A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Új tanulmánykötet Orlairól

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

HURO

Új tanulmánykötet Orlairól

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-03-07 19:23 | Szerző: OPSKMM.
Kategória: Kultúra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


Az Orlai Petrics Soma (1822-1880) című tanulmánykötetet 2020. március 7-én a Városháza dísztermében Keserű Katalin művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professzor emeritusa, Galamb Zsuzsanna művészettörténész, a kötet szerkesztője és Körösi Mihály helytörténész, a Képek Orlai Petrics Soma életéből című könyv szerzője mutatta be.


Keserű Katalin azt hangsúlyozta, hogy Orlai a legjelentősebb európai festőakadémiákon tanult, közben magába szívta az európai műveltséget is. Az új kutatás úgy indult, hogy a békéscsabai Munkácsy Múzeum felkérte, hogy 2012-re rendezzen az Orlai-kiállítást, és a jelenlegi könyv anyaga a kiállítás katalógusaként szolgált. Az újabb Orlai-kutatásba 2009 és ’11 között bevonta az akkori hallgatóit is.

 

Galamb Zsuzsanna fejezetről fejezetre mutatta be a kötetet. Mondandóját azzal kezdte, Orlai a szakma és a széles közönség előtt is a kevésbé ismert művészek közé tartozik, de Petőfi-portréját mindenki látta. Kora akadémiákon tanult festője volt, de látta az akadémiák elavult szemléletét is. Korábban Orlait történelmi festőként ismerték, az újabb kutatások derítettek fényt ara, hogy jelentősek egyházi képei is. És kiderült, hogy képeit több változatban is megfestette, érdekes e változatok összevetése. Szintén az újabb kutatások vetítettek arra fényt, hogy Orlai művészetében milyen gyakoriak a nőalakok, azoknál a történelmi képeknél is megtalálhatók, ahol ez nem feltétlenül szükségszerű. Végezetül Galamb Zsuzsa megköszönte Keserű Katalinnak, hogy annak idején bevonta őket az újabb kutatásba, holott ez abban az időben nem volt általános az egyetemen.

 

Körösi Mihály Orlai életútját elevenítette fel, kiemelve a mezőberényi kötődéseket. Bemutatta, hogy a művész mely berényi és Békés megyei személyiségekről készített portrét.

 

GALÉRIA


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2020. április hónapban

házasságot kötöttek

 

Húsvéth Gábor és Kótai Adrienn

2020. április hónapban

 elhunytak

 

Garzó Imre (1952)

 

Kovács Imre (1933)

 

Cservenák Pál (1930)

 

Gregus András (1932)

 

Ujhelyi Imre (1952)

 

Zolnai László (1940)

 

Kelemen János (1942)

 

Braun Mihály "Kutyás" (1956)

 

Schupkégel Mihály (1935)

 

Barzné Csatári Erika (1966)

 

Valkovszki Mihály (1941)

 

Kötelesné Kohut Anna Mária (1948) 

 

 Róth Mihály (1944)

 

Petneházi Bálintné szül. Juhos Erzsébet (1934)

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok