

 

GALÉRIA II.

 

 

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK