A Javascript futtatási lehetőség nincs bekapcsolva böngészőjében, ezáltal az oldal korlátozottan tekinthető meg! Kérjük kapcsolja be!
Mezőberény Város - Gyermekvédelem

Elérhetőségek

5650 Mezőberény, Kossuth tér 1.
Tel: 06/66/515-515
E-mail: info(kukac)mezobereny(pont)hu

Önkormányzati Hivatali Portál - Elektronikus ügyintézés

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

(EFOP) Településeinkért - A humán közszolgáltatások térségi szintű, összehangolt fejlesztése

Hősi Halottaink

Ipari park

TÁMOP Projektek

ÁROP pályázatok

KÖZOP pályázatok

Pályázatfigyelő

    Az RSS hírek nem elérhetők

HURO

Gyermekvédelem

Nyomtatás
Létrehozva: 2013-04-06 22:08 | Szerző: PmH. Titk. | Kibocsátó: Városi Humánsegítő és Szoc. Szolgálat

 

Gyermekeink védelmében

 

Városunkban sok szakember munkálkodik annak érdekében, hogy megelőzhető, illetve - ha már kialakult -, megszüntethető legyen a gyermekek veszélyeztetettsége. Feladataikat a gyermekvédelmi törvény szellemében látják el, miszerint elősegítik a gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, jólétét, a családban történő nevelkedését.

 

Kik ezek a szakemberek? Bölcsődei kisgyermeknevelők, óvónők, tanítók, tanárok, ifjúságvédelmi felelősök, gyermekorvosok, védőnők, akik napi kapcsolatban állnak a gyermekekkel, s ezzel összefüggésben alkotják a veszélyeztetettséget észlelő- és jelzőrendszert. Tagjai továbbá a rendőrség, ügyészség, a pártfogó felügyelői szolgálat, az áldozatsegítő szolgálat, civil szervezetek, egyházak. A jelzőrendszer koordinálását a Humánsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Szolgálata látja el. Ez irányú feladatai közé tartozik a szakmaközi megbeszélések szervezése, jelzést követően egy-egy gyermekkel, családdal kapcsolatban esetmegbeszélések összehívása, valamint az éves gyermekvédelmi tanácskozás megszervezése. Ez utóbbira került sor 2013. március 26-án, ahol a jelzőrendszer tagjainak írásos tájékoztatóit figyelembe véve átfogóan értékelték a jelzőrendszer éves működését. A tanácskozást jelenlétével megtisztelte Siklósi István, városunk polgármestere, dr. Sánta István, a Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járási Hivatal Járási Gyámhivatalának vezetője, valamint Dr. Burján Katalin a Képviselő-testület Egészségügyi és Szociális Bizottságának tagja.  

 

A kedvezőtlen társadalmi folyamatok – a családok széthullása, a fiatalok szocializációjában észlelhető zavarok, a többgenerációs családok hiánya – egyre nagyobb felelősséget rónak a gyermekekkel foglalkozó szakemberekre, a jelzőrendszer tagjaira. A tanácskozás ezért felhívta a figyelmet a gyermekek veszélyeztetésének formáira, az elhanyagolás és a bántalmazás típusaira, a szakemberek ehhez kapcsolódó jelzési kötelezettségére. A gyermekjóléti szolgálat beszámolójában elhangzott, hogy 2012. évben összesen 240 esetben érkezett gyermekek veszélyeztetése kapcsán jelzés a jelzőrendszer tagjaitól, legtöbb esetben a köznevelési intézményektől. Gyermekjóléti alapellátásban 74 család 108 gyermekét gondozták, míg a védelembe vett gyermekek száma 59, akik összességében 35 családban nevelkednek. A kezelt problémák típusait vizsgálva szembetűnik, hogy az előző évhez képest megnövekedett a helytelen gyermeknevelésből, a családi konfliktusokból, a szülők nem megfelelő életviteléből adódó problémák száma, s megszaporodott a családon belüli bántalmazás is.

 

Előadás hangzott el a gyermekjóléti szolgálatok tapasztalatairól, az együttműködés formáiról a gyermekjóléti szolgálatok és a hatóságok között.

 

Az intézmények, szakemberek tájékoztatói alátámasztották, hogy jó az együttműködés, az információcsere a jelzőrendszer tagjai között, kapcsolatukat a rendszeresség, a bizalom, az őszinteség és az odafigyelés jellemzi. A szakmai felkészültség, a közös gondolkodás, a több nézőpontból történő megközelítés, a megoldáskeresés eredményeként gyermeksorsok válnak picit könnyebbé.

 

A tanácskozás résztvevői egyet értettek abban, hogy a közeljövőben szükség lenne prevenciós jellegű előadások szervezésére a dohányzás, alkohol, kábítószer hosszú távú élettani és mentális hatásaival, és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos témakörökben, szülői hatékonyság növelését célzó programokra, valamint a középiskolás gyermekek számára is több lehetőség szabadidős tevékenységre.

 

A tanácskozás végén Polgármester Úr köszönetet mondott a gyermekvédelemben tevékenykedő szakembereknek áldozatos munkájukért.

 

 

                                                                                                                                                             Kovács Edina

                                                                                                                                                                  igazgató




Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Mezőberény a "finoman elbűvölő település" nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a világhálón városunkba érkező vendégeket, érdeklődőket!

Tovább a köszöntőhöz »

Keresés

Eseménynaptár

Események képekben

Mezőberény Webkamera

webkamera

Mezőberény Mobile

mbmobile kép

Anyakönyvi hírek

2024. március hónapban

házasságot kötöttek

 

Pardi Péter (Mezőberény) és Szabó Gyöngyi (Mezőberény)

 

Sziráczki Dániel (Mezőberény) és Jakab Krisztina Viktória (Mezőberény)

 

2024. február hónapban

 elhunytak

 

 

Szűcs Imréné szül. Fábián Zsuzsanna, Mezőberény (1932)

 

Solymosi Györgyné szül. Károlyi Zsuzsanna, Mezőberény (1934)

 

Szalai Károly, Mezőberény (1938)

 

Maczkó István (1975)

 

Horváth Imre (1961)

 

Horváth Zoltán (1972)

 

Mészáros Jánosné szül. Lestyán Mária Erzsébet (1941)

 

Fazekas Lajosné szül. Hajkó Mária Magdolna (1951)

Galó János (1952)

 

Megyeri Jánosné szül. Tóth Mária (1951)

 

Kis Ferenc (1930)

 

Kutas Ferenc Géza (1947)

 

 

Origami, Mezőberény

origami logo

Látogató statisztika

JOGpontOK

jogpontok