A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A mezőberényi szlovákok bizonyították hagyományápoló és közösségépítő tevékenységüket

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

A mezőberényi szlovákok bizonyították hagyományápoló és közösségépítő tevékenységüket

Nyomtatás
Létrehozva: 2019-10-07 13:55 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


2019. október 5-6-án tartotta a már hagyományosnak számító SZLOVÁK NEMZETISÉGI NAP-ot a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.


 

Az eseményt megtisztelte Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és a testvérvárosunkból, Gútáról érkezett vendégek, akik a rendezvény sikeréhez is nagyban hozzájárultak. A Litvai András elnök vezette Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjai közel 40 fővel látogattak három napra a városba. Az idén úgy érkeztek, hogy a főzésben, a szlovák ételek elkészítésében is részt vettek.

A helyi szlovákok előkészítő munkája meghozta az eredményt, hiszen szombat délelőtt a kiállítást Körösi Mihály helytörténész, képviselő már népes jelenlévő előtt nyitotta meg illetve voltak jelen az Ünnepi ételeink a mezőberényi asztalokon című kiadvány megjelenésénél. A vendégek közül sokan vettek részt a II. Kerületi Evangélikus Egyházközség lelkészének, Selmeczi Lajos Péternek a beiktatási ünnepségén, akit a város nevében Siklósi István polgármester, a szlovákság nevében Borgula Györgyné elnök köszöntött. A délután a Művelődési Központban a hagyományőrző szlovák kulturális csoportok fellépésével folytatódott, melyet a Nefelejcs Óvoda óvodásai nyitottak meg, majd láthatták többek között a kiskőrösi, csabacsűdi, kétsopronyi és a mezőberényi szlovák népdalkörök műsorát, megcsodálhatták népviseletüket.

Ez idő alatt a másik helyszínen közel 40 fő dolgozott a Mamicska konyha megnyitása érdekében. A szlovák tradicionális ételek gasztronómiai bemutatójára, kóstolójára Mezőberény mellett Elek, Kiskőrös (akik még a Körös-parti Petőfi Emlékműhöz is kilátogattak és koszorúztak) és Gúta is főzött. Igazi szlovák finomságok, kapustnica (káposztás egytálétel), tócsni, brindzás haluska, csöröge, káposztás tészta, mákos guba is készült. A Piac csarnok kitűnő helyszíne volt az eseményeknek és a szlovák est kitűnő hangulatával méltó befejezése a napnak. A vasárnapra hirdetett hálaadó ünnepi istentiszteleten a Szlovákiából érkező csoport is részt vett, majd a mezőberényi tót temetőben régi síremlékek megáldására került sor Nobik Erzsébet és Selmeczi Lajos Péter evangélikus lelkészek szolgálatával.

 

Ez az októberi három nap szólt a helyi szlovákok ünnepéről,a szlovák hagyományok ápolásáról, szólt a munkáról, az együtt munkálkodásról, az emlékezésről, a szlovák nyelvű istentiszteletről, a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjaival való barátságról és remek szlovák nemzetiségű emberekről, akik együtt voltak és jól érezték magukat. Az eltervezett programok megvalósítása hihetetlen munka és egy példaértékű, "kortalan" közösség tenniakarásának eredménye. Egy csapat, mely tervezett, akart, tett és mindezt együtt és büszkén vállalva, hogy ma Ők a mezőberényi szlovák közösség tagjai.

 

 

 

Mertz Judit

 

 

 

 

GALÉRIA

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberényi Hírmondó

Legfrissebb számunk letöltése


Legfrissebb hírmondó

Korábbi számok »

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2019. szeptember hónapban

házasságot kötöttek

 

Szentkuti Márk és Szikora Dóra

 

Bondár Balázs és Dr. Szugyiczki Viktória

 

Bimbó János és Kiss Barbara

 

Huszár Benedek János és Kindli Ágnes

 

Oláh Sándor Márton és Bereczki Ágnes

 

Kovács József és Őszi Erika

 

Lakatos Miklós és Darócz Karolina

 

Tyukodi Lajos és Burai Julianna

 

Szilágyi Attila és Kajtor Krisztina

2019. szeptember hónapban

 elhunytak

 

 

Hajkó Mária (1929)

 

Simonfalvi Józsefné  szül. Nagy Julianna Erzsébet (1934)

 

Zabán Imre (1952)

 

Babinszki Jánosné szül. Takács Mária (1924)

 

Kovács Erzsébet (1951)

 

Eger Ádám Dánielné szül. Berta Julianna (1956)

 

Bodó János (1932)

 

Petrics György (1936)

 

Jakusovszki Ernő (1954)

 

Német Rózsa (1952)

 

Danyi Istvánné szül. Baltha Cecília (1940)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok