A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Díszpolgári címet kapott Kmetykó János és dr. Szabó Ferenc

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Díszpolgári címet kapott Kmetykó János és dr. Szabó Ferenc

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-08-20 14:33 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Programok
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A város képviselő-testület 2019. augusztus 20-én a Városháza dísztermében megtartott ünnepi testületi ülésén megemlékeztek a várossá nyilvánítás 30. évfordulójáról, illetve díszpolgári címet adományoztak Kmetykó János főépítésznek és dr. Szabó Ferenc történésznek, levéltárosnak, a Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatójának. Az elismeréseket Siklósi István polgármester és Szekeres Józsefné alpolgármester adta át.


Siklósi István ünnepi beszédében kifejtette, Mezőberényben még a hatvanas évek elején fogalmazódott meg a várossá válás álma, de az álom megvalósításáért tettek is: infrastruktúrát fejlesztettek, egészségügyi ellátást fejlesztettek és újraindították a gimnáziumot.  A várossá nyilvánítást 1974-ben megszigorították, a feltételek közzé bekerült, a nyolcezres lélekszám, és a harminc ezres vonzáskörzet. Végül ezeken a feltételeken enyhíttettek, ez tette lehetővé, hogy Mezőberény beadja a várossá nyilvánítási pályázatát. A polgármester kitért arra, bár a városi státusszal járó előnyök nagy része 1990 után megszűnt, mégis ennek is köszönhető, hogy Mezőberényben az úthálózat közel száz százaléka szilárd, teljesen kiépült a gázhálózat.      

 

Siklósi István szólt arról is, az ünnepi testületi ülés jó alkalom elismerések átadására, 2013-tól tízen kapták meg a díszpolgári címet. Az idén Kmetykó János városkép-alakító tevékenységéért, dr. Szabó Ferenc pedig a várossá nyilvánítást segítő munkájáért kapja meg az elismerést.

 

A méltatásban elhangzott, hogy dr. Szabó Ferenc 1935-ben született Orosházán.  Előbb, 1965-ben a gyulai levéltár, később a Békés Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója lett. Szerkesztésében 1973-ban jelent meg a Mezőberény története című kétkötetes monográfia. Ezzel segítette a település várossá nyilvánítását. Közreműködött Hencz Lajos hagyatékának átvételében, rendszeresen tartott előadást Mezőberény múltjáról. A Mezőberényért Emlékérem tulajdonosa.  

 

Kmetykó János 1945-ben született Mezőberényben, a Műszaki Egyetemen szerzett építőmérnöki diplomát, 2011-től a város főépítésze, közreműködött a helyi építészeti szabályzat és az arculati kézikönyv kidolgozásában. Legismertebb munkája a lökösházi Vásárhelyi–Bréda-kastély helyreállítása. Mezőberényben ő tervezte a református idősek otthonát.

 

A kitüntetés átvétele után dr. Szabó Ferenc elmondta, immár 84 éves, így 24 éve nyugdíjban van, ennyi idő alatt általában elfelejtik az embert, ezért különösen köszöni Mezőberénynek az elismerést. Kmetykó János arról szólt, hogy 29 évet élt Mezőberényben, ide kötik a gyökerek, itt járt iskolában, itt kötötte első barátságait.

 

GALÉRIA1

 

GALÉRIA2


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2019. augusztus hónapban

házasságot kötöttek

 

Dr. Márok Soma és Dr. Koncsag Katalin

 

Rónai Róbert és Pocsai Márta

 

Fehér Árpád és Nagy Krisztina

 

Horváth Béla János és Farkas Henrietta

 

Torma Sándor és Dr. Barkász Erika

 

Winter András és Jakusovszki Ilona

 

Fodor Ádám Gergely és Bajnai Zita

 

Vári Tamás László és Tóth Szilvia

 

Balog Róbert és Lévai Katalin

 

Baukó Szabolcs András és Kovács Erika

 

Papp Attila György és Püski Andrea

 

Jánoska Tamás Zsolt és Dorozsmai Zsanett

 

Szabó Sándor és Stibán Annamária Erika

 

 

2019. augusztus hónapban

 elhunytak

 

 

Jozaf Jánosné szül. Kelemen Margit (1951)
 
Stéfán András (1931)
 
Ilyés Gáborné szül.Bagi Margit (1937)
 
Braun Mihály (1928)
 
Rück Lászlóné szül. Ancsin Edit (1942)
 
Török Györgyné szül. Virág Mária (1940)
 

Bajkai Ferencné szül. Németh Irén (1934)

 

 

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok