A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - A geotermikus rendszer teljesítményét növelő munkálatok kezdete

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

HURO

Hurobike Plan Turisztikai célú kerékpárút hálózat tervezése a Körösök Völgyében

A geotermikus rendszer teljesítményét növelő munkálatok kezdete

Nyomtatás
Létrehozva: 2021-01-25 11:56 | Szerző: PmH. Titk.
Kategória: Napról napra
|
Kibocsátó: O.P.S.K.M.M.


A geotermikus rendszer teljesítményét növelő munkálatok kezdete

 

2009-2010-ben úgy döntött Mezőberény város önkormányzati vezetése, hogy a közintézmények fűtésére geotermikus hőerőművet szeretne létesíteni, amely a talaj mélyebb rétegeiből felszínre hozott meleg vizet használ a város számára, a Békési medencéből. Egy kútpár és a hozzájuk tartozó felszíni infrastruktúra számos hőcentrummal került kiépítésre és átadásra. A megépült geotermikus rendszer azonban különféle próbálkozások ellenére sem tudott fenntarthatóan működni, a lehűlt termálvíz visszasajtolásához köthető problémák miatt.


 


Ahogy 2020 szeptemberében erről előzetes tájékoztatást adtunk, egy európai kutatócsapat (főként Németországból és Hollandiából származó szakemberekkel) keresi a megoldási lehetőségeket arra, hogyan lehetne a geotermikus rendszert hosszútávon is sikeresen működtetni.

Első lépésként a visszasajtoló kút környezetében tereprendezés történt, melynek célja a hozzáférhetőség biztosítása és az egyenletes talaj kialakítása volt. 2021 január végén egy fúróberendezés és a működéséhez szükséges eszközök fognak a kút közelébe települni. A munkálatok során különböző „kamerákat” fogunk a kútba engedni, amelyek a kút és a cementezésének az állapotát fogják felmérni. Ezen információ birtokában lehetséges csak a további munkaprogram tervezése.

 

A fúrótorony és kísérő elemeinek telepítésével végzett munkálatok hozzávetőlegesen 1 hétig fognak tartani, hétfőtől szombatig, éjjel-nappal. Kútfúrás nem fog történni, a toronnyal kútfelújítási és -karbantartási munkálatokat végzünk. Ez idő alatt a közelben élők tapasztalhatnak némi zajhatást, ez azonban nem lesz jelentősebb egy átlagos építkezésnél. Törekszünk arra, hogy a munkálatok a lehető legkevesebb embernek okozzon fennakadást. Az ennek ellenére is tapasztalható kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük.

 

A munkát a Mannvit Kft (Izlandi származású anyacég, magyarországi telephelye) koordinálja. Az előkészítő- és földmunkálatokat a Mezőberény ’17 Kft. végezte helyi munkaerő bevonásával. A tervezett kútmunkálatokat a Vabeko Kft. fogja elvégezni. A mérések eredményeit a Német Geológiai Kutatóintézet (GFZ) dolgozza fel és készíti el azok alapján a további terveket. Az önkormányzatot és az illetékes hatóságot a munkálatokról előzetesen értesítettük.

 

A munkálatokkal kapcsolatban felmerült kérdésekkel, vagy a terepi mérések során felmerült problémákkal kapcsolatban keressenek bizalommal.

 

Osvald Máté

Fenntartható Energia Mérnök

+30302136953

osimate@gmail.com

 

 

Projektvezető intézmény: Német Geológiai Kutatóintézet (GFZ)

https://www.gfz-potsdam.de/

Kapcsolat: angela.spalek@gfz-potsdam.de

A projekt honlapja: www.destress-h2020.eu

 


Írjon üzenetet a hírrel kapcsolatban.


Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. március hónapban

 elhunytak

 

Károlyi Mihályné szül. Kovács Ilona (1937)

 

Takács László (1957)

 

Bagi Ádámné szül. Erdei Margit (1947)

 

Timár Györgyné szül. Szekeres Zsuzsanna (1939)

 

Füzesi József (1931)

 

Tóth János (1947)

Origami, Mezőberény

origami logo

Hősi Halottaink

JOGpontOK