A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Ünnepelt a mezőberényi szlovákság - 50 éves a Szlovák Pávakör

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

Ünnepelt a mezőberényi szlovákság - 50 éves a Szlovák Pávakör

Nyomtatás
Létrehozva: 2020-10-05 11:42 | Szerző: PmH. Titk.
|
Kibocsátó: Önkormányzat


1970-2020

A Mezőberényi Szlovák Pávakör megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelte 2020. október 3-án. Köszöntésre érkeztek a környező szlovák lakta települések képviselői, és azok a rokonok, barátok, városlakók, akik kötődnek a pávához, a szlováksághoz, figyelemmel kísérik a városban ismert tevékenységüket.


A Mezőberényi Szlovák Szervezete és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Borgula Györgyné Julika köszöntötte a vendégeket, emlékezett a megalakulástól napjainkig eltelt időről. A köszöntések között többek között Király Katalin a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet igazgatója, Zelman Ferenc Országos Szlovák Önkormányzat e.h. és UNIÓ elnöke, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége képviseletében Fábri Judit, a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat részéről Krajcsovics Andrásné elnök, Dankó Béla országgyűlési képviselő levélben és a város nevében Siklósi István polgármester méltatta a Pávakör munkáját, a városért végzett tevékenységüket. A Szlovák Kultúra Baráti Társaság Gúta nevében Litvai András szintén levélben köszöntötte a Pávakört, ők a járványügyi helyzet miatt nem lehettek jelen.
 
Kiemelték a jelenlévők és megköszönték Bartó Andrásné karvezetői munkáját, akinek nagy szerepe van abban, hogy a Szlovák Pávakört hétről hétre összetartja, és a város határain túl is elismert eredményeket érnek el. Bemutatásra került a szlovák népdalgyűjteményt tartalmazó CD-jük is, mely elérhető lehet bárki számára.
 
Az ünnep nem telhetett el az emlékezés nélkül, hiszen nincs közöttük az alapító és jó néhány tagja a Pávakörnek, akikre már csak emlékezni tudnak.
 
A Szlovák Pávakör énekcsokra mellett fellépett a Berényi Népdalkör, műsorukkal köszöntötték az ünnepelteket.
 
Az 50. évfordulót ezen a délutánon közös énekkel, ünnepi tortával, meghitt rendezvény keretében ünnepelte a Pávakör. Az emlékezést az oklevelekből, fotókból összeállított kiállítás tette teljessé, mely az aulában látható.
Sajnos a pávakör sem lehetett jelen teljes létszámmal, de Nekik is köszönet jár a Szlovák Pávakörben végzett munkájukért.
További jó egészséget, kitartó értékteremtő munkát kívánunk a Szlovák Pávakör tagjainak és a szlovák szervezet tagjainak, akik a délután sikeres lebonyolításáért dolgoztak ebben a nehéz helyzetben.
A rendezvényen biztosított maszkokat a Magyarországi Szlovákok Szövetsége támogatta, az elkészítésért köszönet a Foltvarró Klub tagjainak és Papp Józsefnénak.
 
 
 
 
GALÉRIA


Cimkék: szlovák  
Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK