A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A mezőberényi szlovákok bizonyították hagyományápoló és közösségépítő tevékenységüket

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

 • A Te sztorid! »

  A pályázattal és a workshopokkal párhuzamosan a Mester Galéria műhelynapokat is meghirdet, amelyeken segítséget nyújtunk…

 • Sodrásban 2020 »

  A pályázat célja: tehetséges kortárs irodalmi alkotók felkutatása

 • Subi-dubi dínók »

  Rajzolj, és nyerj értékes ajándékokat Frédi és Béni segítségével az új Subi-dubi dinók című sorozat…

 • IAESTE szakmai gyakorlati program »

  Az IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) karrier fókuszú szakmai…

 • Richter Témapályázat 2020 »

  A Richter Gedeon Nyrt. Közép-Európa gyógyszerkutatásában kimagasló originális kutatási tevékenysége részeként, a Társaságnál folyó kutatási…

 • További pályázatok »

HURO

A mezőberényi szlovákok bizonyították hagyományápoló és közösségépítő tevékenységüket

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-10-07 13:55 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2019. október 5-6-án tartotta a már hagyományosnak számító SZLOVÁK NEMZETISÉGI NAP-ot a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.


 

Az eseményt megtisztelte Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és a testvérvárosunkból, Gútáról érkezett vendégek, akik a rendezvény sikeréhez is nagyban hozzájárultak. A Litvai András elnök vezette Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjai közel 40 fővel látogattak három napra a városba. Az idén úgy érkeztek, hogy a főzésben, a szlovák ételek elkészítésében is részt vettek.

A helyi szlovákok előkészítő munkája meghozta az eredményt, hiszen szombat délelőtt a kiállítást Körösi Mihály helytörténész, képviselő már népes jelenlévő előtt nyitotta meg illetve voltak jelen az Ünnepi ételeink a mezőberényi asztalokon című kiadvány megjelenésénél. A vendégek közül sokan vettek részt a II. Kerületi Evangélikus Egyházközség lelkészének, Selmeczi Lajos Péternek a beiktatási ünnepségén, akit a város nevében Siklósi István polgármester, a szlovákság nevében Borgula Györgyné elnök köszöntött. A délután a Művelődési Központban a hagyományőrző szlovák kulturális csoportok fellépésével folytatódott, melyet a Nefelejcs Óvoda óvodásai nyitottak meg, majd láthatták többek között a kiskőrösi, csabacsűdi, kétsopronyi és a mezőberényi szlovák népdalkörök műsorát, megcsodálhatták népviseletüket.

Ez idő alatt a másik helyszínen közel 40 fő dolgozott a Mamicska konyha megnyitása érdekében. A szlovák tradicionális ételek gasztronómiai bemutatójára, kóstolójára Mezőberény mellett Elek, Kiskőrös (akik még a Körös-parti Petőfi Emlékműhöz is kilátogattak és koszorúztak) és Gúta is főzött. Igazi szlovák finomságok, kapustnica (káposztás egytálétel), tócsni, brindzás haluska, csöröge, káposztás tészta, mákos guba is készült. A Piac csarnok kitűnő helyszíne volt az eseményeknek és a szlovák est kitűnő hangulatával méltó befejezése a napnak. A vasárnapra hirdetett hálaadó ünnepi istentiszteleten a Szlovákiából érkező csoport is részt vett, majd a mezőberényi tót temetőben régi síremlékek megáldására került sor Nobik Erzsébet és Selmeczi Lajos Péter evangélikus lelkészek szolgálatával.

 

Ez az októberi három nap szólt a helyi szlovákok ünnepéről,a szlovák hagyományok ápolásáról, szólt a munkáról, az együtt munkálkodásról, az emlékezésről, a szlovák nyelvű istentiszteletről, a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjaival való barátságról és remek szlovák nemzetiségű emberekről, akik együtt voltak és jól érezték magukat. Az eltervezett programok megvalósítása hihetetlen munka és egy példaértékű, "kortalan" közösség tenniakarásának eredménye. Egy csapat, mely tervezett, akart, tett és mindezt együtt és büszkén vállalva, hogy ma Ők a mezőberényi szlovák közösség tagjai.

 

 

 

Mertz Judit

 

 

 

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. január hónapban

házasságot kötöttek

 

Halász Miklós és Maráz Anna

 

Hégely Csaba és Roncsek Tímea

2020. január hónapban

 elhunytak

 

J. Winter Erzsébet (1941)

 

Tóth László (1966)

 

Kanó Sándorné szül. Nácsa Aranka (1944)

 

Nacsa József (1957)

 

Bíró Ferenc (1951)

 

Kótai József (1940)

 

Kozma Géza (1940)

 

Janovits Mihály (1933)

 

Vasas Jánosné szül. Prorok Erzsébet (1934)

 

Földesi Andrásné szül. Schupkégel Julianna (1927)

 

Dobi Adrienn (1989)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok