A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Hazajött a napló

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

 • A Te sztorid! »

  A pályázattal és a workshopokkal párhuzamosan a Mester Galéria műhelynapokat is meghirdet, amelyeken segítséget nyújtunk…

 • Sodrásban 2020 »

  A pályázat célja: tehetséges kortárs irodalmi alkotók felkutatása

 • Subi-dubi dínók »

  Rajzolj, és nyerj értékes ajándékokat Frédi és Béni segítségével az új Subi-dubi dinók című sorozat…

 • IAESTE szakmai gyakorlati program »

  Az IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) karrier fókuszú szakmai…

 • Richter Témapályázat 2020 »

  A Richter Gedeon Nyrt. Közép-Európa gyógyszerkutatásában kimagasló originális kutatási tevékenysége részeként, a Társaságnál folyó kutatási…

 • További pályázatok »

HURO

Hazajött a napló

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-10-02 19:26 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Országos Könyvtári Napok keretében Hegedűs Gitta: Levelek Imréhez című kötetét mutatta be 2019. október 2-án a Könyvtárban dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke, Bubits Tünde író, a Pannon Tükör főszerkesztője és Velkey Péter, a kötet szerkesztője.


A vendégeket és a megjelenteket Siklósi István polgármester köszöntötte. Henger Péter, a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke elmondta, a könyv szerzője a szerteágazó Hegedűs-család tagja, a Pest megyei Gyömrőről származnak. Tanítóként sokakkal sajátíttatta el az írást és olvasást. Nyugdíjazásáig, 1956-ig dolgozott Berényben. A kötet az 1944. október 6. és 1945. május 1. között történteket örökíti meg.  

 

A bemutatón elhangzott, a levélregény szerzője 1893 és 1986 között élt, 1944-ben mezőberényi tanítónőként már túl volt irodalmi bemutatkozásán: 1942-ben jelent meg a korabeli kritikák szerint is sikeres regénye, az "Osztogatók". Mivel nem volt saját gyermeke, nővére tíz gyermekét sajátjaiként szerette. Hegedűs Gittát 1944 őszén az iskolában érte a front, a németek visszavonulása és az oroszok bevonulása. A települést ért szörnyű bombatámadás napján érezte úgy, hogy meg kell írnia a tapasztalatait. Nővére gyerekei közül Velkey Péter apja, Imre állt hozzá a legközelebb, ezért írt neki. Napról napra, hétről hétre, írta a füzetébe el nem küldhető leveleit. A célja az volt, hogy megörökítése a történelmi sorsfordulót, az eseményekben a drámai sorsok és nemzeti tragédia mellett a történelem üzenetét és szándékait. A féltve őrzött naplót a címzett őrizte meg, és mielőtt elment a fiára, Velkey Péterre bízta.

 

Dr. Gyimesi Endre a könyvről elmondta, a szerző kiváló íráskészséggel pontos képet fest a korabeli családról, a településről, a német és az orosz megszállókról. Velkey Péter azt hangsúlyozta, bár ő nem a város szülötte, de édesapja itt nőtt fel, a könyv is a városról szól, így ez a könyv most hazajött Berénybe.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. január hónapban

házasságot kötöttek

 

Halász Miklós és Maráz Anna

 

Hégely Csaba és Roncsek Tímea

2020. január hónapban

 elhunytak

 

J. Winter Erzsébet (1941)

 

Tóth László (1966)

 

Kanó Sándorné szül. Nácsa Aranka (1944)

 

Nacsa József (1957)

 

Bíró Ferenc (1951)

 

Kótai József (1940)

 

Kozma Géza (1940)

 

Janovits Mihály (1933)

 

Vasas Jánosné szül. Prorok Erzsébet (1934)

 

Földesi Andrásné szül. Schupkégel Julianna (1927)

 

Dobi Adrienn (1989)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok